Kompresör için daha iyi bir basınç otomatı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,721
Elimdeki kompresörün mekanik bir basınç otomatı var. Makina ilk geldiğinde 4 Bar'da devreye girip 6 Bar'de duruyordu. Ben biraz basınç otomatını kurcaladım ve 5 Bar'da devreye girip 7 Bar'da devreden çıkmasını sağladım. Ama benim istediğim 6 Bar'da devreye girsin ve 7 Bar'da devreden çıksın. Üzerindeki mekanik basınç otomatiğini ne kadar kurcaladıysam bu davranışı elde edemedim.

Durma ve kalkma basıncının daha hassas ayarlanabildiği başka basınç otomatları var mıdır? Elektronik de olabilir, fiyat çok uçuk olmadığı sürece :)
 
Mevcut basınç otomatı şu:

194
 
Timur abi merhaba ,

Hava kompresorleri ve hodroforlarda genelde ayni tip prezostatlar kullaniliyor.

İçini açıp resimleyebilir misin? Normalde bir vida ile ne zaman duracağı set basıncını ayarlanır ikinci bir vida yada döner disk olur onunlada diferansiyel ayarı verilir.

Çok vasat bir prezostat değilse ikiside olmalıdır.
 
Evet onun gibi Serkan. Ama bendeki monofaze, sadece panoya bilgi veriyor herhalde, pano motoru açıp kapatıyor. O diferansiyel ayarı tam sıkıyorum veya tam soküyorum birşey değişmiyor.
 
Yarın gidip açacağım. Hem tekrar deneyeceğim hem de içinin resmini çekerim.
 
Yay özelliğini yitirmiş olabilir yada emin değilim ama alt üst diferansiyel limiti ne kadar bilemiyorum. Nette teknik detay bakıyorum ama bulamadım. Mesela bu prezostat kaç bar arası kontrol sağlıyor ve diferansiyeli nedir diye ama net bir bilgiye ulaşamadım.

Herkes kompresör prezostatı dedimi bunu veriyor geçiyor ama teknik detay arayınca bulunmuyor.

Dijital basınç kontrol elemanları var. Ama biraz pahalılar. Pahalı olmasının nedeni ise basınç transducerlerinin pahalı olması.

Dijital termostatlar gibi ucuz bir model varmı bakıyorum bulursam buraya eklerim.

Aslında elimde basınç transducer i var ama range aralığı biraz yüksek. Etiketine bakmam lazım onunla yapılabilir bir işlemci ile bu prezostattan 0 - 4.5 volt çıkış değeri okutulup hesaplatılabilir bununlada kontrol sağlanabilir. Ancak buna değermi bilemedim.
 
Aynı modeli göremedim ama şurada benzerleri var:

http://www.elementswitch.com/veriler/Diger/trifaze1.pdf

Buradaki hem trifaze, hem de on/off düğmesi var. Bendeki monofaze ve on/off yok. Ama basınç aralığı 3 - 11 Bar. Minimum diferansiyel de 1.2 Bar diyor. Yani aslında 5.8 Bar - 7 Bar ayarlanabilir olması lazım.
 
Aynı modeli göremedim ama şurada benzerleri var:

http://www.elementswitch.com/veriler/Diger/trifaze1.pdf

Buradaki hem trifaze, hem de on/off düğmesi var. Bendeki monofaze ve on/off yok. Ama basınç aralığı 3 - 11 Bar. Minimum diferansiyel de 1.2 Bar diyor. Yani aslında 5.8 Bar - 7 Bar ayarlanabilir olması lazım.

Evet 3-11 değeri prezostat üzerinde görünüyor. Ayrıca tahliyesiz modelde 1.2 bar diferansiyl minimum değeri görünüyor.
 
O tahliyeli / tahliyesiz olayı nedir?
 
Bu tip sensörler ve basınç şalterleri genelde otomasyon sistemlerinde daha çok kullanılıyor. Hidrofor ve su basınçlandırma sistemlerinde de kullanılıyor ama onlarda genelde kendi komplike uyumlu kartları ile çalışıyor.

Şu sitedeki ürün uygun gibi görünüyor. Ancak diferansiyel ile ilgili datasheetini okumam lazım. 0 - 10 bar aralığı için uygun 3 modeli var.


PSAN-L1CPV-R1/8
Standart​
(0,0 .. -1.000kPa)
(0 .. +10bar)​
PSAN-L1CPA-R1/8
PSAN-L1CPH-R1/8
 
O tahliyeli / tahliyesiz olayı nedir?

Tahliye fonksiyonu şu anlama geliyor,

Bir hava kompresörü nihayetinde atmosferden havayı emip artı basınçla tanka havayı sıkıştırıyor. Bu esnada tank istenen basınca ulaştığında prezostat kompresör motorunu durduruyor. Tank ağzındaki çek valf tanktaki basıncın geri gelmesini engelliyor ancak ikinci sorun çekvalf ile kompresör basma ağzındaki valf arasındaki boruda basınçlı kalıyor.

Kompresör motoru ikinci kalkışta hareket edebilmesi için bu basıncı yenmesi gerekiyor buda ilk kalkışta ciddi bir kalkış akımı çekmesine neden oluyor. Tahliyeli modellerde prezostatın ikinci bir fonksiyonu var. Duruş anında kontak değiştiren prezostat bir valfi mekanik olarak tetikleyip boru hattında kalan gaz basıncını tahliye ediyor.

Bu şekilde ikinci kalkış daha kolay oluyor düşük akımla kalkış yapıyor.
 
Ha tamam anladım. O dediğin tahliye işlemi panodaki bir zaman rölesi tarafından yapılıyor, bendeki basınç şalteri muhtemelen tahliyesiz.
 
Şu sitedeki ürün uygun gibi görünüyor. Ancak diferansiyel ile ilgili datasheetini okumam lazım. 0 - 10 bar aralığı için uygun 3 modeli var.


Bu baya iyi hakikaten. Programlama moduna girip bir sürü parametre ayarlayabiliyorsun. 6.5 - 7 bar arasında çalışmasını bile sağlayabilirim. İlave olarak 24V lık bir güç kaynağı koymak gerekiyor.
 
@taydabi meehabalar,

Bu basinc ayari ile ilgili elimde soyle bir transducer var. Bu transducer 5 volt dc ile besleniyor. Cikisi ise 0.5 ile 4.5 volt. Basinc araligi ise 0 - 200 psi bu dwgerde bar olarak 0 - 13.8 bar gibi bir aralikta calisiyor.

Boylr bir transducer ile kompresor icin bir kontrolcü programlayip kullanabilirim dersen sana gondereyim.

Kolay gelsin.

20190408_092825.jpg
 
Senin yukarıda önerdiğin autonics'i almayı düşünüyorum Serkan, ondan direkt röle çıkışı var ve panoya sadece kablo çekmem yeterli olacak.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,782
Mesajlar
98,921
Üyeler
2,462
Son üye
W.A.Semih Aslan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top