Elektrik Süpürgesi Motoru Soğutma Pervanesi

B-Devi

Aktif Üye
Herkese selamlar.
Evde emektar bir Arnica Bora 4000 sulu elektrik süpürgemiz var. Geçen gün hanım temizlik yaparken süpürgeden garip sesler gelince kapatmış, getirdi odanın ortasına bıraktı gitti. Ben de hazır açmışken bir temizleyip yağlayalım dedim ve işe koyuldum.

Her yeri temizleyip, hareketli aksamları yağladıktan sonra sıra motora geldi. Motor sağlamdı, sargılar temizdi, nitekim testi de başarıyla geçti ancak sargının arkasındaki küçük pervane yerinden çıkmıştı. Muhtemelen garip sesler ondan gelmişti. Ama ne hikmetse pervaneyi oraya tutturacak ne bir vida var ne de segman. Dolayısıyla yerine takamayınca fansız bir deneyelim şunu dedim ve makineyi o küçük fan olmadan topladım.

Nitekim evde temizlik başladı ama yaklaşık 8-10 dk sonra alttan hafif bir duman gelmeye başladı. Sargı vs kokusu yoktu acaba yağlayıcı spreyin ısıya dayanma eşiği aşıldığı için o mu yanmaya başladı diye düşündüm ve bir yandan da işin erbabı olan siz hocalarımın fikrini almak istedim.
Bu pervane olmadan bu motoru çalıştırmak ne kadar güvenilir? Veya bu pervaneyi yerine takmanın bir yolu var mıdır?
Herkese şimdiden teşekkür ederim.

WhatsApp Image 2021-04-30 at 16.01.45 (1).jpeg
WhatsApp Image 2021-04-30 at 16.01.45.jpeg
624949166_0.jpg

Bu fanin olmasi gerektigi yerdeki milin başını gorebilir miyiz? Muhtemelen cıvata yada somun basi olacak. Olmasi gerektigi gibi monte etmeli.

Soğutmaya buyuk etkisi var.

Dediğim gibi cıvata falan yok, yiv de yok zaten. @mehmetaliözdemir arkadaşımızın dediği gibi şişme olarak geçirilmiş olabilir. Ama pervanenin deliği genişlemiş. Fotoya bakınca belli oluyor. Tekrar sıkıştırmasının imkanı yok maalesef. Sun-fix ile önden/arkadan kaplaıp kurumasını beklesem tutar mı acaba ne dersiniz?

Bir deneyelim bakalım. Birşey kaybetmeyiz. Hem açmışken biraz foto da çekip eklerim.

Üniversal motorlar, asenkron veya senkron motorlar gibi şebeke frekansına bağlı olan belli bir devirde dönmez. Üniversal motorun nihai devrini, miline bağlı olan yük belirler. Eğer motoru yüksüz çalıştırırsan, devir giderek yükselir ve bu yükselme, motor kendini parçalayana kadar devam eder.

Senin süpürge motorunda mile iki yük bağlı, birisi süpürge santrafüjü, diğeri de soğutma fanı. Sen soğutma fanını söktüğün için hem motor soğuyamıyor, hem de yükü azaldığı için daha yüksek devirde dönüyor, daha fazla ısınıyor ...

O fanın mutlaka bağlanması lazım, ama balansının da alınması lazım. Tam balanslı olarak bağlamazsan bu sefer de motoru ısı yerine titreşim öldürür :)

Her zaman sorun çıkacaktır. Mekanik press vs olduğundan toplamak zor. Motorlar çok pahalı değil. Yeni süpürge yerine motoru direk yenile.. Zaten yeni süpürgeler sıkıntılı AB şartları sebebiyle. 3000 liralık almıyorsan eskisinden daha kötü olur. O sebeple aksamları koruyup sürekli motor değişmek lazım.
Pahalılığından değil de böyle durumlar bizler için fırsat. Birşeyler yapmak, bozmak, tekrar yapmak en büyük hobimiz.

