Güncel güneş enerji sistemi kurulum maliyetleri

10 kW dan aşağısında vergi algı olmuyormuş, iş kolay oluyormuş. Ama zaten benim 15 kW işi de yattı. 4 kW için 10 panel lazım, 15 kW için 40 panel. Bahçeye o kadar panel koyarsam bahçenin üstü tamamen kapanır zaten. 10 panel 4 kw olacak herhalde benim iş.
 
10 kW dan aşağısında vergi algı olmuyormuş, iş kolay oluyormuş. Ama zaten benim 15 kW işi de yattı. 4 kW için 10 panel lazım, 15 kW için 40 panel. Bahçeye o kadar panel koyarsam bahçenin üstü tamamen kapanır zaten. 10 panel 4 kw olacak herhalde benim iş.
sadece senin masayı bile beslese yeter abi.
senin masa kalabalık.

İnverteri kendin yapacaksın değil mi abi?
 
İnverter yapmayı öğreneceğim. Tam bir IGBT kıyımı olacak :katil1:
o zaman semikron ile başlama abi elindeki mosları ortak drain haline getirip denemeler yaparak başla bence.

Bir noktada böyle kilit bir elemanı kendin yapmak çok avantajlı bozulunca dakikalar içinde arıza tesbiti mümkün oluyor istediğin özelliği eklemen çok daha rahat oluyor.

Bu konumda vereceğim tek tavsiye ya dual core bir işlemci yada 2 ayrı işlemci.

VFDlerde bir işlemci kumanda ve İO kontrolü yapar bunlardan topladıklarını asıl işi yapan frekansı, gerilim ve akımı ayarlayan işlemciye söyler böylelikle her halükarda temiz bir kesintisiz bir sinüs çıkışı elde edilir
 
Önce PSIM ile sanal IGBT bozacağım. PSIM'de çalışır hale getirdikten sonra gerçek IGBT ler ile teste başlarım herhalde. Tabi bundan önce akım sınırlamalı güç kaynağını halletmem lazım. Onu da kendim yapacağım, hazırı 15 bin dolar.
 
Madem konu solar kendi tecbrübelerimi paylaşayım.

Öncelikle panel konusu ile başlayayım. Şu ara popüler olan paneller "9BB half cut" diye tabir edilenler. Bu paneller tam boy hücrelerin ortadan ikiye kesilmesi ve panelin birbirine paralel bağlı iki hücre grubundan oluşturulması ile meydana geliyor. Gölgelenme ve "hot spot" denilen durumlara karşı eski tip panellere göre avantaj sağlıyorlar. Ayrıca 9BB (9 bus bar) olayı seri bağlı hücreler arasında akım taşıyan yol sayısını ifade ediyor. Daha önceki 2-3-5 bus bar hücrelere göre iletim direnci açısından avantajlı ve dolayısıyla daha verimliler.

Panel boyutuna karar verirken güç hesapları dışında benim için önemli olan ebatlardı. Ben büyük panelleri eledim çünkü nakliyesi ve montajı bela. Ebat ve ağırlıktan dolayı başına bir iş gelme olasılığı daha yüksek. Mesela çatıya açılan geçitin boyutlarına dikkat etmek lazım. Oradan geçemeyecek panel sıkıntı olacak.

Yaklaşık 160x70cm ebatındaki 230W half cut panelerden almaya karar verdim. Aldığım ilk panel CW enerjinin bir alt firması olan Tommatech marka oldu. Tommatech panelleri CW enerji üretiyor. Direk CW enerji markalı panellerle aynı kalite olduğunu pek sanmıyorum. CW enerji panellerin perakende satışı yok gibi. Bu paneller büyük ebatlarda oluyor ve direk santral kurulumlarına gidiyor.

Ayrıca yine CW enerjinin başka bir alt markası olan Suneng paneller var. Bu markanın ortadoğu'ya ihracat amaçlı oluşturulduğu ve Tommatech den de daha düşük kalite ürünler olduğu söyleniyor.

Tommatech'in panel dışında invertör, şarj aleti gibi bir çok ürünü var fakat bunların hepsi fason Çin üretimi. Aynı ürünü başka birçok marka altında görebilirsiniz. Bir de markanın sanki Alman malıymış gibi bir hava yaratma çabası var. Almanya'da bir adres görünüyor o kadar, başka da alakası dahi yok.

