elektrik akımı gerçekten dalga şeklinde olur mu?

beratPC

Üye
Katılım
19 Haziran 2021
Mesajlar
10
iki ucunda potansiyel fark olan bir hatta voltajı hızlı bir şekilde değiştirirken hat boyunca voltaja bağlı olarak akım değişiyor. bu da osiloskopta akıma baktığımzda dalgalanmalar yaratıyor normal olarak. Ama ben bu dalgaları hiç gerçek dalgalar olarak düşünmedim hep tüm hat boyunca akım azalıp arttığı için zamana bağlı akım grafiğinde de böyle bir dalgalanma gözüküyor diye düşündüm. Geçenlerde PCB'de sinyal iletimiyle ilgili simülasyon içeren bir video izledim. O videoda gerçekten hat içinde voltaj arttırılıp azalttığında akımın hat üzerinde farklı yerlerde gerçekten dalga şeklinde artıp azaldığını gördüm. Yani demek istediğim voltaj artıp azaldığında bütün hat boyunca akım artıp azalmıyordu dalga şeklinde akımın yoğunlaştığı yerler vardı. Yüksek frekansta sinyaller, akım gerçekten de dalgalar şeklinde mi iletiliyor?

Bir de yansıma olayı konusunda frekans çok fazla olduğunda dalga boyu kısalır ve yansımalara neden olabilir diye bir şey görmüştüm forumda. Az önce anladığım şekilde akım dalgalarının dalga boyları kısalıyor ve yansımaya sebep olabilecek boyutlara mı iniyor?

PCB de sinyal iletimiyle ilgili olan videonun linki:
 
Gerçekte neyin ne olduğunu kimse bilmiyor. Daha doğrusu, bu bilim açısından anlamlı bir soru değil. Bilimadamları çeşitli modeller üreterek deney sonuçlarını açıklamaya ve öngörmeye çalışıyor.

Elektronik açısından en genel cevabı Maxwell denklemleri veriyor, ama kimse örn. coax kablo yansımaları için Maxwell denklemi çözmüyor, çünkü basit bir sistem ve bunu açıklayan daha basit denklemler var. 2 veya 3 boyuta geçince (örn. aşağıdaki PCB filtre ve MMIC çip) artık ciddi elektromagnetik simülatörler kullanılmaya başlanıyor.



Empedans ve yansımaları denklemsel değil de içgüdüsel olarak anlamak için şu videoyu tavsiye ederim:
 
Teşekkürler cevap için. Bu videoyu izlemiştim sanırsam burada da elektrik akımını bir dalgaymış gibi gösteriyordu. Yansımaları aynı mekanik dalgalar gibi göstermişti. Empedans uyumu olmadığında oluşabilecek yansıma dalgalarını gösteriyordu mekanik bir şekilde.
Ama yine de sanırım bu elektrik akımının gerçekten dalga halinde gitmesinin ya da gitmemesinin bilinmediğini söylüyorsun.
Eğer akım, gerçek bir dalga gibi gitmiyor da tüm hat boyunca artıp azalıyorsa yansıma olayı nasıl oluyor onu hayal edemiyorum.
 
Düşündüğün deneyde kaynaktaki dalga formu nasıl? Sinüs dalgası mı yoksa kare dalga mı?
 
PCB'den önce coax analiz et, anlaması daha kolay. Kare dalga kare olarak yola çıkar, kablo kapasitansı yüzünden köşeleri gittikçe yuvarlaklaşır.

square-wave-through-coaxial-cable.jpg


Eğer yolda veya yolun sonunda empedans değişikliğine denk gelirse yansıma oluşur.

media-1103093-fig1top.gif
 

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,279
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top