Motoru tekrar söktüm, soğutma pervanesinin bağlantı sistemi şu şekilde;
WhatsApp Image 2021-05-05 at 13.58.10.jpegWhatsApp Image 2021-05-05 at 13.58.11.jpeg

Önce Sun-Fix ile alttan üstten sabitledim.
WhatsApp Image 2021-05-05 at 13.58.13.jpeg
WhatsApp Image 2021-05-05 at 13.58.19.jpeg

Sonra da balansı almak ince işe giriştim. Matkap ile yüksek devirde çevirerek gözlemleme usulüyle balansı tamamen aldım. En ufak bir titreşim, yalpalama vs kalmayıncaya kadar sabırla uğraştım.

Ve en sonunda başarıp güneş ve hava sirkülasyonu olan bir yerde kurumaya bıraktım.
WhatsApp Image 2021-05-05 at 13.58.44.jpeg

Balanstan korkuyorduk ama sun-fix'in mukavemeti daha çok düşündürüyor. Eğer sağlam tutarsa ve uzun süre dayanacak izlenimi verirse sun-fix mucitlerine bir hayır duası daha kazandırıcaz :)

Evet sızıntılar ve basınca karşı çok mukavemetli ama hareketli parçalarda ne yapacağını kestiremiyorum. Daha önce bir mafsalı bununla onarmaya çalışmıştım ama ilk turda kırılmıştı. Küçük ve basit bir plastik parçaydı. O yüzden emin olamadım ve testini yapmak için kurumasını dört gözle bekliyorum.

Bence sunfix orada iş görmez. Motoru her çalıştırdığı ilk anda o yapışma yeri ani bir darbe yiyecek ve en sonunda kendini bırakır diye düşünüyorum.

Artı işareti gibi bir parçayı mile takmak sonra da pervaneyi bu artının kanatlarına bağlamak veya kaynatmak lazım.

Yeni süpürge aldık zaten. Ama malum, pandemide eve tıkıldık kaldık. Birşeyler yapmak gerek :)

Bence sunfix orada iş görmez. Motoru her çalıştırdığı ilk anda o yapışma yeri ani bir darbe yiyecek ve en sonunda kendini bırakır diye düşünüyorum.

Artı işareti gibi bir parçayı mile takmak sonra da pervaneyi bu artının kanatlarına bağlamak veya kaynatmak lazım.

Haklısınız hocam. Bana kalırsa da dediğiniz gibi olma ihtimali yüksek. Zaten orijinal hali de o şekilde bozulmuş olsa gerek. Bakalım zaman ne gösterecek.

Yeni süpürge aldık zaten. Ama malum, pandemide eve tıkıldık kaldık. Birşeyler yapmak gerek :)

Aynı benim kafa :D Bazan önemli olan ekonomik bir tamir değil, o tamiri yapma süreci ve bu süreçte birşeyler öğrenmek.

Sana pandemi için bir öneri: Çok uygun fiyata oksi asetilen kaynak setleri var, bunlarla kaynak çalışmaları yapabilirsin.

http://www.gazarmaturleri.net/urun_detay.aspx?UrunID=154
1620221484782.png

Bunu mesela 6 litrelik olanının fiyat 1200 TL. Isıtma, tavlama, kaynak, sert lehim, lehim, bükme, kesme gibi birçok iş yapılabilir. Ustalaşmış birisi, bu kaynak seti ile her türlü metali birleştirebiir. Tek dezavantajı bilinçli bir şekilde kullanılması lazım yoksa tehlikelidir.

Hocam ben sakarın önde gideni olduğum için bu işe bulaşamadım bir türlü :) Normalde hep kendime zarar veriyorum ama bunları kullanmaya alışırsam mahalleyi yakarım diye korkuyorum.

Ben de korkarak kullanıyorum benim oksi asetilen setini, ama en iyi sonuç aldığım kaynak metodu da o :) O yüzden kullanıyorum. Geçen sene hem oksijen hem de asetilen tüpünü atölyenin dışına duvara bağladım ve hortumlarla içeri alıyorum, en azından gaz kaçağı falan olursa kaçak çeker gider.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back