Merhaba,
Yukarıda multisim ile kurulan devrenin aynısını kendimde kurdum. Deneme amaçlı olarak TIP36C lerin B çıkışlarını toprağa bağladım. Bir datasheet te buna benzer bir şey görmüştüm fakat şuanda bulamadım.
Bu şekilde 3-15V arası ayarlayamıyorum 8-15V arasında kaldı değerler.Fakat çıkış gerilimine göre uygun direnci koyduğumda istediğim akımı alabiliyorum.
Bu kullanım yanlış mıdır eğer değilse neden 8V un aşağısına çekemiyorum?
Devreyi olması gerektiği gibi kurduğunda çalışıyor mu? Yani transistör bazlarını doğru yere bağlarsan?
Bir de hem senin devrede, hem de @osman mert in devrede şu sorun var: Kullanılan köprü diyot 1.5 A lik. Bu durumda ne olacağı simulatörün davranışına bağlı. 1.5 A lik bir köprü diyottan 4 A geçince ne yapıyor? Arıza ilan edip çıkış voltajını mı kesiyor? Yoksa aşırı ısınmaya bağlı olarak diyodun ters kaçak akımını artırarak mı simulasyona devam ediyor? Burada her simulatörün farklı bir davranışı olabilir. Uygun akım dayanımına sahip bir köprü diyot ile denemek daha mantıklı.
Onuda deniyorum şimdi.@osman mert @taydin ın dediğini okudun sanırım.Senin devrende kullandığın köprü 1,5 amperlik bir köprü diyotmuş.5 amper falan çekebildiğin güçlü köprü diyot seçmelisin.(MDA9209A yı değiştir yani)
Söylediğiniz gibi köprü diyottan 23ma akım çıkıyor ama sonra arızaya geçiyor.Arızaya geçincede 432.pA oluyor akım.Devreyi olması gerektiği gibi kurduğunda çalışıyor mu? Yani transistör bazlarını doğru yere bağlarsan?
Bir de hem senin devrede, hem de @osman mert in devrede şu sorun var: Kullanılan köprü diyot 1.5 A lik. Bu durumda ne olacağı simulatörün davranışına bağlı. 1.5 A lik bir köprü diyottan 4 A geçince ne yapıyor? Arıza ilan edip çıkış voltajını mı kesiyor? Yoksa aşırı ısınmaya bağlı olarak diyodun ters kaçak akımını artırarak mı simulasyona devam ediyor? Burada her simulatörün farklı bir davranışı olabilir. Uygun akım dayanımına sahip bir köprü diyot ile denemek daha mantıklı.
Söylediğiniz gibi köprü diyottan 23ma akım çıkıyor ama sonra arızaya geçiyor.Arızaya geçincede 432.pA oluyor akım.3725 eklentisine bak
Ben bu azimle o dumanıda simule ettiricem hocam .Bizim söylediğimiz o değil Osman. Senin burada kurduğun devrede resimden de görüldüğü üzere direnç gidiyor Neden?
25.5 Vrms AC voltajı 1 kΩ luk dirence uygularsan, o direnç üzerinde 0.6 W gibi güç harcanır. Eğer o simulatör direnç gücünü de sümule ediyor ve sen de özel olarak bir güç belirtmediysen belki de standart 0.25 W lık direnç varsayıyor. Yani görüldüğü gibi direnç aşırı ısıdan yarılmış ve ortası gitmiş. Bir tek dumanı simule etmediği kaymış
Dİyot yarılmadı hocam çalışıyor hala.Bizim dediğimiz denemek için R1 in değerini 3 Ω gücünü de 1000 W yap. Böylece o direnç gayet keyifli bir şekilde 8 A falan çeksin. Sonra da diyoda bakalım, diyot da direnç gibi yarılacak mı
Düzelttim hocam.Dİyot çalışıyor şuan hala simule durumda.Haydaaa. Çaktırmadan köprü diyotları değiştirmişsin yav. 1.5 A olan köprüyü tak bakalım duman gelecek mi.
Düzelttim hocam.3727 eklentisine bak
Yok Hocam bu iyi birşey heralde değil mi?Yok mu patlayan çatlayan?
Yok Hocam bu iyi birşey heralde değil mi?