Isi uygulamadan lazer yazici ciktisi ile baski devre imalati

serkan_48

Kıdemli Üye
Katılım
16 Ocak 2019
Mesajlar
1,766
Lazer yazıcıdan çıktı alıp baskı devreye ısı uygulamadan çözücü ile toner transferi yapıp pcb imal etmek.

Bu tekniği daha önce düşünmüştüm yorumlarınızı merak ediyorum.

 
Bu videoyu seneler önce izledim aynen senin gibi merak ediyordum, takipteyim.
 
Denedim. Bu videoyu ve benzeri sayısız videoyu denedim. Sulu, susuz, kuşe kağıtla, dergi kapağıyla, az ısıtarak, çok ısıtarak, vs... Hatta başka bir konuda alüminyum folyo ile baskı yöntemini koymuştum. O yöntem de iyi ama yazıcının merdaneleri folyoyu mutlaka kırıştırıyor, bu da kopuk trace demek...

En sonunda aşağıdaki ürünü denedim. Üzerinde kullanım adımları yazan bir kağıtla geldi. Harfiyen yaptım ve çok başarılı sonuç verdi. Su gerektirmiyor. Kağıdın üzeri bir madde ile kaplı ve ütü ısıtınca bu madde toner ile beraber kağıttan ayrılıyor, sanırım işin esprisi o maddede.

 
Ben bir süre çok uğraştım lazer yazıcı ve kağıtlarla. Beceremedim. Kafaya taktım. Sonra kalktım bu yakınlarda endüstri meslek lisesi vardı oraya gittim bir elektronik öğretmeni buldum yapıştım yakasına. Siz bunu nasıl yapıyorsunuz dedim.

Adım adım anlattı. Sonuç %99.8 verimli idi çok güzel bir pcb yaptık beraber. İşin garibi onun uyguladığı teknik ile benim uyguladığım teknik aynı idi. Tek fark yazıcılarımız farklı idi.

Çıkarttığım sonuç bu işte tonerin kalitesi önem arz ediyor. Kuşe kağıt kullanırken yazıcıdan alınan çıktı ve toner çok etkili.

Bu satılan baskı devre alımı kağıtlarının baskı alınan yüzeyinde ince bir katman kaplı. Isı uygulanınca bu katman kağıttan ayrılıyor ve plakette kalıyor. Bu şekli ile iyi performans sağlıyor.
 
@serkan_48
Mesela benim yazıcım HP 1102 Laser Jet.Bu yazıcıya yeni toner ile kaliteli PCB yapılabilirmi?
Sizin yazıcınızın modeli neydi?
Yada bu yazıcı ile kaliteli PCB çıkaranlar oldumu acaba?

HP 1102 Yazıcı
Yazıcı.png


Aslında baskının iyi çıkabilmesi için normal A4 kağıda mum tarzı malzeme yedirerek de deneme yapılabilir.
Yada eskiden mumlu kağıtlar vardı kopya çıkarmak için falan, bunlarla da denenebilir
 
Bende de laserjet 1020 model HP yazıcı mevcut. Sizin yazıcınız benimkinden daha sonra çıkan bir ürün. Ben bu yazıcı ile %90 kalitede pcb aldım. Çok ince hatlar asit indirgemede eriyor. Bu durum benim asit uygulama hatamdan dolayı olabilir. Elimde perhidrol yoktu porçöz kullanmıştım ve asit indirgeme işlemi 30 dakika kadar zaman aldı. Tuz ruhu ve perhidrol olsaydı muhtemelen daha kısa sürede ve hatasız baskı devre çıktısı alabilirdim diye düşünüyorum.

Kağıt olarak en iyi camilerde verilen imsakiyeleri öneriyorlar. Broşür kağıtlarıda oluyor düyorlar. Kuşe kağıt yada standart a4 ile bile çıktı alanlar var. Kuşe kağıdın yüzeyide pnp kağıdı gibi kaplı. en iyi çıktıyı o şekilde aldım.

Kolay gelsin.

computer-drucker-hp-laserjet-1020-.jpg
 
Teşekkürler @serkan_48

Bu PCB de ince hatların çıkmaması veya erimesi sorununun sebebi Tuz ruhu ve perhidrol oranında tuz ruhu miktarının biraz fazla olmasından dolayı oluyor.Bu oranda ne kadar tuz ruhu fazla ise reaksiyon çok hızlı oluyor ve tüm ince hatlar bu arada eriyebiliyor.
Bu tür ince hatlı devrelerde perhidrol-tuzruhu ikilisi yerine Demir üç Klorür kullanmak işlemin daha hassas olmasını sağlıyor.
Normalde üçüncü bir kimyasal daha vardı ismini şimdi hatırlayamadım onunda ince yollarda sorunsuz olduğunu söylemişlerdi

