Ilk semama goz atarmisiniz? (ATMEGA328P)

Katılım
10 Mayıs 2021
Mesajlar
51
Selamlar,

Ilk defa bir sema cizdim, Eagle'i (ve bu tip programlari) dun ogrenmeye basladim. Bunu 4.5cm X 6.5cm bir kart uzerinde PCBWAY gibi bir firmaya yollayip baskisini aldirmayi planliyorum. Surecler *uzun ve bu ilk denemem oldugu icin, yollamadan tecrubeli arkadaslarin yorumlarini rica ediyorum.

Basitce bu devrenin yapmasini istedigim seyler,
- 8 adet servo kontrolu
- Servolari 5V 1.5 Amper ile beslemesi
- Iki adet JST Pin uzerinden 1S Li-Po bataryayi kullanmasi (seri olarak)
- Regule edilmemis batarya voltajini (seri olarak) analog pinden okuyarak, berlirli bir degerin altinda LED yakmasi ve hareket etmemesi
- 16 Mhz disaridan eklenen bir kristal
- Regule edilmis ve bir diyot uzerinden mikro controllera baglanmis 5V (soyle bisey fark ettim bilgisayar baglayinca eger bir sekilde mikro kontrolor servolari beslemeye kalkarsa bu soruna donusuyor, programimi yukleyemiyorum bile, bende bir diyot koymayi dusundum 5V - 0.5V voltaj dususu bir sorun yaratmayacaktir diye dusundum atmega328p icin)
- ICSP pinleri
- Kullanmadigim diger pinlerin cikisi (bluetooth gibi haberlesme, ve sensorlerin kullanimi icin)

Ekte semayi paylasiyorum, bunlari kart uzerine dizerken tahminimce bataryanin servolara giden besleme hatlarini daha kalin yapmam lazim. Bunu hesaplamaya calisiyorum, drill, clerance, width onlari ogrenme noktasindayim su an. Tavsiye ve fikirlerinize acigim, komponentleri genelde 0805 paket secmeye calistim. PCBWay lscs.com dan bu komponentleri pcb ile tek kargoda yolluyor diye duydum, onu denemeyi dusunuyorum.

Her turlu geri bildigim icin simdiden tesekkurler.

Not: Bu karti ektekine benzer ufak 4 bacakli robotlarda kullanmayi dusunuyorum. Orumcek ismini verdigim bir tasarim uzerinde calisiyorum, buna benzer cok tasarim olmasina ragmen, ornek olmak maksadi ile orjinal birsey cikartip bunu daha sonra genc arkadaslarla tasarimindan, uretimine ve kodlamasina adim adim paylasmayi planliyorum, belki youtube veya bir blog olabilir. Maksat birilerine faydasi olsun.
export1.png
 

Ekler

  • tempImagekk5tHp.png
    tempImagekk5tHp.png
    1.7 MB · Görüntüleme: 219
Biraz antreman olsun ve birazda ince olsun istedigim icin bu yola basvurdum. Robotun govdesini ve kendisini olabilecek en kucuk boyuta indirmeye calisiyorum. Takilabilir sekilde yaptim aslinda, ama 8 adet servoya, arduinoya enerji ve sinyal dagitmak icin ekstradan zaten neredeyse bu boyutlarda bir kart uretilecek kadar alan kaybettim. Birde boylesini deniyim diyorum.
 
Eline sağlık. Güzel bir proje olacak... Bence SMD paketlerini şimdilik 1206 dan aşağıya seçmemeye çalış. Lehimlemek daha kolay olur. Birde Eagle da bazen yol ve komponent birleşmiş gözükse bile birleşmeye biliyor. Çizimi bitirdikten sonra her bir komponente mouse ile sol tıklayıp tutup sağa sola oynat. Bağlantılı tüm yollarda komponetle birlikte haraket etmeli. Kolay gelsin.
 
Tesekkurler bu faydali bir yorum oldu, ben bu komponentleri 1206 paketlerle degistiriyim.
 
Ben smd805 tavsiye ederim. Ben yıllarca smd den korkup uzak durdum. İlk 1206 malzeme denedim. Sonra hemen vazgecip 805 e döndüm. Youtube da dünya kadar el ile lehimleme videoları var. Goz atmanı tavsiye ederim. Sen zaten 328 i lehimlemeyi göze almışsın 805 i rahat lehimlersin.
 
Ben smd805 tavsiye ederim. Ben yıllarca smd den korkup uzak durdum. İlk 1206 malzeme denedim. Sonra hemen vazgecip 805 e döndüm. Youtube da dünya kadar el ile lehimleme videoları var. Goz atmanı tavsiye ederim. Sen zaten 328 i lehimlemeyi göze almışsın 805 i rahat lehimlersin.
Bu rakamların boyuttan başka bir önemi var mı?
 
Buyuk olanlar watt olarak daha büyük olur. Smd bir tasarım yapıyorsun ama senin akım ölçme drenci gibi bir eleman üzerinde güç harcayacaksın. O zaman mecburen büyük kılıf kullanmalısın...
 
Buyuk olanlar watt olarak daha büyük olur. Smd bir tasarım yapıyorsun ama senin akım ölçme drenci gibi bir eleman üzerinde güç harcayacaksın. O zaman mecburen büyük kılıf kullanmalısın...
Bende çoğu yerde 1206 satılıyor diye alıp kullanıyorum ama 5% toleranslı olduğu için kullanmak istemiyorum. 1206 ile aynı boyda 3bin küsür rakamlı bir direnç var onun toleransı 1% ama pek bulunmuyor. Şu üzerinde 4 rakam yazanlar.
 
