Hurdalıktan atölyeye, günün ganimetleri!

Bugün dışarıda işlerim vardı, dönüşte hurdacı ziyareti yaptım. Bir oto teybi bir de bulaşık makinasını söküyorlar ondan mikroişlemci olan kartı aldım. Bir de gene bulaşık makinasından ilk başta selenoid sandığım italyan yapımı Eltek T105 Thermoactuator aldım. Yaptığım ufak bir araştırmaya göre bu belirli bir ısıda tetiklenen bir cihazmış. Bana da yeni bir malzeme tanıma fırsatı doğdu...

IMG_20201225_160442.jpg
 
Teybi ilk etapta parçalayıp rotary encoder'i filan almak için parçalayacaktım. Hatta geçenlerde çalışmayan bir tanesini daha parçalamıştım. Onun üzerinden çıkan ses seçici entegreyi de ayrıca inceleyeceğim.

Neyse buna güç verdim çalıştı, babam denk gelirse bizim emektar araba için bir tane teyp ayarla demişti.

IMG_20201225_163007.jpg


Fark edeceğiniz üzere ekran içten biraz tozlu.

IMG_20201225_163028.jpg


Bende komple söktüm, alkol ile temizleyip bakım yaptım.

IMG_20201225_163125.jpg


Bütün fonksiyonlarının çalıştığını doğruladım ve şimdilik atölyede radyo keyfi yapıyorum. Denk geldiğinde babamın emektar arabaya takacağım.

IMG_20201226_020326.jpg
 
Arçelik çamaşır makinasının ekran bölümünde ATMEGA 329PV-10AU 8-bit mikroişlemci bulunuyor. Atölyeme 4 Euro değerinde bir mikroişlemci daha katmış oldum. Bu biriktirme işinden gelen parçalar eğitim için gerçekten bulunmaz nimet!

IMG_20201226_021800.jpg


IMG_20201226_021821.jpg
 
Eltek T105 Thermoactuator ile neler yapılır bilmiyorum. Halen nasıl çalıştığını çözebilmiş değilim. Anladığım şu bulaşık makinesinin içindeki ısı belir bir değere ulaşınca bu termoactuator de deterjan gözünü açacak mekaniği tetikliyor.

Şimdilik fotoğrafını ve PDF'ini buraya ekleyeyim. Buna artık yarın devam ederim saat çok geç oldu.

IMG_20201226_022621.jpg
 

Ekler

  • my-pdf.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 172
Eee @Sercan hurdacı var hurdacı var işte.. Dün bir tanesine gittim hiç bir şey yoktu, elim boş dönmeyim bari dedim yerde 12V 1A trafolu priz tipi bir adaptör vardı, pinleri yamuk haşat durumda fiyatını sordum. Adam bir bana bir adaptöre baktı, baktı baktı... Artık aklındaki hangi şablonla örtüştüysem cenaze alet için 10tl istedi. Kafasından neler geçtiğini merak ettim o an.
 
Bende bir kaç hurda parçaladım. Çok zevkli yaw
Bir çok artısı da var. Mesela genelde entegreler orijinal oluyor, çünkü imalatçı zaten toptan alıyor...

Bu nedenle bir an önce şu benim atölye yazılımını bitirmem gerekiyor. Sökülen parçaları kutulara güzelce arşivlenirse erişimi ancak o zaman mümkün olur. Diğer türlü hurdadan hurdaya kısır döngü. :D

IMG_20201226_141314.jpg
 
@Sercan
Hurdalardan, ikinci el çıkmalardan, çok kaliteli ve orijinal malzemeler çıkıyor. Ticari ürün olduklarından , malzeme hatasından dolayı garantiden gelip servisleri meşgul etmesin (üreticinin maddi servis masrafı olmasın) diye kaliteli malzeme kullanılır.
Böylelikle, sahte piyasa malı ürünler de kullanmamış oluruz.

Hurdadan çıkan, sağlam olanlar bizlere maddi ve çeşit anlamında ganimet olur.

Ayrıca her aradığımız malzeme piyasa da yok.
Yüzlerce, binlerce çeşit elektronik malzemenin tedariki de zordur.
Bu tip hurdalardan çıkanlar bu açığı kapatabilir.
 
Son düzenleme:
Thermoactuator'un iç yapısı. PTC açıkça görülüyor.

IMG_20201227_180502.jpg
IMG_20201227_180713.jpg
 
Yayını çıkartmasam iyi olacaktı geri takmak oldukça zor oldu. Bu kadar sıkı bir yay ile nasıl hareket diyor hayret. Demek ki çok güçlü. Plastik aksama zarar verdim ama zaten bir yerde kullanacak da değilim...
 
Umarım, elimde bir çok işlemci var. Bir ara hepsini test etmem lazım.
 
Emin olmamakla birlikte iki yöntemde mevcut diye biliyorum.
 
Bu kilitlenme işi silinene kadar geçerli değil miydi? Code Project dediğinizde sizin yükleyeceğiz program kitleniyor, okunamıyor. Ama sildiğinde yeni program yükleyebiliyordunuz diye hatırlıyorum. Uzun süredir dokunmadım. Yeni mi çıktı?

Hmm evet datasheet'a baktım şimdi hakkaten silinebiliyormuş bu işlemci ve silindikten sonra kilit de kalkıyormuş. İlk defa bu tarz bir işlemci gördüm.
 
Çok önceden hurdacıdan denk geldiğim Yihua 947 kalem havya vardı. Buna herhangi bir para ödemedim. Zaten ucundaki metal eksik ve kablosu yoktu. Kablo takıp test ettim çalışıyordu. Denk geldiğimde eksiklerini tamamlarım diye kenara kaldırmıştım.

En son Banggood'dan sipariş verdiğimde pakete aşağıdaki uçları da eklettim. Aslında uçlar bir süredir kullandığım Sunline 852D+ üflemeli havya setim için gerekliydi. Alırken havyanın ön metalinin yenisini içereni sipariş ettim.

Montajını yaptım şimdi yedekte bir tane daha havyam oldu. Böylelikle bu, atölyeme JBC, Ersa gibi markaların da bulunduğu yaklaşık 10. havyamı eklemiş oldum. Sürekli kullandığım havyama uç alma zaruretimi de göz önüne alırsak; Bedava sirke baldan tatlıdır derler! :D

Bu arada uçların kalitesi de oldukça memnun edici. Tipi çok dandik duruyor ama uç ebatlarından mıdır nedir, üzerindeki orijinal uçtan daha iyi iş çıkartıyor. Uca ihtiyacı olan gönül rahatlığı ile alabilir.

IMG_20210126_1918333.jpg


 
Bu arada yeri gelmişken bunu da paylaşayım, lehim sökmek için şunlardan da sipariş etmiştim. İlk defa kulanıyorum. Dolayısıyla diğer markalarla karşılaştıramam ama bunlar harika iş görüyor. Bunca zaman neden kullanmamışım hayret...

IMG_20210126_204134.jpg


 

Forum istatistikleri

Konular
5,822
Mesajlar
99,360
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top