Şimdi gelelim panel satın almanın ne kadar sıkıntılı bir iş olduğuna.

N11 üzerinden 1 adet 230W tommatech sipariş ettim. Kargo paneli getirince şok oldum. Adamlar paneli bildiğin streç filme sarıp kargolamış. Büyük şans eseri ilk panelim hasar görmeden geldi. Satıcıyla görüştüğümde paneli bu şekilde kargolayınca kargo çalışanlarının daha dikkatli davrandığını söyledi. Eyvallah dedik...

Biraz test falan yapıp bir sıkıntı olmadığını görüp merakımı da giderdikten sonra aynı satıcıdan ikincisini sipariş edip stres içinde gelmesini bekledim.

Bu sefer 4-5 kat kalın balon poşete sarılı geldi. Paketi görünce içime kurt düştü. Bu panelde kesin bir sorun var diye düşündüm. Önce paketi inceledim, bir hasar yok. Açıp duvara yaslayınca haksız olmadığımı gördüm. Vaziyet aşağıdaki gibi. Muhtemelen üst üste istiflenmiş panellerden üsttekini çekerken alttaki panelin sivri çerçeve köşesine düşürüp sürtmüşler. Zaten hassas olan arka yüzeye bırakın bir şeyin böyle sürtüp oymasını, buradan darbe alması bile mikro çatlak oluşturup verim kaybına sebep olması muhtemel. Arka yüz savunmasız ve hücreler gofret gibi kırılgan. Balon ambalajda hiç hasar yok, ürün bu halde.

WhatsApp Image 2022-05-06 at 14.14.40.jpg

Satıcıyı arayıp hemen fotoları ilettim. Kargocu da yanımda. Önce o kadar sıyrığın önemli bir kayıp oluşturmayacağından falan bahsetmeye başladı ki hemen lafı ağzına tıkadım, o mevzu hemen kapandı. Değişim yapalım dedi ve tutanak diye tutturdu. Kargocu veremem diye tutturdu. Hadi bakalım...

İyice sinirlerim bozuldu. Satıcıya bu kargo firması ile bu işi hallet ben karışmıyorum dedim. Ürünü paketleyip "Alıcı kargoyu teslim almayı reddetti" olarak geri yolladım. Kısa süre sonra yeni panel şubeye geldi. Bu sefer şube teslim olarak istedim. Yine balona sarılı. :) Açınca Alüminyum çerçevenin bir kenarının keskin bir köşeye çarpılıp göçmüş olduğunu gördüm. Yine ambalajda en ufak hasar yok. Allah ... versin deyip bu şekilde kabul ettim.

Bana sorarsanız bir şekilde hasar görmüş defolu panelleri hurdaya çıkaracaklarına alıcıya gönderiyorlar. Alıcı yerse miss, yemezse de kargoya sen taşırken oldu diye itelemeye çalışıyorlar. Tutarsa ne ala...

Bu arada panel katmanlarının cam ile üst üste koyulup sıcak presten geçirilerek mühürlendiğini belirteyim. Sızdırmazlığı bozacak en ufak açıklıktan içeri girecek nem paneli kısa sürede pert ediyor. Bu yüzden arka yüzde içeride hava kabarcığı kalması, sıyrık, derin çizik falan olmamalı.

Ayrıca santral kurulumlarına giden panelleri taşıyan tırlara vibrasyon ölçüm cihazı koyuluyor. Yani şöför kafasına göre dan dun yol gidemiyor. Adamlar sarsıntıdan oluşabilecek mikro çatlakları düşünüyor, biz kargo ile panel alıyoruz, düşünün artık...

Bu olanların üzerine iki panel daha almaya karar verdim. Bu sefer başka bir marka olsun istedim. Araştırdım ve ACS Enerji üretimi Lexron da karar kıldım. Aynı özelliklerde 230W half cut panelleri var. Olumsuz bir yoruma denk gelmedim. Youtube kanallarındaki videolarda modern bir tesis kurdukları görülüyor falan...

Trendyol üzerindeki bir satıcı ile görüştüm. Lexron panellerin Tommatech den çok daha iyi olduğu, bütün zorlu standartlara uyulduğunu falan söyledi. İki adet sipariş verdim. Yine stresli bekleyiş...

