HITACHI V-212 Bakımı

TA3UAS

Yeni Üye
Katılım
19 Mayıs 2020
Mesajlar
4
Merhabalar,

İsmim Seçkin Albamya, Bursa'nın İnegöl ilçesinde yaşıyorum. Marmara Üniversitesi Elektrik-Elektronik Müh. 1. sınıf öğrencisiyim. 13 yaşımdan beri elektronik ile uğraşıyorum. Elektroniğin yanında RC Uçak ve FPV ile de uğraşmaktayım. YouTube'de Elektro İnceleme diye bir kanalım var. Osiloskobumun bu forumda aktif olarak kullanıcılarının oluşu ve forumun aktifliği beni sevindirdi. Teşekkürler.

Yakın zamanda bir TV tamircisinden Hitachi V212 osiloskop aldım. Bayağı eski bir cihaz ve derin bir bakım gerektiriyor. Her iki kanalın Volt/Div anahtarında temassızlık problemi yaşıyorum. Elle ileri geri epey bir uğraşınca stabil bir şekilde çalışabiliyor. Stabil olmadığı durumda ise kimi zaman kare dalgalarda bozulma, merkez çizgisinin kayması ve sinyali göstermeme sorunu oluyor. Haliyle ölçümüne güvenemeyeceğim bir cihaz olsun istemediğimden sorunlarını giderip kullanmak istiyorum. Aşağıya komütatörlerin nasıl olduğu ile ilgili fotoğraf koyuyorum

Başka bir sorunu da ikinci kanal Volt/Div VAR potansiyometresinin üst kısmının bulunmayışı. Oraya mekanik olarak potansiyometre ucu gibi bir şeyler uydurmaya çalışacağım.

Sizlere danışmak istediğim şey bu Volt/Div komütatörlerini nasıl temizleyebilirim? Aklımda söküp izopropil alkolde birkaç saat beklettikten sonra yağsız kontakt spreyi kullanmak var. İşe yarar mı? Teşekkür ediyorum.

73! TA3UAS
 

Ekler

  • WhatsApp Image 2020-05-19 at 05.56.13 (1).jpeg
    WhatsApp Image 2020-05-19 at 05.56.13 (1).jpeg
    154.3 KB · Görüntüleme: 223
  • WhatsApp Image 2020-05-19 at 05.56.13.jpeg
    WhatsApp Image 2020-05-19 at 05.56.13.jpeg
    172.9 KB · Görüntüleme: 219
  • WhatsApp Image 2020-05-19 at 05.57.44.jpeg
    WhatsApp Image 2020-05-19 at 05.57.44.jpeg
    220.2 KB · Görüntüleme: 245
Merhabalar,

Bu komütatör için yerinden sökmek ciddi bir işçilik. Toplamak sıkıntı teşkil edebilir. Öncelikle yerinde çözüm bakmak en mantıklısı. Sorun çözülmez ise sökme yolu ile tamirine gidilmesi daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Yağsız kontak spreyi ile temizlemeyi denediniz mi? önde kontak arkada ise potansiyometreleri olduğunu görüyorum. Bendekini açınca sorunum transformatör olduğu için komütatöre çok yönelmemiştim.

Sizdeki komütatörün muhtelif açıklıkları var ise aralarına ve potansiyometreye kontak spreyi sıkıp aynı zamanda komütatörü konum değiştirerek temizlemeyi dener misiniz?

Sonrasında sıktığınız kontak spreyinin buharlaşmasını bekleyin ve test edin derim.

Kolay gelsin.
 
Serkan ın söylediği gibi kontak sprey ile temizleyebilirsiniz.
Yalnız aşağıdaki videolardan birinde ;komütatör milini kurşun kalem silgisi ile ,diğerinde ise ucuna pamuk dolandırılmış uzun bir çubuğa kontakt spreyi sıkıp ,hareket eden tüm parçaları temizliyor.


 
Bu kontak tipleri açık kontak. Kontağın dışında bir koruma kutusu yok.

Hitachi de ise bu kısım resimde beyaz plastik ile kapalı olduğunu görüyorum. Bir açıklığı var ise o aradan sprey ile temizlenebilir. İçeri herhangi bir şet sokmak mümkün görünmüyor.

Ancak bu komütatör yerinde sökülüp cıvata somunlarından sökülürse kontaklara erişilebilir düşüncesindeyim. Oda zahmetli bir iş.
 
Elimde saf izopropil alkol olduğu için saf alkol vererek temizlemeye çalıştım ve çok daha güzel bir sonuç almıştım ama yeterli gelmedi. En yakın zamanda yağsız sprey alıp deneyeceğim. Olmadı sökerek bakacağız artık. Sonucu yazarım. Yorumlar ve videolar için teşekkür ederim.
 
Dün mavi kapaklı yağsız kontak temizleme spreyi ile sökmeden temizlik yaptım. Artık çok daha güzel çalışıyor ama bazı konumlarda yine aynı sorun devam ediyor. Biraz daha iyi temizlemeye çalışayım bakalım.

Buna ek olarak GND couplinke alıyorum ve volt/div ayarıyla oynayınca GND couplinkteyken çizgi yer değiştiriyor ama ölçüm doğruluğunda sıkıntı yok. Bununla ilgili bak dediğiniz bir nokta var mıdır? Teşekkürler.
 
Dün mavi kapaklı yağsız kontak temizleme spreyi ile sökmeden temizlik yaptım. Artık çok daha güzel çalışıyor ama bazı konumlarda yine aynı sorun devam ediyor. Biraz daha iyi temizlemeye çalışayım bakalım.

Eğer korozyondan dolayı içindeki kontaktlarda eksilme olmuşsa, kontakt spreyin oralarda bir faydası olmayacaktır.

Buna ek olarak GND couplinke alıyorum ve volt/div ayarıyla oynayınca GND couplinkteyken çizgi yer değiştiriyor ama ölçüm doğruluğunda sıkıntı yok. Bununla ilgili bak dediğiniz bir nokta var mıdır? Teşekkürler.

GND coupling yapınca osiloskobun girişi şaseye çekiliyor o kadar. Demekki şaseye çeken kontakt sorunlu ki güvenilir bir şekilde şaseye çekemiyor. Bu sorunun ölçüm doğruluğuna herhangi bir olumsuz etkisi olmaz.
 
GND couplink anahtarında sorun olduğunu sanmıyorum. Elle probu GND'ye dokundurunca da ,GND couplinke alınca da aynı pozisyonda kalıyor. Farklı volt/div ayarlarında merkez çizgisinin yeri değişiyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,265
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top