İşte olduğum için deneyemiyorum ama akşam deneyeceğim çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim herkese ama sonuca bağalayamadım daha.@osman mert
Bu konu ile ilgili son mesajımıda ekleyeyim .Aşağıdaki resme göre devreni güncelle
(Ayrıca köprü diyotun daha büyüğünü seç 5-6 amper gibi)
3735 eklentisine bak
@taydin çoğu simulasyonda elemanlar sonsuz güçlüdür. Bunun ayarı var mı bilmiyorum. Olsa güzel olur.
@osman mert
Bu konu ile ilgili son mesajımıda ekleyeyim .Aşağıdaki resme göre devreni güncelle
(Ayrıca köprü diyotun daha büyüğünü seç 5-6 amper gibi)
3735 eklentisine bak
LM317LM multiltisimde bu şekilde var o yüzden öyle seçtim ama şuan farkettim ikisi farklı gibi.
Tamam Timur hocam dün bende o şekilde yapmayı düşündüm bugün deneyeceğim sonuçları burada paylaşırım.Regülatör çıkışındaki gerilim bölücü dirençlerin değeri, alt dirence paralel kapasitör, Transistöre paralel diyot, gerilim bölücüdeki diyot, giriş ve çıkıştaki küçük kapasitörler, bunlar devrenin çalışması için elzem olan şeyler değil. Bunlar zaten çalışan bir devre için yapılacak performans optimizasyonları. @osman mert in devresinde TEMEL bir sorun var. Devre hiç çalışmıyor.
Bence bağlantı tellerinde bir sıkıntı var. Temas olması gereken yerde temas yok, veya olmaması gereken yerde temas var. Osman şunu deneyebilirsin: Benim MicroCap ile çalıştırdığım devreyi AYNEN multisim'de sıfırdan kur. Mevcut devreni değiştirme !!! SIFIRDAN o devreyi kur ve onunla dene. Çalışırsa oradan devam et. Ama çalışan bir referans devresi olsun elinde.
Timur Hocam dünden beri sizin microcap ile yaptığınız devreyi multusimde yapmaya uğraşıyorum sonuçlar çok garip çıkıyor çoookkk yordu bu güç kaynağı beni.Regülatör çıkışındaki gerilim bölücü dirençlerin değeri, alt dirence paralel kapasitör, Transistöre paralel diyot, gerilim bölücüdeki diyot, giriş ve çıkıştaki küçük kapasitörler, bunlar devrenin çalışması için elzem olan şeyler değil. Bunlar zaten çalışan bir devre için yapılacak performans optimizasyonları. @osman mert in devresinde TEMEL bir sorun var. Devre hiç çalışmıyor.
Bence bağlantı tellerinde bir sıkıntı var. Temas olması gereken yerde temas yok, veya olmaması gereken yerde temas var. Osman şunu deneyebilirsin: Benim MicroCap ile çalıştırdığım devreyi AYNEN multisim'de sıfırdan kur. Mevcut devreni değiştirme !!! SIFIRDAN o devreyi kur ve onunla dene. Çalışırsa oradan devam et. Ama çalışan bir referans devresi olsun elinde.
Bu program kaç günümü yedi benim.Bu embesil program , yük olarak bağlanan direnci default olarak 0,25 watt gibi düşünüyor sanırım
R4 poutunu 200 Ohm falan yapıp,akım direncini de 100 ohm ,yük direncini de 100 ohm yapınca çıkışta 3 volt vo çıkmasına izin veriyor
Yani çıkışa wattlı direnç seçmeli
3769 eklentisine bak
2N3055 ile yeni bir devre tasarladım.Bu 2N3055 olduğunda akım sınırlayıcı mı kullanmak gerekiyor.Belki de korsan versiyondan kaynaklanan bir sorun yaşıyorsun. Devre sana "bırak artık şu multisim'i, başka bir simulatör kullan" diye haykırıyor
Timur Hocam Bu sefer olacak galiba microcap te 2.85 ile 15v arasını tutturdum ama çıkış akımım bir anda düşüyor.Belki de korsan versiyondan kaynaklanan bir sorun yaşıyorsun. Devre sana "bırak artık şu multisim'i, başka bir simulatör kullan" diye haykırıyor
Akım değerim başlar başlamaz eksiye düşüyor.Timur Hocam Bu sefer olacak galiba microcap te 2.85 ile 15v arasını tutturdum ama çıkış akımım bir anda düşüyor.
Hocam teşekkür ederim ama r5'i neden pota seri bağladık.İki tane hata var:
1) R5 direnci potansiyometreye SERİ olacak. Sen orta ucundan alıp şaseye götürmüşsün.
2) Grafik çizdirirken R5 ten geçen akımı çizdiriyorsun. YÜKTEN geçen akımı çizdireceksin. Burada da yük R6.
R4 potansiyometre ve R5 değerleri ile biraz oynadım. Şu anda 3.008 V ila 15.1 V arasında ayar yapıyor.
Senin devre:
3779 eklentisine bak
Düzeltilmiş devre:
3778 eklentisine bak