Kargo yine 4-5 kat kalın balona sarılı geldi. Kargocunun yanında açtım. Kırık çıkık görmeyince kargocuyu yolladım. Panelleri inceleyince yine şok yaşadım. Fotolar aşağıda.

13.jpg

Paneller leş gibi kirli, arka kaplama sıyrıklarla dolu, hücrelerin hizaları kayık, hücreler arası teller kayık, çoğu noktada temas dahi etmiyor. Ürünün etiket bilgileri tam bir komedi. Akım, gerilim, ağırlık bilgisinin ne üretici sitesindeki datasheet ile, ne 230W rakip ürünlerle alakası yok. Panel 13kg olması gerekirken 10kg. Yani camı çerçevesi olması gerekenden ince. >11A akım veren panele 10A sigorta önerilmiş falan. Yuhh!
Yani resmen konu ile alakası olmayan birileri "Lan biz panel üretiriz yeaaa" deyip saçma sapan bir deneme yapmış, çöpe atacağına bana yollamış gibi bir durum söz konusu.

Bu arada panelleri kargolayan satıcı değil. Kargonun İzmir'den yola çıktığını görünce satıcıyı aradım ve sipariş üzerine direk Lexron'un İzmir'deki fabrikasının kargoladığını söyledi.

Derhal satıcıyı aradım. Fotoları istedi ve fabrika ile görüşeceğini söyledi. Bu arada ben bu panelleri Lexron'un üretmediğini ve kesinlikle sahte ürün olduğunu düşünüyorum. O fabrikadan bu mal çıkamaz. ACS enerji sayfasındaki numarayı arayıp durumu anlattım. Onlar da ürünlerin sahte olabileceğini söyleyip fotoğraf istediler ve bir mail adresi verdiler.

Derken satıcı dönüş yaptı. Fabrika ile görüştüğünü, sıyrık ve kayıkların çok önemli olmadığı söylediklerini falan... saçmalamaya başladı. Sen beni cahil mi sanıyorsun diye başlayıp bunu yemeyeceğimi ifade ettim. Sinirden küplere biniyorum. Adam beni resmen aptal yerine koyuyor. En son bu ürünler sahte ise seni, yok hakikaten orijinal ise üreticiyi rezil edeceğim dedim. Bunun üzerine sen pislik yaparsan biz pisliğin kralını yaparız ona göre, iade et konu kapansın dedi. Ürünlerin iade sürecini düşünerek sövmemek için kendimi zor tuttum.

Aynı günün akşamı üreticiye mail attım. Ertesi gün aradılar. Ben ürünlerin sahte olduğunu söylemelerini bekliyorum. :) Bir şok daha. Panelleri onlar göndermiş. Yanlışlıkla üretimden hatalı çıkan panelleri yollamışmışmışmışlar... 20-25dk kadar gayet kibar konuşan bir bey ile sohbet ettik. Ben yanlışlıkla olduğuna ikna olmuş gibi davrandım ve üstelemedim. Ürün etiketinin neden datasheet ile alakası olmadığını da sordum. Ürünün datasheet'ini indirip ürün ile karşılaştıran ilk müşteri benmişim gibi şaşırdı ki muhtemelen öyle, maalesef. Cevap: Şey kem küm falan...

Panelleri geri yolladım ve sorunsuz iade edildi. Sonra hiç beklemediğim bir şey oldu. Trendyol "alışverişiniz istediğiniz gibi sonuçlanmadığı için üzgünüz" diyerek 200TL hediye çeki verdi.

Kısaca toplamda 4 panel aldım. Birinci sorunsuz gelirken ikincisi derince çizilmiş, yerine gelen kenardan darbeli, diğer ikisi çöp olarak geldi. Panel alacaksanız maceraya hazır olun. Ürünlerin ambalajı yok. Abuk sabuk bir şeylere dolayıp gönderecekler, kazmaca istiflenmiş başka paketlerin arasında şangır şungur gelecek. Ellerinde defolu ürün varsa size yamamaya çalışma ihtimalleri olacak. Kargolanan her 10 panelden ortalama 2-3 tanesinin camının patladığını zaten satıcı söyledi. Zaten tutanak falan tutmuyorlar o da hikaye. Satıcıya diyorum ki; kargo firmasını suçlayamazsınız çünkü ürünün paketi yok ve siz de düzgün bir paketleme yapmıyorsunuz. Cevap; O zaman kabul etmesinler, ne yapalım...

