Kendi kendine dönen mumluk

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,166
Alman bir arkadaşımın evine ziyarete gittiğimde mum ısısı ile dönen ahşap bir obje ilgimi çekmişti. Bir zaman sonra ahşapla haşır neşir olduğum dönem bu dönen mumluktan yapmaya karar verdim. Aklıma kalan tasarım net değildi. Internet üzerinde örnek bir projede bulamayınca doğaçlama olarak bir mumluk yaptım.








transparent.gif

Cnc işlemeleri için uyguladığım plan




Dört adet mum havayı ısıtarak havanın yükselmesini sağlıyor ve yükselen hava kanatlara çarparak dönme hareketini oluşturuyor. Malzeme olarak kanatlarda ve dönen platformda hafif olması nedeni ile balsa ağacı, ortadaki mil de gürgen, gövde de ise çam ağacı kullandım. Orta milin zemine dayandığı noktada sürtünmeyi azaltmak amacı ile bir parça teflon kullandım. Dönen kısım dengeli olduğu için üst yataklamada sürtünme sıkıntı yaratmıyor. Mil doğrudan çam ağacının içinden geçiyor. Ancak alt yataklamada durum biraz farklı. Teflon malzemeye küresel takım ile yarım küre şeklinde bir oyuk açtım. Ahşap milin ucunu da kalemtraş ile sivri hale getirdim. Böylece alt yataklamada hem düşük bir sürtünme hem de merkezleme elde ettim.

Parçaları bir araya getirip mumları yaktığımda tabiki dönme hareketi başlamadı. Dönme hareketini sağlamam için kanatları mumlardan bir miktar daha uzaklaştırmam gerekti.

Sonradan bu düzeneğe Almanların Weihnachtspyramide dediğini öğrendim. Google da Weihnachtspyramide araması yapınca benzer bir sürü örneğe rastlamak mümkün.

Mumluğun çizimlerini buraya ekliyorum. Maalesef elimde ne düzgün bir resim nede mumluğun kendisi kaldı... Sadece deneme sırasında çektiğim bir görüntü kaydı var...

Not : Kendi blogumdan alıntıdır. :dans2:

 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,353
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top