Kullanım kılavuzunu okumamanın zararları

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,730
Benim linux makinada iki tane 1 TB diski LVM ile 2 TB lik disk gibi kullanıyordum. Sağda solda duran birkaç disk var, kimisi 500 GB, 1TB, bunları da ekleyeyim LVM gruba ve kapasiteyi arttırayım diye düşündüm. Ama daha önce LVM yi 1 TB den 2 TB ye çıkarırken bütün LVM sistemini tekrar hatırlamam gerekti. Oldukça karmaşık, hata yapmamak gerekiyor. Her komutta da "diskteki bütün veriler gidebilir haaa, sonra uyarmadı deme!" gibi uyarılar da alıyorum.

Dedim zamanı gelmişken artık bir NAS alayım. Hayalimdeki kullanım senaryosu şu idi: Disk kapasitesi doldu mu, dürt yeni bir disk, tamam, NAS kendi tanıyacak ve bir süre sonra daha büyük saklama alanı ile karşılaşacağım. O yüzden hiç NAS kullanımının ayrıntılarına girmedim. Benim için önemli olan sessiz çalışan bir NAS olması, yanımda 7 gün 24 saat uğuldayıp duran bir kutu istemiyorum. Neyse aldım bir NAS, içine bir tane 1 TB, iki tane de 500 GB taktım. Diskleri tanıdı ve "Storage Pool" oluşturman lazım dedi, oluşturum 3 diski de ekledim.
 
Sonra "Volume" oluşturman lazım dedi. Bunu oluştururken de bir sürü seçenek, yok RAID, yok JBOD, şu, bu. Benim de işim var, bununla akşama kadar uğraşamam, seçeneklerin her birisine baktım, RAID yapınca kapasite azalıyor. Baktım JBOD diye birşey seçince 2 TB elde ediyorum. Seçtim ve formatlattım. Sonra da linux makinadaki bütün verileri ağ üzerinden kopyaladım buna. Ara ara NAS sapıttı, kapatıp açmam gerekti. iki gün uğraştım ve sonunda tüm veriler gitti. Bir süre böyle kullandım, ama zamanla 2 TB de dolmaya başladı. Ev ahalisi "ne kadar yer var, yeri iktisatlı kullanayım" falan diye düşünmüyor, ne varsa tıkıyorlar diske. Benim linux makinada atıl duruma çıkan iki tane 1 TB yi de ekleyeyim şuna, kapasite 4 TB ye çıksın dedim. İşte tam bu noktada sorunlar başladı ...
 
İki diski taktım NAS'a, çok şükür diskleri tanıdı, ama herhangi bir otomatik birleştirme, disk alanı artmaya şahit olmadım. Başladım araştırmaya, araştır, araştır, meğer JBOD yapınca ilave disk eklemek mümkün değilmiş :kizgin1: İki gün boşuna uğraştım. Şimdi ya linux'tan çıkardığım iki tane 1 TB yi tekrar geri takacağım, LVM volume oluşturacağım, NAS verilerini ağ üzerinden tekrar linux'a atacağım (günler sürdü ve NAS defalarca sapıttı) ve NAS disklerini bu sefer doğru yaplandıracağım, yada yeni diskler alıp doğru yapılandırma yapacağım ve NAS tan doğrudan kopyalama yapacağım.

Benim araştırmalarıma göre NAS'ta asgari RAID 5 kullanmak lazım. Bunun için en az 3 eşit boyutta disk gerekiyor, kapasite de 1 disk eksik oluyor. 3 tane 1 TB alıp RAID 5 yaparsan, 2 TB lik diskin oluyor. Disklerden birisi meftah olursa da veri kaybı yaşamıyorsun, bozuğu çıkarıp yenisini dürtüyorsun başka da hiçbirşey yapman gerekiyor.

Keşke bunu zamanında araştırsaydım. Şimdi 1 TB disk almak da mantıklı değil, piyasada 14 TB lik diskler çıktı. O yüzden üç tane 2 TB disk alacağım ve 4 TB kapasite elde edeceğim. RAID 5 yapınca disk ilave etmek de sorunsuz oluıyormuş. Başka RAID yapılandırmaları da var, arif olan ayrıntıları araştırır :)
 
4 ADET 2TB DISKIMIZ OLDUĞUNU VARSAYALIM
TOPLAM DISK 8TB

Yapılandırma tipleri başlıca;
SHR /2TB KORUMA İÇİN BIRAKIR 6TB NET DISK BOYUTU
SHR-2 /4TB KORUMA İÇİN BIRAKIR 4TB NET DISK BOYUTU

RAID-0 /KORUMA ALANI BIRAKMAZ 8TB NET DISK BOYUTU
RAID-1/6TB KORUMA ALANI BIRAKIR 2TB NET DISK BOYUTU

RAID-5 / 2TB KORUMA ALANI BIRAKIR 6TB NET DISK BOYUTU
RAID-6 / 4TB KORUMA İÇİN BIRAKIR 4TB NET DISK BOYUTU

RAID-10 / 4TB KORUMA İÇİN BIRAKIR 4TB NET DISK BOYUTU
RAID-F1 /2TB KORUMA İÇİN BIRAKIR 6TB NET DISK BOYUTU

Peki bu tabirler ne alama geliyor;
Bu PDF'de çok güzel açıklamış incelemenizi tavsiye ederim;
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,791
Mesajlar
99,039
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top