Konvansiyonel pozlama yöntemi ile PCB üretimi

Lamba araştırırken Philips TL 100W/10R modeline denk geldim. Bu bir floresan lamba. Bu modelin UV-A değer tablosu aşağıdaki gibi. Yani 26W UV-A ışık yaydığını düşünebiliriz. Bu lamba ürettiği ışığın %99.9'unu 350 400 nm aralığında tepe noktası 370 nm olacak şekilde UV-A sunuyor.

PDF'den:
Flexo print TL lamps emit almost all of their light (99.9%) in the useful UVA and visible blue wavebands – between 350 and 400 nm – and have peak intensity at 370 nm (except for the /03 version). This makes them ideal for flexo printing equipment and photopolymerization processes. In addition, the ‘R’ lamps in the family have an internal 200-degree reflector to further optimize the lamp’s overall efficiency

UV-B/UV-A (IEC)0.1 %
UV-A Radiation 0Hr (IEC)28.0 W
UV-A Radiation 100Hr (IEC)26.0 W
1611042349636.png


Diğer taraftan ilk bulduğum 300 W Osram ULTRA VITALUX 300 W 230 V E27 ise UV-A bandında aşağıdaki gibi bir UV ışıma veriyor. Yani bu lambayı alıp bağlasam bile benim istediğim UV-A aralığında 13 W güç verebiliyormuş. Şaka gibi! Toplam güce (300 W) bakınca bunun daha doğru olduğunu düşünmüştüm. Şimdi ise yanıldığımı düşünmeye başladım.

Radiated power 315…400 nm (UVA)13.6 W
Radiated power 280…315 nm (UVB)3.0 W

1611042463289.png




Karşılaştırmak isteyenler için ikisinin de bağlantısını buraya bırakıyorum.

Philips
Osram
 
Bir sorunum daha var bu Philips internette yok gibi. Hiç bir yerde göremediğim gibi fiyat bilgisine de ulaşamadım. Bu da beni birinde bulsam bile pek alabileceğim bir şey olduğu hissiyatından uzaklaştırıyor.
 
Fiyatları korktuğum gibi değilmiş. Fiyat araştırması yaparken Alkansan isimli firmaya denk geldim. Ellerinde olmadığını Şubat ayı içinde geleceğini söylediler. Gidip yerinde almam koşulu ile 18 Euro fiyat verdiler. Ellerindeki diğer modelleri araştırırken Darcon marka Alman üretimi başka bir ürüne daha denk geldim. Bunun da 16.5 Euro fiyatı var. Fakat Darcon modelleri de toplam güce göre %20 UV-A ışık yayıyor. Yani 20 W gibi düşünebilirim.

 
@Sercan şöyle birşey buldum.
Tesadüfen bu firmadan geçen hafta (15 Ocak saat 10:45) Trendyol aracılığı ile merceğim için yuvarlak florasan lamba aldım 4 gün geçti hala kargoya vermediler. Nasıl olacaksa teslimat tarihi 18-21 Ocak diyor. :D Kendi sitelerinden hayatta almam, siz de uzak durun...

1611044319583.png
 
  • Beğen
Reactions: umk
Şimdi dediğimi anlamaya başladınız.
Dediğim lambayı piyasada her yerde bulabilirsiniz.

UV ışık mor ve ötesi olsada diğer ışıklar ile birleştiğinde hangi renge tekabül ediyorsa onu verir.saf UV ışık veren bir lamba bulamazsınız.mor renk verenler içerisinde mor filtre barındırıyor.

 
Bir de şöyle bir araştırma yaptım. İlk posta gördüğünüz fabrika videosunun 5:54 dakikasında kullanılan pozlama makinasının model numarası ekrana yansıyor.
1611046761058.png


Bende bu makinayı araştırdım. Guangdong Haisheng Technology diye bir markanın LED-HSP1KAC model numaralı bir makinasını kullanıyorlar. Aşağıdaki sayfada bu modelin tanıtımı var.