Özetle perhidrollü eritme işi daha yavaş olursa hassaslık artıyor

Birde tabi kullanılan kimyasalların % saflık oranlarıda çok önemli.
Biri 4 kaşık ekledim olmadı derken diğeri 2 kaşık ekledim gayet güzel devrem çıktı diyor

Bu sorun içinde akülerin bomesini ölçen bir tür dansitemetre kullanılabilir
Yani uygun perhidrol ve Tuzruhunun dansite değerleri ölçülürse ne kadar ilaveler olması gerektiği anlaşılabilir
 
Şu demir üç klorür ile bakır indirgeme işlemi tavsiyesi daha önce duydum daha iyi baskı devre alınabiliyormuş. Biraz araştırığ edinsem ve denesem iyi olacak düşüncesindeyim. Belki bu şekilde daha iyi çıktı alabileceğiz.
 
Aslında bir kere düzgün çıkardıktan sonra artık pek sorun olmuyor.
Demirüç klörürde kritik bir konuda eritme işlemi sırasında 40-50 derece gibi bir sıcaklığın olması.
Yani elektrikli bir ocak gibi birşeyle hafifçe pcb nin olduğu metal kabı ısıtmak ve bu sırada kabı arada bir sallamak
Oje ve demirüç klörürle 35-40 yıl önce bu kağıtların çıkardığından daha iyi pcb ler yapıyorduk .

Kaliteli toner için internette iyi bir satıcı tavsiyesi verebilecek arkadaş varmı acaba? İnternette olması şart değil şirketlerinin yazıcılarının tonerlerini dolduran bir firmada olabilir.
 
Son düzenleme:
Bende Samsung Xpress M2020 var. Sizinkinin kopyası gibi. Daha önceden yaptığım PCB'leri görmüştünüz.
Bence kaliteli toner bulacağım diye aranmaya gerek yok. Kaliteli baskı için yapılacaklar belli.
Bu yapılacaklara nasıl toner aldığımı da ekleyerek aşağıya sıralayayım.

1-Toner bittiyse ben makineyi komple kucaklar, yanıma da flash belleğe aldığım bir baskıyla birlikte tonerciye giderim. Makineyi ve Flash diski veririm.
Durumu anlayabileceği şekilde anlatırım. İçindeki örnek baskıyı A4'e bastırıp beni memnun bırakana kadar denemeler yapar. Sonra alır makinayı dönerim eve.
2-Kalite istiyorsam üç kuruş masraftan kaçmam. Netten PNP kâğıdı yada baskı devre kâğıdı olarak aldığım kağıda basarım. (Linkini başka bir konuda paylaşmıştım.)
3-Buradan sonrası bu konunun dışında. Ütüle, asite at vs. vs.

samsung-m2020-xpress.jpg
 
En son çalıştığım iş yerinde 7 yıl boyunca resmini eklediğim yazıcıdan pazar günleri hariç ortalama abartısız 100 sayfa kadar rapor ve test sonuçlarını- çıkartıyordum.Bu yazıcının performansına bizzat şahit olduğum için evime de bunu aldım .

Bu 7 yıl boyunca belki 6 farklı firma ile çalıştık ,toneri yarım doldurandan,yazdırırırken çizgi bırakanlardan ,yazıları silik çıkan tonerden ,komple gri sayfa basana kadar çeşit çeşit sorunlu toner dolduranlar oldu.

Sonunda tam olarak siyah ve tertemiz çıktı veren ,çok baskı alabildiğimiz,üstelik kalın baskılı karton ambalajında toner getiren şirketi bulmak ortalama 1 yılımızı aldı.Yoksa ev kullanıcısının yılda çıkaracağı en çok 500 sayfa yazıdır.

Burada sözkonusu olan takdığında cihazına da zarar vermeyecek sonucu iyi olacak toneri bulmak bu yaştan sonra firmaların ,20 yaşındaki gençlerine sorunu anlatmakla uğraşmak istemiyorum .Zaten adamlarda bıktıklarından çoğu firmaya ulaşmak bile dert.

Pcb çıkartmada toner kalitesi sıcaklık gibi konuların önemini anlatan hackaday linki
 
Benim HP 2420 DN lazer yazıcı ile hem dolum toner kullandım hem de orijinal. Orijinal toner kesinlikle daha koyu oluyor. Ama tabi kullanılan tekniğe bağlı olarak bu önemli olmayabilir.
 
Isı olmadan olmadı olduramadım.
Isı varsa bu iş sonuç veriyor. Zaten Laser yazcılarda ısı ile kağıda toneri yapıştırıyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,809
Mesajlar
99,205
Üyeler
2,468
Son üye
kate22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top