Son olarak panel güçlerinden bahsedeyim. Bir kere üretici güvenilir değil ise etiket gücünün zaten hikaye olacağını tahmin edersiniz. Testleri geçemeyen zayıf hücreleri daha ucuza temin ediyor ve kullanıyorlar.

Panel etiketindeki güç ideal şarlar altında verebileceği güç oluyor. STC (Standard Test Conditions) 25 derece hücre sıcaklığı, metre kareye 1000W güneş ışınımı. Yani hücreler 25 derece sıcaklıkta ve belirtilen ışınımı dik açıyla alırsa bu gücü veriyor. Pratikte tabi ki imkansız. Panel güneş altında 60 dereceyi aşıyor ve sadece bu yüzden %12-15 gibi kayıp oluyor. Bazı güvenilir markalar etikete STC dışında ayrıca gerçek koşullar altında yapılmış bir test sonucunu da ekliyor.

İnvertör ve depolama konusunda daha sonra yazacağım...
 
Son düzenleme:
Madem konu solar kendi tecbrübelerimi paylaşayım.

Öncelikle panel konusu ile başlayayım. Şu ara popüler olan paneller "9BB half cut" diye tabir edilenler. Bu paneller tam boy hücrelerin ortadan ikiye kesilmesi ve panelin birbirine paralel bağlı iki hücre grubundan oluşturulması ile meydana geliyor. Gölgelenme ve "hot spot" denilen durumlara karşı eski tip panellere göre avantaj sağlıyorlar. Ayrıca 9BB (9 bus bar) olayı seri bağlı hücreler arasında akım taşıyan yol sayısını ifade ediyor. Daha önceki 2-3-5 bus bar hücrelere göre iletim direnci açısından avantajlı ve dolayısıyla daha verimliler.

Panel boyutuna karar verirken güç hesapları dışında benim için önemli olan ebatlardı. Ben büyük panelleri eledim çünkü nakliyesi ve montajı bela. Ebat ve ağırlıktan dolayı başına bir iş gelme olasılığı daha yüksek. Mesela çatıya açılan geçitin boyutlarına dikkat etmek lazım. Oradan geçemeyecek panel sıkıntı olacak.

Yaklaşık 160x70cm ebatındaki 230W half cut panelerden almaya karar verdim. Aldığım ilk panel CW enerjinin bir alt firması olan Tommatech marka oldu. Tommatech panelleri CW enerji üretiyor. Direk CW enerji markalı panellerle aynı kalite olduğunu pek sanmıyorum. CW enerji panellerin perakende satışı yok gibi. Bu paneller büyük ebatlarda oluyor ve direk santral kurulumlarına gidiyor.

Tommatech'in panel dışında invertör, şarj aleti gibi bir çok ürünü var fakat bunların hepsi fason Çin üretimi. Aynı ürünü başka birçok marka altında görebilirsiniz. Bir de markanın sanki Alman malıymış gibi bir hava yaratma çabası var. Almanya'da bir adres görünüyor o kadar, başka da alakası dahi yok.

Şimdi gelelim panel satın almanın ne kadar sıkıntılı bir iş olduğuna.

N11 üzerinden 1 adet 230W tommatech sipariş ettim. Kargo paneli getirince şok oldum. Adamlar paneli bildiğin streç filme sarıp kargolamış. Büyük şans eseri ilk panelim hasar görmeden geldi. Satıcıyla görüştüğümde paneli bu şekilde kargolayınca kargo çalışanlarının daha dikkatli davrandığını söyledi. Eyvallah dedik...

Biraz test falan yapıp bir sıkıntı olmadığını görüp merakımı da giderdikten sonra aynı satıcıdan ikincisini sipariş edip stres içinde gelmesini bekledim.

