Kesintisiz güç kaynağı izolasyon trafosu görevi de yapar mı?

DonKişot

Üye
Katılım
12 Ağustos 2019
Mesajlar
81
İkinci el bir KGK alacağım ve aklıma takıldı, inverter devresinde tranformatör iel 220V elde edildiğine göre hali hazırda izolasyon transformatörü görevi de yapması gerekir.
Doğru mu düşünüyorum? Yoksa KGK dan sonra ayrı bir izolasyon trafosu gerekli mi?
 
Line interaktif UPS'ler kesinlikle şebekeyi izole etmez. Bunlarda UPS normalde devre dışıdır ve UPS'in çıkış prizleri direkt olarak şebekeye bağlıdır. UPS şebekenin kesildiğini anlar ve birkaç milisaniyede devreye girer. Devreye girdiği anda UPS izolasyon trafosu görevini yapar (şebeke gittiğine göre zaten UPS tanım olarak şebekeden izoledir :D ), ama çoğu zaman devre dışı olacağı için izolasyon görevi yapmaz.
 
Devreye girdiği anda UPS izolasyon trafosu görevini yapar (şebeke gittiğine göre zaten UPS tanım olarak şebekeden izoledir :D )

Çinlilerin yaptığı sorumsuz ürünleri düşündüğümüzde böyle bir varyasımı yapmamak gerekir.
UPS çıkışındaki faz ve nötr topraktan tamamen bağımsız olmalı.
Eğer bu doğru ise izolasyon transformatörünün sağladığı güvenliği sağlayabilir.
Aksi halde şebekedeki 220V ile UPS çıkışındaki 220V arasında bir fark olmaz ve kullanıcı faza dokunursa çarpılır.
 
Çinlilerin yaptığı sorumsuz ürünleri düşündüğümüzde böyle bir varyasımı yapmamak gerekir.
UPS çıkışındaki faz ve nötr topraktan tamamen bağımsız olmalı.
Eğer bu doğru ise izolasyon transformatörünün sağladığı güvenliği sağlayabilir.
Aksi halde şebekedeki 220V ile UPS çıkışındaki 220V arasında bir fark olmaz ve kullanıcı faza dokunursa çarpılır.

Ben şimdiye kadar nötr'ü toprağa bağlı bir UPS'e rastlamadım. Ama belki olabilir dediğin gibi. Banyoda cep telefonu şarj ederken ölen ölene, o yüzden bunların bubi tuzaklarının haddi hesabı yok, hiçbirşeyi varsaymamak lazım :)

O zaman şöyle ifade edelim: Eğer bir UPS, pillerden çalışırken nötr'ü topraktan ayrı ise, bu UPS'in çıkış voltajı toprağa göre olmayacaktır, ve dolayısıyla birisi faz'a dokunduğunda da çarpılmayacaktır.
 
Yanıt için teşekkürler. KGK ilanı https://www.sahibinden.com/ilan/iki...irimleri-ups-tuncmatik-1000va-755935480/detay

İnteraktif olup olmadığı ilanda belirtilmemiş, satıcıya soracağım.

O ilandaki UPS, line interaktif türden. Yani şebeke varken onun çıkışı tamı tamına şebeke voltajının kendisi olacaktır. Hiçbir izolasyon olmayacak. Şebeke kesildiğinde ise, çıkışın izole olup olmayacağı, yukarıda belirtildiği gibi, UPS'in nötr'ü topraktan ayrı tutmasına bağlı. Ayrı ise çıkış izole olacak, değil ise olmayacak. Ama o line interaktif UPS zaten 10 dakkadan fazla senin cihazları çalıştıramaz, o yüzden izole olmuş olmamış bir önemi yok.

Eğer line interaktif yerine "online UPS" alırsan, onun çıkışı NORMAL ŞARTLARDA şebekeden izoledir, çünkü online UPS'lerde inverter hep devrededir, sürekli olarak çıkışı UPS üretir. Ama bunlarda da bazan UPS kendini korumak için bypass moduna giriyor (aşırı yük, aşırı ısınma vs). Bypass moduna girdiği anda UPS tamamen devre dışıdır ve UPS çıkışı da şebekenin kendisidir, izolasyon ortadan kalkmış demektir.

Biliyorum, bir sürü ayrıntı var, ama hepsi önemli. Öyle genel geçer cevap verenlere itibar etmeyeceksin, ayrıntısını bilip ona göre hareket edeceksin. Eğer online UPS alırsan, cihaz bypass moduna girmedikçe o UPS, izolasyon trafosu görevi yapar. Ama sen 300 ₺ lik UPS'e bakıyorsun, bu fiyata online UPS bulamazsın. İyi bir ikinci el online UPS gene 1500 ₺ veya üstüdür.

O yüzden tamir amaçlı izoleli şebeke istiyorsan, online UPS'i falan boşver. 300 ₺ ye birkaç kVA lık çok güzel bir izolasyon trafosu alabilirsin.
 
Benim kendi elektronik atölyemde online UPS'im var. Ama onun çıkışında da gene izolasyon trafosu var. Her cihaz kendi işini yapacak, doğrusu bu. Online UPS, şekebe gittiğinde 220V enerjiyi sağlayacak. İzolasyon trafosu da faz ve nötr'ü topraktan tamamen bağımsız hale getirecek.

Bu arada şimdi baktım, benim UPS'de nötr topraktan ayrı. Ama bypass durumunda ayrı mı bakmadım, bunu nasıl bypass moda sokulacağını bilmiyorum, dokümanına bakmak lazım. Ama çok büyük ihtimalle bypass'a girdiğin anda UPS çıkışındaki faz ve nötr, şebekedeki faz/nötr'ün aynısı olacak, izolasyon tamamen ortadan kalkacaktır.
 
onlina KGK alma şansım yok fiyatları fazla yüksek.
O halde izolasyon transformatörü alacağım. Teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,770
Mesajlar
98,802
Üyeler
2,460
Son üye
ByMalicious

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top