Geniş yüzeyli, tabaka şekline malzeme işlemek için destek profilleri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,559
Tabaka şeklinde malzemeleri (akrilik levha gibi) frezede işlemek için, malzemenin üzerine yatırılabilecek 1 m lik sigma profil altım. Bu profili frezenin mevcut tablasına sabitlemek için de freze kanallarına giren uygun somun yaptım.

IMG_20210612_162213.jpg


IMG_20210612_162223.jpg


IMG_20210612_162410.jpg
 
Somunlar orijinal gibi olmuş eline sağlık. Böyle bir somuna ihtiyacı olup da hazır almak isteyen olursa, ER-EL 'in tezgah bağlama aparatları yedekleri arasında satılıyor. E tabi hazır almak kendin yaptığın kadar keyifli olmayacaktır. Ayrıca bu bedava:). Birde sadece meraktan soruyorum, freze tablan boyutunda tek parça MDF tabaka koysan ve bunun yüzeyini freze ile silsen seyive farkı derdinden direkt kurtulmuş olmaz mıydın. İki parça profil olunca her frezeye yerleştirdiğinde ayar gerekecek
 
Frezenin kanallarına giren standart somunlar var, ama bunların dişi M12. Bana ama M8 lazımdı, çünkü M12 ye göre profili delersem artık profili tablaya bastıracak bir dil kalmıyordu.

MDF kullanırsam o da sarkma yapacaktır ve akrilik plaka da buna bağlı olarak yukarı kalkacak. Bu profillerin yüksekliği tam olarak 30 mm. İki tane freze tablasına dik bir şekilde ve aralarında mesela 1 m mesafe olacak şekilde sıkarsam, üzerinde 1 m2 lik akrilik levyahı koyabileceğim. Profillerin de arasında gene yüksekliği tam olarak 30 mm olan suntalam koyacağım. Bu şekilde akrilik levha tam olarak yatak duracak ve istediğim ölçüye göre işleyebileceğim. Eğer akrilik levha kesilecekse veya delinecekse bu kadar telaşa gerek yok. Ama 5 mm lik akrilik levhaya 2 mm derinliğinde kraterler açılması gerekiyorsa, akriliğin tam olarak yatak durması çok önemli oluyor.
 
  • Beğen
Reactions: umk
Aslında standart M12 delikli somun alıp kaynakla tıkayabilir ve tekrar delik açabilirdim. Ama somunlar çok az bir boşlukla giriyor kanallara, kaynaktan sonra büyük ihtimalle yamulur ve artık kanala girmezdi. Gene kenarlarını işlemem gerekirdi diye tahmin ediyorum.
 
Aslında standart M12 delikli somun alıp kaynakla tıkayabilir ve tekrar delik açabilirdim. Ama somunlar çok az bir boşlukla giriyor kanallara, kaynaktan sonra büyük ihtimalle yamulur ve artık kanala girmezdi. Gene kenarlarınıişlemem gerekirdi diye tahmin ediyorum.
Yanlış hatırlamıyorsam bu somunların deliksiz olanları da satılıyordu. Kullanıcı istediği çapta delik açabilecek şekildeydi. Bir de sadece bilgi olarak burada bulunsun diye söyleyeyim, belki sen böyle birşey yapmayacaksın ama, yıllar önce cnczone da bir şey okumuştum, bu sigma profilleri yüzey freze ile temizlemeye kalkınca solunması zararlı bir toz ortaya çıkıyormuş, üzerindeki kaplamadan sanırım. Dikkat etmek lazım...
 
Hmm deliksiz olanının satıldığını bilseydim uğraşmazdım. Bu profillerin yüzeyi anodize işlemine tabi tutuluyor belki de orada kullanılan kimyasaldandır.
 
Profilleri frezeye bağladım. Profil yüksekliği tam olarak 30 mm. Elimde 30 mm suntalam da var, aradaki boşluklara da suntalam kullanabiliyorum.

IMG_20210619_154530.jpg


IMG_20210619_154508.jpg
 
Bugün sigma profilleri kullanarak 3d yazıcının akrilik kapaklarını işledim.

Öncelikle sağdaki profili, makina gönyesi ile freze tablasına dik vaziyete getirdim ve sabitledim. Sonra da sigma profilde bulunan üç paralel raydan birisine dayama vidaları bağladım. Bu iki vidaya akrilik levhayı dayayınca, artık levhanın X eksen referansını belirlemiş oluyoruz.Diğer raya da bir sabitleme vidası bağlayınca Y eksen referansını da belirlemiş oluyoruz. Artık bundan sonra akrilik levhayı bu referanslara dayayınca, levhanın bir köşesinin freze koordinat sisteminde yeri belli oluyor.

IMG_20210723_184919.jpg


IMG_20210723_184938.jpg
 
Sonraki aşama, kesici ucu, referanslara dayalı olan akrilik levhasının bir köşesine konumlandırıp burasını DRO da koordinat sisteminin 0,0 noktası olarak işaretlemek. Artık bundan sonra yapılacak işe göre ya levhalarla tek tek çalışarak istenen işlem gerçekleştirilebilir, veya levhalar üst üste konarak hepsi birden işlenebilir. Hem delik delmem gerekiyordu hem de bazı yerlere 2 mm derinlikte cep açmam gerekiyordu o yüzden iki şekilde de çalıştım.

Kapakların kenarlarına 33 x 33 mm lik çentik açma işini 4 levhayı üst üste koyarak tek işlemde yaptım.
IMG_20210723_185319.jpg
 
Abi arada 3d yazıcı ile birşeyler bas da göster. Hep topluyorsun, tamir ediyorsun :D
 
Testere toz toplaması için ABS den bir adaptör basmam gerekiyor, o yüzden 3D yazıcının kapaklarını yapıyorum. Parça büyük olduğu için kapalı ortamda basılması şart, yoksa hiçbir şeye benzemez basılan şey.
 
Profil işi çok iyi olmuş. Olmasaydı, tablayı bir yöne yaslayıp akrelikleri o tarafa uzatıp çalışsaydın da olur muydu? Sanki bu boy akrelikler için çok da gerekli görünmüyor.
 
Freze tablansının genişliği 30 cm gibi, akriliğin gelişliği de 64 cm. Doğrudan tablaya koyunca tam yatmadığı için bombe yapar.

Komple bütün akriliğin üzerine yatabileceği bir parça 30 mm lik MDF ve ya suntalam konabilir, ama o zaman da bu profillerdeki gibi esnek rayların yok. Dayamaları yapmak için o suntalamun uygun yerlerine vidalar sıkman lazım. Sıktıktan sonra da vidayı 2 mm ilerleteyim desen olmaz :)
 
Kapaklara mıknatısları da monte ettikten sonra yazıcının iskeletine monte ettim. Her kapağı 6 tane mıknatıs tutuyor

IMG_20210725_141048.jpg
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,363
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top