Taşlar yerine oturuyor
@Dede hocam, bilgi için teşekkür ederim. Ben de bir indüksiyon ısıtıcı yapmak istiyordum. Onlarca video izledim ama herkes devreyi ezberden yapıyor. O değerler neye göre takıldı, hesap kitap yok. Maksimum verim için kaynak sinyali frekansıyla paralel rezonans frekansının aynı olması gerektiğini felan açıklayan yok. Bunları sonradan öğrendim. Sonra da kafam bu soruya takıldı. Şimdi ise problemin biri çözüldü.
Benim aklımda indüksiyonlu mangal yapmak var. Mangal derken ısıtıcı bobinin içine yuvarlak boru yerleştirmek.
İndüksiyon bu yuvarlak boruyu ısıtacak. Isınan bu borunun içine de şiş kebapları koymak istiyorum.
Yani etler bir yere değmeden pişsin istiyorum. Isı her yerinde olacak. Çevirmene gerek kalmayacak.
Tabi yağ damlayan hazneli felan olacak.
Bunun için ayarlanabilir frekanslı yapacağım. 200-250 C sıcaklıkta 30 dakika ısınsın yeter.
Şimdi kafama bir soru daha takıldı
Bu sıcaklığı düşürmenin tek yolu frekansı azaltmak mıdır? Ama frekans eşitlenmezse de verim düşecek.
Yani verimi düşürmeden 30 dakika boyunca 200-250 C de ısıtmanın yolu yok mu?
12 Volt 16 Amper LED trafosu ile besleyeceğim.
Besleme gerilimini düşürsem sıcaklık da düşer ama yine de verim kaybına uğrar mıyım?
Piyasaya bakıyorum hepsi normal rezistanslı mangallar. Birçok İndüksiyonlu ocak var ama indüksiyonlu mangal bulamadım.
İndüksiyon ısıtıcı normal rezidanslara göre daha verimliyse neden indüksiyonlu mangal yapmıyorlar?
Demek ki fazla kullanışlı değil ki yapmıyorlar diye düşünüyorum.
Ben yaparken ne gibi sıkıntılar doğacak merak ediyorum doğrusu.