Dirençler ne kadar ısınır?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,193
Bu konuda datasheet üzerinde net bir bilgi bulmadım. Çalışma aralığı verilmiş -55...150C olarak.

Örneğin bu 5W gücünde bir direnç olsun.

Mosfet, transistör güç ısınma bilgilerine dayanarak;

1. Bu direnç üzerinde 5W harcanıyor ise direnç sıcaklığı 150C ye ulaşır diye düşünüyorum. Sizce doğru mu?
2. 25C ortam sıcaklığı kabul edilir ise 150-25=125C üretilecek ısı limiti olur. Buda 5W ile sağlanıyor ise 125C/5W olur. Yani direncin ısısı her bir watt için 25 derece yükselir. Sizce doğru mu?
 
Isıyla gücü farklı düşünmek lazım. Aralarında lineer bir ilişki var, ama belli güçte sıcaklık şu olur denemez. O tamamen direncin ısıyı ne kadar iyi uzaklaştırabildiğine bağlı. Mesela direnci soğutursan 5W ın çok üstünde güç harcayabilirsin.
 
aslında aklıma takılan şönt için 5w lık bir taş direnç yerine 5x1w metal film kullansak ısıya bağlı kayma ne kadar değişir. Bir kere dediğin gibi ısı daha iyi uzaklaştığı için daha iyi olacağı kesin ama 5x1w taş direnç kullansakta aynı etki olur. Gerçek şönt kullanmadan atıyorum 10 adet metal film ile nasıl olur denemek lazım. Galiba en iyisi direnç üzerinde az enerji harcamak. hep 0r1 e aklımız gidiyor ama daha düşük dirençler ile bizim amatör devrelerde gürültü ne kadar etkili olur bakmak lazım.
 
Hem taş direncin hem de metalfilm direncin pozitifi bir sıcaklık katsayısı var. Yani sıcaklık arttıkça direnç de artar. Metalfilm gene o kadar kötü değil ama taş direncin değeri ısıyla baya artar.

Şöntün ise sıcaklık katsayısı çalışma sıcaklığı aralığında neredeyse sıfırdır. Yani 0 ℃ de direnci neyse 100 ℃ de direnci neredeyse aynı. Şöntleri akım ölçümü için çok daha elverişli yapan şey bu.
 
Aslında şöntler kendin yap bir projejeye harcanan zaman ve zahmeti düşününce çok pahalı değil. 10 tane 1 OHM 1/4W metal film 2-2,50 TL.
Ben gidip aşağıdakini aldım 0,1 ohm 2,5W %1 toleranslı fiyat 12 TL falan, daha elimi sürmedim vakit olmadığından. 5 Amper maks çeksem 2,5w güç düşer dirence. Aslında devrede aktif soğutma varsa metal filmler baya soğuk kalırlar 5 Amperde performans fena olmaz heralde, hem de ilk tolerans daha düşük olur paralel bağlanacağından yüksek ihtimalle %0.5 falan yakalanır.

 
Aslında bu güç olayını denemek lazım anma gücünü vereceksin dirençe ne kadar ısındığına bakacaksın. Veya yarım güçte ne kadar ısındığına bakacaksın. Ben tam güçte ısı limitine dayanacağını düşünüyorum.

Bende bu şöntlerden 0.01 / 2.5w var. Lm324 fark yükselteç ile 100 kat kazanç ayarlayarak bir deneme yaptım. Henüz çok kurcalayamadım ama ölçüm aldım. salınım bekliyordum ama iyi çalışacak gibi. Tam deneyince daha detaylı yazarım.
 
Aslında bu güç olayını denemek lazım anma gücünü vereceksin dirençe ne kadar ısındığına bakacaksın. Veya yarım güçte ne kadar ısındığına bakacaksın. Ben tam güçte ısı limitine dayanacağını düşünüyorum.

Bende bu şöntlerden 0.01 / 2.5w var. Lm324 fark yükselteç ile 100 kat kazanç ayarlayarak bir deneme yaptım. Henüz çok kurcalayamadım ama ölçüm aldım. salınım bekliyordum ama iyi çalışacak gibi. Tam deneyince daha detaylı yazarım.
LM324'ün akım ölçümü için salınım yapmasının sorun olacağını düşünmüyorum. En kötü ihtimalle çıkışı filtrelenip okunur. Ama okuduğu çıkışı akım limitörüne bağlayacaksak ilginç geri beslemeler ve osilasyonlar ortaya çıkabilir. Simülasyonda böyle bir şey denediğimde lm358 osilasyondan hiç çıkmazken TLE'nin excaliburları(numarasını hatırlayamadım adı havalı aklımda kalmış ) sorunsuz çalışıyordu.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,790
Mesajlar
99,029
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top