Bu sefer 4-5 kat kalın balon poşete sarılı geldi. Paketi görünce içime kurt düştü. Bu panelde kesin bir sorun var diye düşündüm. Önce paketi inceledim, bir hasar yok. Açıp duvara yaslayınca haksız olmadığımı gördüm. Vaziyet aşağıdaki gibi. Muhtemelen üst üste istiflenmiş panellerden üsttekini çekerken alttaki panelin sivri çerçeve köşesine düşürüp sürtmüşler. Zaten hassas olan arka yüzeye bırakın bir şeyin böyle sürtüp oymasını, buradan darbe alması bile mikro çatlak oluşturup verim kaybına sebep olması muhtemel. Arka yüz savunmasız ve hücreler gofret gibi kırılgan. Balon ambalajda hiç hasar yok, ürün bu halde.

Satıcıyı arayıp hemen fotoları ilettim. Kargocu da yanımda. Önce o kadar sıyrığın önemli bir kayıp oluşturmayacağından falan bahsetmeye başladı ki hemen lafı ağzına tıkadım, o mevzu hemen kapandı. Değişim yapalım dedi ve tutanak diye tutturdu. Kargocu veremem diye tutturdu. Hadi bakalım...

İyice sinirlerim bozuldu. Satıcıya bu kargo firması ile bu işi hallet ben karışmıyorum dedim. Ürünü paketleyip "Alıcı kargoyu teslim almayı reddetti" olarak geri yolladım. Kısa süre sonra yeni panel şubeye geldi. Bu sefer şube teslim olarak istedim. Yine balona sarılı. :) Açınca Alüminyum çerçevenin bir kenarının keskin bir köşeye çarpılıp göçmüş olduğunu gördüm. Yine ambalajda en ufak hasar yok. Allah ... versin deyip bu şekilde kabul ettim.

Bana sorarsanız bir şekilde hasar görmüş defolu panelleri hurdaya çıkaracaklarına alıcıya gönderiyorlar. Alıcı yerse miss, yemezse de kargoya sen taşırken oldu diye itelemeye çalışıyorlar. Tutarsa ne ala...

Bu arada panel katmanlarının cam ile üst üste koyulup sıcak presten geçirilerek mühürlendiğini belirteyim. Sızdırmazlığı bozacak en ufak açıklıktan içeri girecek nem paneli kısa sürede pert ediyor. Bu yüzden arka yüzde içeride hava kabarcığı kalması, sıyrık, derin çizik falan olmamalı.

Ayrıca santral kurulumlarına giden panelleri taşıyan tırlara vibrasyon ölçüm cihazı koyuluyor. Yani şöför kafasına göre dan dun yol gidemiyor. Adamlar sarsıntıdan oluşabilecek mikro çatlakları düşünüyor, biz kargo ile panel alıyoruz, düşünün artık...

18395 eklentisine bak

Bu olanların üzerine iki panel daha almaya karar verdim. Bu sefer başka bir marka olsun istedim. Araştırdım ve Lexron da karar kıldım. Aynı özelliklerde 230W half cut panelleri var. Olumsuz bir yoruma denk gelmedim. Youtube kanallarındaki videolarda modern bir tesis kurdukları görülüyor falan...

Trendyol üzerindeki bir satıcı ile görüştüm. Lexron panellerin Tommatech den çok daha iyi olduğu, bütün zorlu standartlara uyulduğunu falan söyledi. İki adet sipariş verdim. Yine stresli bekleyiş...

Kargo yine 4-5 kat kalın balona sarılı geldi. Kargocunun yanında açtım. Kırık çıkık görmeyince kargocuyu yolladım. Panelleri inceleyince yine şok yaşadım. Fotolar aşağıda.

18396 eklentisine bak

Paneller leş gibi kirli, arka kaplama sıyrıklarla dolu, hücrelerin hizaları kayık, hücreler arası teller kayık, çoğu noktada temas dahi etmiyor. Ürünün etiket bilgileri tam bir komedi. Akım, gerilim, ağırlık bilgisinin ne üretici sitesindeki datasheet ile, ne 230W rakip ürünlerle alakası yok. Panel 13kg olması gerekirken 10kg. Yani camı çerçevesi olması gerekenden ince. >11A akım veren panele 10A sigorta önerilmiş falan. Yuhh!
Yani resmen konu ile alakası olmayan birileri "Lan biz panel üretiriz yeaaa" deyip saçma sapan bir deneme yapmış, çöpe atacağına bana yollamış gibi bir durum söz konusu.