Sayfa görünen özellik sayfasından metinleri anlamam çok mümkün değil, Google Translate de işe yaramıyor çünkü resim olarak paylaşmışlar. Çin'de alternatif tıp okuyan bir hekim tanıdığıma bunu çevirttirebilirim ama benim ihtiyacım olan bilgiyi bu rakamlar zaten veriyor diye düşünüyorum.

Benim kırmızı yazıların hemen bir üst satırından anladığım kadarıyla cm2'ye 10-100 mw gücünde 365 nm ışık düşüyor. Zaten makinanın kilit özelliği de bu olsa gerek.

8b92d069-70ed-40c2-b8e7-4aabd40f00bb.png
 
@Sercan verdiğin sitede geçen "LED semi-automatic exposure machine" kelimelerini google aratınca benzer bir makina daha çıktı. İyi tarafı açıklamalar en azından ingilizce:)

 
@DrFreeman sendeki kurutucuların lamba marka modelini yazman mümkün mü?
 
@Sercan verdiğin sitede geçen "LED semi-automatic exposure machine" kelimelerini google aratınca benzer bir makina daha çıktı. İyi tarafı açıklamalar en azından ingilizce:)
Evet hemen hemen aynı makine, yalnız Hintlilerin ürettiği baskı devreye de pek güven olmaz gibi duruyor. Adam pozlanmış baskı devreleri birbirine yapışık şekilde diziyor. :D
 
  • Haha
Reactions: umk
O zaman şu yorgan yastık vakumlayan plastiklerden alıp elektrik süpürgesi ile vakumlayayım. Vakumlu hurç diye geçiyormuş.
 
Asetata benziyor da doğrudan asetata çıktı alan yazıcıları var asıl olay onlarda sanırım.
 

Vakum tepsisinin üzerinde ince naylon gibi birşey var. Vatandaş vakumladıktan sonra hava kabarcıklarını sıyırıyor.
Vakumlama yolu ile filmi plakete sıkıca yapıştırıyor da anlamadığım, niye kalın cam ile bunu yapmadıkları. Vakum işi falan daha pahalıya mal olmalı. Nitekim @DrFreeman da iki cam plaka arasında yapmış. Gayette güzel sonuç almış. Acaba cam UVA yı soğuruyor mu?
 
Görünür ışığa karşı geçirgen olan cam neredeyse tüm UVB ışınlarını emer. Güneş yanığına sebep olan dalgaboyu aralığı da budur, bu sebeple camın arakasında güneş yanığı olmazsınız bilgisi doğrudur.

Bununla birlikte; UVA, görünür bölge spektrumuna UVB’den daha yakındır. UVA’nın yaklaşık % 75’i sıradan camlardan geçmektedir. UVA, cilt hasarına ve kansere yol açabilen genetik mutasyonlara sebep olabilir. Cam, sizi Güneş’in cilt hasarı vermesinden koruyamaz. Bu olay iç mekan bitkilerini de etkiler. Evinizdeki bitkiyi dışarı çıkardığınızda yapraklarının yandığını hiç gözlemlediniz mi? Böyle yaptığınızda bitki, güneş geçiren pencere arkasında kalmayla kıyaslandığında dışarıdaki yüksek seviye UVA ışınlarına alışık olmadığından yaprakları yanar.

Kaynak https://www.thoughtco.com/does-glass-block-uv-light-608316
Türkçe https://kimyaca.com/cam-ultraviyole-isigin-ne-kadarini-engeller/
 
  • Beğen
Reactions: umk
Bize de UV-A lazım olduğuna göre camın geçirgenliği ile ilgili bir sorun yok. Sanıyorum bu vakum olayı pozlama esnasında hareket etmeden ve boşluk kalmadan en verimli sonucu doğuruyor. Sonuçta o makinalar endüstriyel alanda kullanılıyor. Kimse evdeki gibi kibar kibar plaketi yerine koymaz ya da olmadı bir daha yapalım demek istemez.
 
  • Beğen
Reactions: umk
Elinizde laminasyon makinesi var neden vakum ile uğraşıyorsunuz ki?!
Laminasyon için kullanılan kaplama plastikleri çok güzel vakum görevi görüyor [emoji16]

 

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,342
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top