Kaynaklar menüsü

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,557
Forumda "Kaynaklar" bölümü için kategoriler tanımladım. Sistemin işleyişi kabaca şöyle olacak:

- Forum ana başlıkları ile ilgili kaynak kategorileri var. Örneğin Elektronik, Metal işleme vs. Bu kategoriler için yeni bir kaynak eklediğinizde, mesela bir PDF makale eklediniz, veya faydalı bir link, veya başka amaçlı bir doküman, ilgili Forum ana başlığının altında "Kaynaklar" forumunda bir konu da açılacak. Bu konu içerisinde, eklenen kaynak ile ilgili tartışmalar yürütülebilir.
 
Şimdi osiloskop probları ile ilgili bir PDF dosya ekledim, ve Eletronik ana başlığı altındaki "Kaynaklar" forumunda otomatik olarak bir konu açıldı. Burada doküman ile ilgili tartışmalar, sorular ve yorumlar yapılabilir.
 
Normalde herhangi bir dokümanı bir konuya ekleyebiliyoruz, peki bu kaynaklar bölümünün ne faydası olacak?

Tabi kaynaklar bölümü açıldı diye kesinlikle yeni kurallar falan getirmiyoruz. İsteyen, elindeki dokümanı istediği şekilde ekleyebilir (telif haklarına riayet ederek tabiki). Bu kaynaklar menüsünün faydası, birbiri ile ilgili dokümanları daha düzenli şekilde bulundurabilmek. Bunun dışında, kaynaklar bölümüne eklenecek dosyalar için boyut üst sınırı daha yüksektir. Yani burada hiç kimsenin yeni alışkanlıklar edinmesini istemiyoruz :)
 
Bunu Kaynaklar menüsünde "Elektronik" kategorisine ekleyebilirsin. Ama orası daha türkçeye çevrilmedi, nasıl yapılacağından emin değil isen, ben bunları oraya ekleyebilirim. Kaynaklar'a eklemenin faydası olacaktır, çünkü yeni bir konu açılacak ve tartışılabilecek.
 
Görünmüyor şu anda. Ben senin kullanıcı adınla girip eklemeyi deneyeceğim.
 
Yukarıdaki "Kaynaklar" menüsünden giriyorsun, oradan "Add resource" diyorsun. Oradaki formu doldurduktan sonra, işlem tamanlanınca konu da kendiliğinden açılıyor. Sen direkt gidip Kaynaklar forumunda manual olarak konu açmışsın. Aslında çok da önemli değil. Zaten ben de bu "Kaynaklar" menüsü işini yeni öğreniyorum. Ben şimdi tekrar eklemeyi deneyeceğim.
 
Tamam AES olan girilmiş.
 
Şimdi direkt olarak "Kaynaklar" forumuna da konu açılabilir. Ama oradaki sıkıntılar şunlar:

1) Harici link verdiğin için, o linkin geçersiz hale gelme durumu var. Bu durumda artık o dokümana erişilemez

2) Dosya ekle ile yükleyebilirsin, ama o zaman da bir dosya boyutu kısıtlaması var. Ben o ayarı zaten maksimum yaptım, daha da büyütmek için PHP kaynak koduna girmek lazım.

Ama bu yukarıdaki "Kaynaklar" menüsünü kullanınca bu iki sorunu da çözüyor. Senin dosya, sunucuya yükleniyor, yani artık kaybolma durumu yok, ve 8192 MByte'a kadar dosya direkt olarak yüklenebiliyor. Bunu daha da artırabilirim aslında 2 TB disk alanım var :)

Şimdi ben o PDF'leri sunucunun diskine yükleyip URL'leri güncelleyeceğim.
 
Abi kaynağı yeniden oluşturdum ve dokümanları da sunucuya yükledim. İstersen "Düzenle" diyerek gir ve hangi kutulara neler yazdığıma bak.
 
Kaynaklar uygulamasını son derece yararlı buldum.
Bazı önemli dökümanların saklanabilmesi ve gereğinde kullanılabilmesi için oldukça yararlı.

ÖZEL NOT:
Kaynak linklerine doğrudan erişebilmek mümkün mü.
Üye olmayan kişilerin bu kaynaklara ulaşabilmesi kısıtlanırsa daha iyi olacağı kanaatindeyim.
Kendi projelerimi üyelerle paylaşabilmek amacıyla kullanılabiliyor mu ? (Test edilecek)

LYT uzantılı dosya doğrudan yüklenmemektedir.
ZIP olarak yüklenmiştir.
Hangi dosyaların yüklenebileceği belli olmasa da, standart olarak resim, PDF (Döküman) ve sıkıştırılmış dosyaların yüklenebildiği anlaşılıyor.

Kaynak linklerine ulaşmak için biraz tıklama gerekiyor, o benim de çok hoşuma gitmedi ...

"Download" butonuna sağ tıklayıp link adresini alarak bir mesajın içine konabilir aslında. Ama o kaynağı bir bütün olarak bir başkasına sunmak için kaynağın linkini kullanmak daha iyi diye düşünüyorum.

Kabul edilen uzantılar şunlar:

zip
txt
pdf
png
jpg
jpeg
jpe
gif
psd
tif

Ama bunlara istediğimiz uzantıyı ekleyebiliriz. lyt uzantısını ekledim.
 
