Kendin yap banana kablolar

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,557
Test cihazları arasında bağlantı sağlamak için veya güç kaynağından alınan enerjiyi direkt olarak multimetreye bağlamak için veya bir amplifikatör çıkışını başka bir cihaza bağlamak için banana kablolar sürekli gereken birşey. Piyasada hazır satılan kablolar ise ya boyları istenen ölçüde değil, ya fişi çok kıytırık, veya kablosu çok ince ve kopmaya müsait durumda oluyor. O yüzden ben bu tip kabloları kendim yapıyorum.

Öncelikle istenen renkte ve miktarda 1.5 mm2 kesitli çok damarlı kablo ve uçları ızgara tipli kaliteli banana jack alıyoruz.

IMG_20191129_100647.jpg


IMG_20191129_100705.jpg
 
Bu banana jack'lerde bağlantı şekli, klemens gibi bir civatayla kabloyu yerine sabitlemek şeklinde. Ama bu civata bağlantısı zamanla gevşiyor ve iyi temasa engel oluyor. O yüzden ben o civatayı kullanmıyorum ve kabloyu direkt olarak jack'e lehimliyorum

IMG_20191129_100814.jpg


IMG_20191129_100826.jpg


IMG_20191129_100905.jpg
 
Ve bitmiş kablo

IMG_20191129_101936.jpg


Bu ızgara uçlu jack'larda bir tane de başka bir jack'ın takılabileceği bir delik var. Böylece bir yere bağlı olan bir kabloya başka bir kablo takılabilir

IMG_20191129_102000.jpg
 
Bende güç kaynağında kullanmak için bu banana soketlerden almıştım. Her ne kadar projemi hayata geçirememiş olsamda duruyorlar kenarda.

Bu arada bu soketlerin içindeki o deliği çok merak etmiştim. Anlamda verememiştim. Hatta o deliğin malzemeyi zayıflattığını bile düşünüyordum ama şimdi bu deliğin ne işe yaradığını öğrenmiş oldum.

Kolay gelsin.
 
1789 eklentisine bak

Banana soketlerin uçlarındaki ızgara yukarıdaki resimdeki gibi yaylı mı?
 
Banana soketlerin uçlarındaki ızgara yukarıdaki resimdeki gibi yaylı mı?

Evet, her seferinde sıkı geçiyor. Bunlar özel banana jack'lar da değil. Burada kartal otomasyondan aldım 10'a tane.

Yaysız olanlardan uzak durmak lazım. Bunlar enine boyuna ikiye yarık olan tipler. İlk başta sıkı geçerler, ama kullandıkça hem kendileri gevşer hem de girdikleri dişi jack'ı da bozarlar.
 
Bu arada direnç.net ten küçük ve büyük boy krokodiller de geldi, onlara da gene kalın kablo yapacağım :) Ama özel bir ayrıntı olmadığı için konu açmaya gerek yok. Oradaki tek önemli konu kablonun piyasada hazır satılan krokodilli kablolardan daha fazla bir kesite sahip olması.

Küçük krokodiller için elimdeki 0.25 mm2 kesitli çok damarlı kabloyu, büyük krokodiller için de 1.5 mm2 olan çok damarlı kabloyu kullanacağım.
 
Piyasadan temin ettiğim krokodillerden hiç memnun değilim. Yeni krokodillerin dışındaki plastik malzeme 1 yıl gibi bir sürede çok sertleşti. krokodillerin ağızlarını açmak için çok kuvvet uygulamak gerekiyor. Keza bırakınca da geri kapanmasına engel oluyor.

Bundan 20 yıl önce aldığım krokodiller çalışırken 1 yıl önce aldıklarım çalışmıyor. Ne tezat.
 
Hmm evet aynı sorunu ben de yaşayacağım muhtemelen. O zamana kadar belki çinliler daha iyilerini çıkarır. Yoksa Alman bir marka vardı oradan aldın mı tanesi 15 avro :oops:
 
Hirschmann olabilir mi? Zira banana jacklerinin kdv dahil 50 liradan satışı var :)

Şimdi baktım tekrar, firma Stäubli:


Ama konnektörler gerçekten çok yakışıklı :)

Hirrschmann'ı ben eskiden RF cihazlar üreten bir firma diye hatırlıyorum, ama faaliyet alanlarını genişletmişler demekki.
 
Ve bitmiş kablo

1786 eklentisine bak

Bu ızgara uçlu jack'larda bir tane de başka bir jack'ın takılabileceği bir delik var. Böylece bir yere bağlı olan bir kabloya başka bir kablo takılabilir

1787 eklentisine bak
@taydin : Üstat bu banana fiş ile ilgili bir iki sorum olacak:


1- Bendeki DMM'lerin soketleri 5-6 mm kadar içeride. Normal banana fişler ucu ucuna giriyor. Sizin kullandığınız bu fişlerin metal kısmın uzunluğu kaç mm?
2- Plastik kılıfın uç tarafa yakın geniş yerinin çapı ne kadar acaba?
 
Metal kısım 20 milimetre dışarı çıkıyor. Plastiğe yakın yeri de 4.8 mm çapı. Elimdeki 4 değişik multimetre ile denedim hepsine çok güzel bir temasla giriyor. Bu kontakt yapısı gerçekten kaliteli. Bir de ince yaprak dilimli olanlar var, boşta iken dönüyor. Onlar hiç iyi değil.
 
Ben metali ölçmüştüm. Turuncu yer 8.8 mm mavi yer 10.8 mm
 
problemim şurada da anlatılmış:


banana.png


HP 34401a'nın yapım yılına göre banana soketlerinin içeriye doğru ilk 8-9 mmsi boşluk (sağdaki şekle bakın). Ondan sonra asıl soket başlıyor.
Deliğin çapı da 7mm civarında. DMM6500'de de durum çok farklı değil.

Öyle olunca istiflenebilir banana fiş kullanmakta zorlanıyorum. Fişin ucu zorla tutuyor. İletim sağlansa da hassas ölçümler için sağlıklı olmuyor.

İstiflenebilir, ucu uzun ya da plastik kılıf kısmı deliğe girebilecek kadar dar kaliteli banana soket arıyorum.
 
Bendeki banana'lar keithley 2450 jacklarında denedim oraya da sıkı ve iyi bir şekilde uydu. DMM6500 ün jacklarının 2450 ile aynı olmasını beklerdim ikisi de keithley yapımı.
 
Eğer yukarıdaki resimdeki gibiyse aynı olabilir. Resimdeki HP 34401A ama Keithley de ona çok benzer. 1-2 mm farklar vardır olsa olsa.
 
Keithley 2450'ye baktım şimdi. Fotoğraflarda onun soketler yüzeye çok yakın gibi.
Keithley_2450_-_SourceMeter.jpg





DMM6500'de en az 7-8 mm içeride.
DMM6500.png
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,359
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top