Emacs ile ağ üzerindeki bir linux sistemin dosyalarını düzenlemek

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,557
Gömülü sistemlerle çalışanlar için, sıklıkla üzerinde Linux işletim sistemi çalışan gömülü sistemlerde bulunan dosyaları düzenlemek isteriz. Bunun için değişik alternatifler var:

1) Gömülü sistemdeki diski bir masaüstü Linux sisteme bağlayıp dosyaları orada düzenleriz. Bu çok zahmetlidir ve bazan de hiç mümkün değildir çünkü gömülü sistemin diski direkt olarak devreye bağlı ve sökülemeyen bir NAND veya eMMC çipi olabilir.

2) Gömülü sisteme ssh veya telnet ile bağlanıp sistemde bulunan bir editör ile dosyaları düzenleyebiliriz. Birçok gelişmiş editör (Emacs, VIM) bu şekilde kullanılabilir. Ama bir terminal üzerinde çalışmanın birçok kısıtlaması olmaktadır. Bazı tuş kombinasyonları o terminal tarafından desteklenmiyordur. Veya gömülü sistem çok minimaldir ve Emacs/VIM çalıştırabilecek bir kapasitesi yoktur.

3) Emacs'in tramp modülü ile o gömülü sistemdeki dosyayı, sanki masaüstü sistemimizdeymiş gibi düzenlemek. Emacs dışında başka programlama editörleri ve IDE'lerde de bu destek vardır (Örneğin Eclipse), ama Emacs ile bu çok daha basit ve özel kurulum ve yapılandırma gerektirmeden yapılabilmektedir.

Bu konuda, 3. maddede anlatıldığı şekilde Emacs ile ağ üzerindeki bir sistemdeki dosyanın doğrudan düzenlenmesini anlatacağım. Ağ üzerinde derken, sistem aynı LAN üzerinde de olabilir, internet üzerinden erişilen ve dünyanın öbür ucunda olan bir sistem de olabilir.
 
Örneğin burada, bu forumun da üzerinde çalıştığı ve turhost sunucularından birisi olan linux sistemine bağlanıyoruz (güvenlik nedeniyle port numarası gizlenmiştir)

Screenshot_20200208_160603.png


Bu şekilde bağlantıyı yaptıktan sonra o sistemdeki dosyalama sisteminin kök dizinini görebiliyoruz. Buradan da /etc/services isimli dosyayı açıp düzenliyoruz. Bu düzenlemeyi yaparken, Emacs'in normalde de kullanılabilen her türlü özelliğini kullanabiliyoruz. Düzenleme bitince de dosyayı kaydediyoruz ve güncellenmiş olan dosya, Emacs tarafından ağ üzerindeki sunucuya gönderiliyor.

1581167504754.png
 
Hedef sistemde bir SSH sunucunun (DropBear, OpenSSH) çalışması gerektiğini belirtmekte yarar var.
 
Evet doğru. Ama Linux tabanlı gömülü sistemlerin büyük çoğunluğunda ssh server sisteme dahildir.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,341
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top