Bu arada panelleri kargolayan satıcı değil. Kargonun İzmir'den yola çıktığını görünce satıcıyı aradım ve sipariş üzerine direk Lexron'un İzmir'deki fabrikasının kargoladığını söyledi.

Derhal satıcıyı aradım. Fotoları istedi ve fabrika ile görüşeceğini söyledi. Bu arada ben bu panelleri Lexron'un üretmediğini ve kesinlikle sahte ürün olduğunu düşünüyorum. O fabrikadan bu mal çıkamaz. Lexron'un sayfasındaki numarayı arayıp durumu anlattım. Onlar da ürünlerin sahte olabileceğini söyleyip fotoğraf istediler ve bir mail adresi verdiler.

Derken satıcı dönüş yaptı. Fabrika ile görüştüğünü, sıyrık ve kayıkların çok önemli olmadığı söylediklerini falan... saçmalamaya başladı. Sen beni cahil mi sanıyorsun diye başlayıp bunu yemeyeceğimi ifade ettim. Sinirden küplere biniyorum. Adam beni resmen aptal yerine koyuyor. En son bu ürünler sahte ise seni, yok hakikaten orijinal ise üreticiyi rezil edeceğim dedim. Bunun üzerine sen pislik yaparsan biz pisliğin kralını yaparız ona göre, iade et konu kapansın dedi. Ürünlerin iade sürecini düşünerek sövmemek için kendimi zor tuttum.

Aynı günün akşamı üreticiye mail attım. Ertesi gün aradılar. Ben ürünlerin sahte olduğunu söylemelerini bekliyorum. :) Bir şok daha. Panelleri onlar göndermiş. Yanlışlıkla üretimden hatalı çıkan panelleri yollamışmışmışmışlar... 20-25dk kadar gayet kibar konuşan bir bey ile sohbet ettik. Ben yanlışlıkla olduğuna ikna olmuş gibi davrandım ve üstelemedim. Ürün etiketinin neden datasheet ile alakası olduğunu da sordum. Cevap: Şey kem küm falan...

Kısaca toplamda 4 panel aldım. Birinci sorunsuz gelirken ikincisi derince çizilmiş, yerine gelen kenardan darbeli, diğer ikisi çöp olarak geldi. Panel alacaksanız maceraya hazır olun. Ürünlerin ambalajı yok. Abuk sabuk bir şeylere dolayıp gönderecekler. Ellerinde defolu ürün varsa size yamamaya çalışma ihtimalleri olacak. Kargolanan her 10 panelden ortalama 2-3 tanesinin camının patladığını zaten satıcı söyledi. Kargo firmasını da suçlamak mümkün değil çünkü ürünün ambalajı yok bir kere. Zaten tutanak falan tutmuyorlar o da hikaye.

İnvertör ve depolama konusunda daha sonra yazacağım...
Geçmiş olsun. Buradan anlaşılan, mümkünse bizzat gidip yerinde görerek almak lazım demek ki.
 
Satıcılarla yaşadığın sorunlardan başlayınca bir yandan kendi kendime "demekki fabrikadan almak lazım" diye düşünüyordum. Sonra iyi bir marka izlenimi veren Lexron ile de benzer sorun yaşadığını görünce şok oldum ... Benim içimden HSA enerjinin Mavi Çam ürünü geçiyor. Youtube'da fabrika videolarını seyrettim, çok modern bir fabrika. Ama işte gitsem "bana 10 tane panel ver" desem acaba fabrika verir mi?
 
@taydin

Bence verirler. CW enerji'de Avrupa'ya ihracatı olan modern fabrikaya sahip büyük bir firma. Facebook sayfalarında küçük müşterilerle de ilgilendiklerini gördüm. Gidip alma imkanınız varsa HSA Enerji'nin de sizi geri geri çevireceğini hiç sanmam. Bir arayıp görüşün.
 
