Eşit şartlar altında, vücuttan geçen DC akım, AC akıma göre daha tehlikelidir

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,693
Evet bu yanlış bilgiyi ben de uzun süre doğru biliyordum, ancak yakın zamanda bunun yanlış olduğunu anladım. Benim bu yanlış kanıya varmamın gerekçesi şuydu: "AC akım kesik kesik geçerken, DC akım sürekli, kesintisiz olarak geçer. O halde DC akım daha tehlikelidir."

Ama işin aslı öyle değil. Yapılan araştırmalar, AC akımın kalp ritmini ve sinir sistemini daha olumsuz etkilediğini gösteriyor.

Bunun dışında, AC akım, kapasitif etkilerden dolayı, DC akımın hiç geçmeyeceği şartlarda dahi vücuttan geçer. Örneğin toprağın üstü yalıtkan muşamba ile örtülü ve çıplak ayakla bu muşambaya basıyoruz. Toprak, muşamba ve ayağımızın oluşturduğu kondansatörden DC akım hiçbir şekilde geçemez, ama uygun voltajdaki AC gerilim, tehlikeli düzeyde akımın geçmesine sebep olabilir.

Günlük hayatta yaşanan elektrik çarpılmalarının büyük çoğunluğu, sadece faza dokunularak meydana geliyor, o yüzden vücudun toprak ile teması önem kazanıyor. Kapasitif etkinin yarattığı toprak teması, AC gerilim sözkonusu olduğunda az çok her zaman var olduğundan, AC gerilimin yarattığı tehlike seviyesinin genel olarak daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.
 
Son düzenleme:
Evet Timur hocam haklisin. Ayrica ACnin etkin degeri DCnin tepe degerine denk gelmektedir. Ve düsük frekansli AC akimlarindaki tehlike yüksek frekans degerli AC akim degerine gore daha tehlikelidir. Hücrelerin belli frekans altinda birbirleri ile sürtündügünü düsünün. Dolayisi ile vücudun isisi bir anda bir kac 100 dereceye cikmakta ve vücuttaki su buharlasmakta ve sinir sistemi cökmektedir. Suur ortadan kalktigi icin kas sistemine hükmedemeyen insanoglu öylece kilitlenip, donup, kalmaktadir.

Ayrica acisiz intihar yöntemi icin en uygun yöntemlerden biri elektrik akimidir. Ölüm ile aci ayni anda meydana gelmektedir.

saygilar
 
"DC mi AC mi daha zararlı" konusunda doğrusunun ne olduğunu akılda tutmak için şu benzetme düşünülebilir:

Diyelim kafan duvara dayalı. Birisi de boks eldiveni ile bir kere vuruyor ve eldiveni suratına bastırıyor. Başka birisi de saniyede 50 kez vuruyor, geri çekiyor, vuruyor, geri çekiyor. Hangisi daha zararlı? :D
 

Forum istatistikleri

Konular
5,766
Mesajlar
98,780
Üyeler
2,459
Son üye
confessinq

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top