Üretmeden kazanmaya alışan grubu mutlu etmenin, her gün banka hesabındaki sayının artması dışında bir yolu görünmüyor. Bunlar etliye sütlüye karışmadan para yatırıp kar elde edelim, hiçbir zararı üstlenmeyelim istiyor. Faiz, borsa, sanal para, döviz bütün hepsi olur. Ülke, dini gariban filan da umurlarında olmaz. Modern ekonomi filan dense de bu insanlık dışı tutum kapitalizmdir. Bence kapitalizm yerine modern kölelik demek daha doğru olur.
Bir ürünü daha iyi ve ucuz üretmek için insanın rekabet etmesine gerek olmamalı! Bazılarının değimi ile "1400 yıl önceki kitaplar" bunları çok güzel izah ediyor.
@Endorfin35+ senin "cahilim ben" dediğin halin bile bütün bunları sezebilecek kadar farkında. Kültürümüz ne güzel değil mi?
Kapitalizm ile imkan bulamaz ya da elden ayaktan düşersen ıskartaya ayrılırsın. Bak ABD'ye hastalansan doktor yüzüne bakmaz, evsiz kalsan sokakta yatarsın. İslamın oluşturduğu kültür sayesinde bizler paylaşmaya yatkın insanlarız. Bu sebeple sosyal devlet anlayışı ile yönetilmek kısmen mümkün oluyor. Bu üretmeden kazanma arzusundaki andavallar bu nimetlerinin farkında olmadan kapitalizm için yanıp tutuşuyor. Çünkü onlara göre altta kalan herkes satın alınabilecek köle!
İşin en tezat yanı, bu grubun büyük çoğunluğunu oluşturan, "büyük balık küçük balığı yer" tezindeki kendini dev aynasında gören küçük balıklardır. Bu okyanusta dolanıp sonra da ağlayanlar da bunlardır.
Borsa işi kumar değil de ticaretin farklı bir yolu fakat ben etik bulmuyorum. Mesela sermayenin üretime aktarılmasındaki iş ortaklığı bu kadar hızlı yapılıp, bu kadar hızlı bozulmamalı.
Mesela yeterli güce sahipsen borsadaki bir şirketi menüple edip batırabileceğin gibi istediğin değeri kazanması için insanları gazlayıp ceplerindeki paraları buralara aktarmak mümkün.
Borsanın daha modern bir yolu, geçenlerde Elon Mask 350 milyonluk düşen roketinin zararını Dogecoin'den benzer şekilde çıkarttı. Hatta 3 roket parası çıkarttı filan deniyor, neyse.
Kısacası bu sistemler her zaman emparyal güçlere yarar. Tıpkı balık tutarken oltanın ucuna takılan ışıltılı plastikler gibi merak dürtüsü ile bütün küçük balıkları avlar ya da bugün olduğu gibi ekonomik baskılar ile yönetirler.
Bu devirde gerçekten imkanı olmayanı ayrı tutmak kaydı ile şahsen evi arabası ya da üzerinde bir mal varlığı olup da ağlayan adamı çok ciddiye almamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü şu an dolar düşmeye devam ederse, ağlayacak olanlar gene kardan zarar edenler bu insanlar olacak.
Bir kesim de var ki bizim gibi üretme sevdalısı ve hatta daha yetenekli fakat iş-imkan bulamıyor. Allah onların yardımcıları olsun...