Ev elektriği

Mahalleden mahalleye değişir temel olarak şu şekilde.

Elektrik üretilir çeşitli kaynaklardan.
Üretilen elektriğin gerilimi en uzun mesafede en az kayıp olarak iletilecek gerilime çıkarılır.
örn:100kV(100bin volt)
100bin volt yerleşim yerleri/fabrikalar/sanayilere yakın bir bölgede OG yani 34.5kV seviyesine indirilir trafolar aracılığıyla.

Artık kullanım alanlarına koyulan trafoya gelir 34bin volt oralarda bu 34bin volt kullanacağımız seviyeye indirilmesi için tekrar bir trafoya girilir bu trafolar 34bin giriş 380 çıkıştır peki 380 ne alaka bizim evlerimizde 220 var.

Trafonun çıkışı yani 380V tarafı yıldız bağlanır tam bu yıldız noktası nötr olur bu nötr ile faz arasını ölçersen 220v 2 faz arasını ölçersen 380v

binalarımıza işletmelere bu 380 giriş yapar nötrüyle birlikte evlere 1 faz 1 nötr dağılır sonra bu 380 apartmanın en tepesine gider asansör motoru 380 ile çalışır.

Yerden veya havadan fark etmez yapı bu şekilde ortam koşulları göz önünde bulundurulup buna karar verir elektrik dağıtım şirketi

tamam burasını anladım araştırdığım zaman evin ana şalterine elektir nasıl bağlanıyor onu merak etmiştim
yer altından kablo ile mi yoksa direklerden havadan mı dicem ben hiç görmedim o şekilde ve yerin altına okadar kabloyu nasıl yerleştiryolar
ya birine zarar gelirse tamiri için apartman büyük bir tadilata gitmezmi

tamam burasını anladım araştırdığım zaman evin ana şalterine elektir nasıl bağlanıyor onu merak etmiştim
ana şalter bulunur binada binanın max akımından belli miktar fazla seçilir.

ana şalterler birkaç tip olur.

Termik-Manyetik olanlar(en güvenli olanı)
Termik-Manyetik-Yangın korumalı olanlar(çok daha güvenli olanı)(yangın koruması şu şekilde 300mA kaçak saptağında açma yapar ve etiket değerini aştığında açmaa yapar örn(üstüne 300A ve 300mA yazan bir tmş'miz olsun bu TMŞ 2 farklı şekilde açma yapar 300mA kaçak saptağında ve kontağından 300A geçtiğinde açma yapar)

Binaya toplam giriş 5 ayrı kablo ile olur bu kablolardan 3ü 3 faz 380 volttur diğer kablolardan 1si nötr en sona kalanda toprak olur toprağa kablo diyemeyiz toprak çubukları çakılır binanın temeline bu çubuklar bir barada toplanır o baradan evlerimize kablo ile dağılır.

yer altından kablo ile mi yoksa direklerden havadan mı dicem ben hiç görmedim o şekilde ve yerin altına okadar kabloyu nasıl yerleştiryolar
ya birine zarar gelirse tamiri için apartman büyük bir tadilata gitmezmi
Mesajı düzenlemişssin bu kısmı kaçırdım.

Bu mesajımda <--- Yazdığım gibi yer altından gidenlerde kazalar olabiliyor.
Ama bu genellikle bize zarar vermez OG ve binaya girmeden önce oluşan kazalarda genelde dağıtım şirketinin malzemesine zarar gelir.
Binanın ana dağıtmında bir kısa devre durumu varsa yani binanın TMŞ'sinden sonra bir kısa devre varsa yine her tarafa sigortalar ile dağılıyor.
TMŞ veya TMŞ'den sonra dizilmiş sigortalar koruma yapar.

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back