Şemada bir sorun görünmemekle birlikte, şemanın stili ile ilgili birkaç yorumda bulunayım. Sinyal portları sadece giriş çıkış sinyalleri için kullanmak daha doğru olur. Besleme ve şase için ayrı semboller var ve bunları kullanmak lazım.

Bir de şemada akış olarak besleme sembolleri yukarıda, şase sembolleri de mümkün olduğunca aşağıda olmalı. Yani genel olarak bakıldığında, üstteki beslemedan aşağıdaki şaseye doğru bir elektrik akışı olursa şemayı anlamak daha kolay olur. Bunun anlamı tabi şemanın ortasındaki bir şaseyi aşağılara kadar indirmek değil. Veya ortadaki bir Vcc yi yukarılara kadar çıkarmak değil. Devrenin bir bileşeninin Vcc'si, şasesine göre yukarıda olursa bu yukarıdan aşağıya akışı zaten sağlamış olur. Bunlar de fakto kullanım şekilleri ve birçok devrede bunu görebilirsin, yoksa devrenin çalışması veya çalışmaması ile ilgili değil.
 
Bir de işlemcinin AREF girişini Vcc ye bağlamışsın. Vcc deki bütün gürültü aynen ADC lerin ölçümüne yansıyacak. Eğer ölçüm kararlılığı önemli ile AREF'i ayrı, temiz bir kaynaktan beslemekte fayda var.
 
Eğer ölçüm kararlılığı önemli ile AREF'i ayrı, temiz bir kaynaktan beslemekte fayda var.
Tesekkurler yorumlar icin, bununla iligli arastirma yaptim. Arefi direk bataryadan gelen hatta 0.1uF lik bir kapasitor ile baglamaya calistim. Sanirsam yanlis baglamisim.

Regulator ve Diyot sonrasi Atmega328p ye giden pozitif hatti,
Regulator sonrasi,
Regulatore girmeden onceki halini,

3 ayri hat seklinde takibini yapmaya calistim sanirsam bu yuzden biraz kayboldum, regulator oncesi voltaja ihtiyacim varki bunun degerini olceyim, regulator sonrasi voltaji direk diyottan gecirmeden Arefe baglamisim yanlislikla burda. Yapmak istedigim sey, diyot sonrasi hat ile mikro kontrolloru, sadece regulator sonrasi hatti diyotsuz servolara goturup sabit 5V ile servolari beslemekti. Bunlari nasil isimlendirmeliyim ve ayirmaliyim bilemedim.

Diger yorumlari dikkate alip tekrar bir uzerinden gecicem bu semanin. 8 adet servo hattina ekstradan ani akim degisimlerinde yardimci olmasi icin bir kapasitor koysam mi, yoksa voltaj regulatoru ve cikisindaki decoupling kapasitor isime yarar mi bilemedim, ekstradan servo hattina da kapasitorler eklemeyi dusunuyorum (tabi ne degerde olacak bilemiyorum).
 
Bunu tam anlayamadim semada hangi portta bu problem var acaba?

Senin şemada besleme ve şase şu şekilde:
1620928532179.png


Bu şekilde devre çalışır, bir sorun çıkmaz, ama başka birisi bu şemaya bakınca çalışma mantığını ve bileşenlerini daha zor anlar. Onun yerine şöyle yaparsan daha iyi olur:
1620928623072.png


Bu tabi KiCad de kullanılan senboller. Başka ECAD programlarında Besleme ve şase sembolleri bunlara benzemekle birlikte biraz farklı olabiliyor.
 
Yorumlardan sonra ikinci iterasyonda bu noktaya geldim. Yorum yapan arkadaslara tesekkurler. Simdi sira bunlari 4.5cm X 6.5cm bir kart uzerinde duzenlemeye geldi. Onuda burada paylasicam.

it2.png
 
Evet ortaya cikan board bu ERC ve DRC komutu ile kontrol ettim baglanmayan bir nokta yok. Kartin ust ve alt yuzunde iki poligon kullandim, yukaridan 5V asagidan GND yolladim. Ama tum karti kaplamak istemedim, sonucta Li-Po batarya kullandigim icin, sanki tum kartin on ve arka yuzunu iki kutupla kaplarsam uzerinde calisirken oynarken kolayca kisa devreye sebebiyet verip bataryalari patlatabilirim diye korkuyorum. Su ana kadar yanlislikla 4 adet servo motor alev aldirdim bile. Isin buyuk bolumunu Autoroutera yaptirdim 30 civari via kullandi, 90 derece donusler var ama cok problem yaratir mi bilemedim, sokup 45 derece ile baglamak istemedim acikcasi.

Simdi sira geldi PCBWay gibi biryerde hesap acip, bunu gondermeye. Eger referall sistemi ile tavsiye uzerine, tavsiye edene kredi falan veriyor ise, daha once uye olmus biri referall kodu paylasirsa onla uye olabilirim.

board.png
 
Resimden bana öyle gelmiyorsa eğer yollar çok aşırı ince sanki. Servolar ne kadar akım çekiyor?
 

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,293
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top