Ben de bir tane ekledim. Muhteşem bir özellik olmuş.
 
Kaynak kendi belgelerim veya dökümanlarım ise, yani doğrudan sisteme yüklenmişse üye harici kullanılmasını doğru bulmuyorum.

Kaynak eklerken, ilgili üye tarafından herhangi bir erişim izni tanımlanamıyor malesef. Gördüğüm kadarıyle admin müdahalesiyle bile, her bir kaynağa özgü erişim izinleri tanımlanamıyor. Bu tip izinler, her bir forum başlığı için ve kaynakların tamamı için tanımlanabiliyor.

Esasında, forumun hemen kurulumu sonrasında, varsayılan izinler senin dediğin gibiydi. Eklenti görüntüleyebilmek için üye olmak gerekiyordu. Ama ben bunu özellikle kaldırdım, çünkü bilgiyi şartlı olarak vermiş oluyoruz, ve bu kuruluş hedefimize aykırı.
 
Ben de bir tane ekledim. Muhteşem bir özellik olmuş.

Gerçekten faydalı bir paylaşım. Ama o firma halen faaliyette ise, şema paylaşımından dolayı telif hakları ile ilgili sıkıntı yaşayabiliriz.
 
Bu arada zip uzantılı dosyaları da kabul ediyor. Elimdeki cihazın yazılımını ekledim. Eski bir ürün olduğu için orijinal yazılımı bulmak zor oluyor zaten dağıtımında diskette veriyorlar bulunsa da bilgisayara aktarmak zor. http://mekatronik.org/forum/resourc...im-kilavuzu-devre-semasi-ve-rs232-yazilimi.6/

Burayı bir kütüphane anlayışı ile yönetmek çok iyi olur ancak herkesin aynı detaylara dikkat etmesi bir o kadar da zor olur gibi görünüyor. Bütün bilgiler doğru şekilde girildiğinde görünümü de çok güzel oluyor. Genel markalar için hazır ikonlar filan koyma imkanı olur mu acaba?

431
 
Evet kullanımı çok kolay değil. Her bir kutunun tam olarak ne işe yaradığı ve en etkin şekilde nasıl kullanılabileceğı çok net değil. Hatta ben de ilk başta büyük pdf'i eklemeye çalışıyordum, sürekli hata alıyordum. xenforo.com'dan support bile istedim, adamların forumunda konu ile ilgili mesaj da attım. Meğer yanlış "resource type" seçiyormuşum ve pdf'i de açıklama bölümüne eklenti yapmaya çalışıyormuşum.

Neyse konu çözüldü artık. Şu anda 8192 KByte lık dosyalar, ve her kaynak başlığı için de 5 tane dosya ekleyebiliyoruz. Bu rakamları yükseltmek mümkün, admin sayfasında ayarları var.
 
Gerçekten faydalı bir paylaşım. Ama o firma halen faaliyette ise, şema paylaşımından dolayı telif hakları ile ilgili sıkıntı yaşayabiliriz.
Firma faaliyette, ürün de almak istediğimizde piyasa bulunabiliyor. Devre şeması üzerinde herhangi bir gizlilik bildirimi yok. Bunlarla birlikte site içerisinde tersine mühendislik ile elde edilen ve aslının korunduğu dokümanın bir bölümü ya da tamamını içerebilecek paylaşımlar da gizlilik bildirimi olan dosyaların "bilinmeyen kopyasını" paylaştığımız anlamına gelmez mi?
Tabii ki taktir senin.
Ben bu konularda Amerika, Çin ve özellikle Rusya'daki bizim gibi forumların benzer hassasiyet taşıdığını düşünmüyor/görmüyorum. Biz geriyiz, onlar yarışıyor... Parasını verip kullanım hakkını satın aldığı ürünün tamiri için gerekli kılavuzların gizliği bana çok saçma geliyor. Kopya ürün üretmiyoruz. Tabii ki bu benim tamamen kişisel fikrim.
 
Zaten telif hakları yasasına göre ihlal durumunda öncelikle firmanın, içeriğin kaldırılması için bir ihtar çekmesi lazım. Böyle birşey olursa kaldırırız artık. Ben de sorun çıkacağını düşünmüyorum, o kadar görünürlüğümüz yok henüz :D Ama gene de dikkatli olmak lazım.
 
Kitap, (açık kaynak değilse) yazılım kodu vb. ürün kendisini kamuya açmak ya da birinin geliştirdiği herhangi bir açık kaynağın atıf yapılmadan paylaşılması gibi konular çok net sınırlar olmalı zaten ama satın aldığım ürünü anlatan kaynaklar gri konular... Bence genel tutumu bu şekilde yapmak tüm insanlık için daha faydalı :)
 
İlke olarak dediklerine aynen katılıyorum. Ama sorun, bir ilke seçmek konusunda özgür olmak ve en doğru ilkeyi seçmek değil.

Eğer var olan telif yasalarına aykırı davranırsak, bunun yasal sonuçları olabilir ve ilgili yaptırımlar da forum sahibi olarak bana yönelir :)
 
Haklısın, bende farkındayım. O nedenle, bunlar benim tamamen kişisel fikirlerim ve taktir senin vurgusunu özellikle yapıtım. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,353
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top