Son düzenleme:
Küçük büyük hiç farketmez, solar sistem kurulacaksa solar işi yapan firmaları hiç ciddiye almayın. Neredeyse her iş alanında olduğu gibi ne iş yaptığından bihaber cahillerle dolu. İnsanlar bunların aklına uyup saçma sapan işlere boşa masraf ediyor. Perofesyonel geçinen adamların youtube kanallarında övündükleri işlere bilinçli bir göz ile bakılınca aslında içler acısı durumda oldukları anlaşılıyor. Daha aküleri invertöre doğru bağlamayı dahi beceremiyorlar. Eleştiren ve hatayı gösteren yorum yazarsanız engelliyorlar. Geride sadece övgü dolu yorumlar kalıyor. Gören de bunları bir halt sanıyor.

Youtube un kanal sahibine yorum silme ve engelleme hakkı vermesi tam bir rezillik. En çok dolandırıcıların işine yarıyor. Mesela amatör takılırken batarya paketi satışı falan yapmaya başlayıp köşeyi dönen bir eleman var. Bir süredir kanalı iyice bangood ürünleri reklamına döndü. İnvertör, esnek panel, rüzgar türbini. Hepsi patates. Hileli testler yayınlayıp insanlara çöp ürünler satın aldırıyor. Test yaparken gücün o dandik rüzgar türbininden değil, kadrajın dışında tutmaya çalıştığı bir güç kaynağından geldiğini ben görüyorum ama insanlar farketmiyor ve o dandik ürünü satın alıyor.

Sonuçta teknik adamlarız. Neyin ne olduğunu biliyoruz. Bilmediğimizi de araştırıp öğrenme kabiliyetine sahibiz. Biz düşmeyiz ama neyin ne olduğunu anlayacak eğitime sahip olmayan insanlara yazık.
 
Son düzenleme:
Eğer şebekeye elektrik satacaksan elin kolun bağlı oluyor. Devletin test edip onayladığı inverteri kullanmak zorundasın, buradan çok fena yamultacaklar bir kere. Sonra devletin yetki verdiği mühendislik firmasına işi yaptırman lazım, oradan da bir güzel söğüşleneceksin.

Bereket bağımsız sistem kurulumu yapınca devletle işin olmuyor. Eskiden böyle değildi galiba. Eskiden şebekeden bağımsız çalıştırsan bile devlet ile muhatap olman gerekiyordu.

HSA enerjinin en büyük panelinden almayı düşünüyorum. Bunlar 2 m ye 1 m gibi. 385 W - 410 W arasında oluyorlar. Niye böyle ufak farklılıklarla satıyorlar emin değilim. Herhalde 2 m x 1 m lik panelleri üretimden sonra testlerden geçiriyorlar, elde ettikleri sonuçlara göre bunları pazarlıyorlar. Ben ortalama şöyle 400 W olanı alacağım.
 
Önce PSIM ile sanal IGBT bozacağım. PSIM'de çalışır hale getirdikten sonra gerçek IGBT ler ile teste başlarım herhalde. Tabi bundan önce akım sınırlamalı güç kaynağını halletmem lazım. Onu da kendim yapacağım, hazırı 15 bin dolar.
eğer incelemek istersen sana siemens micromaster 420 VFD gönderebilirim abi hem üstündeki mos driverleri görme şansın olur hemde ne şartlar için nasıl tasarımlar yapmışlar incelemiş olursun.
Sonuçta hemen hemen aynı cihaz oda DC-AC3PH dönüşüm yapıyor sende.
 
Solar uygulaması yapan firmalara güvenmemek lazım. Kosgeb destekli projelerde, neyin ne olduğunu bilmeyen adamlara rezil uygulamalar satıyorlar. Donanımı da kalitesine göre fahiş fiyatlarla veriyorlardır. Hem devlet hem işletmeci zarar görüyor. Geçen yılın fiyatlarıyla yaklaşık 1 milyon tl'lik bir projenin tamamlanmış haline tanık oldum. Paneller aşağı yukarı 10 derece doğuya eğimli çatıya yerleştirilmiş. İşin içinde hibe falan da var, tam bir rezillik. Yatırımın kendini ödemesi 20 yılı geçiyordur. Sistemi kullanacak olan adamların sistem hakkında hiç bilgisi yok. Bu konuda denetim yapacak kurumların da bu yatırımları değerlendirebilecek kapasitede adamları yok gibi, yada böyle bir mekanizma yok.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,791
Mesajlar
99,032
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top