Labortuvar tipi güç kaynağı tavsiyesi

elektroboard

Aktif Üye
Merhaba,

Ürün geliştirme ve test aşamalarında kullanmak üzere iki kanallı voltaj ve akım ayarlı, kısa devre korumalı bir güç kaynağı edinmeyi düşünüyorum. Daha önce SIGLENT SPD3303 model ürünü kullanmıştım. Aslında memnun da kalmıştım. Ancak sizlerin de tecrübelerinden faydalanarak fiyat performans ürü başka bir güç kaynağı da alabilirim. Fikirlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.

Bu cihaz için toplam bütçeyi belirtirseniz öneriler de gelecektir.

Son düzenleme:
Siglent kullanıcısı isen, yeni çıkan 4 çıkışlı SPD4000X de güzel görünüyor. Bende Rigol DP800 serisinden iki tane güç kaynağı var sorunsuz kullanıyorum. Yeni Rigol DP900/DP2000 serisi de düşünülebilir oradaki ilave özellikler faydalı olacaksa.

Siglent kullanıcısı isen, yeni çıkan 4 çıkışlı SPD4000X de güzel görünüyor. Bende Rigol DP800 serisinden iki tane güç kaynağı var sorunsuz kullanıyorum. Yeni Rigol DP900/DP2000 serisi de düşünülebilir oradaki ilave özellikler faydalı olacaksa.
Rigol bütçemi zorlayacak gibi görünüyor. @132kHz 'in bahsettiği korad ka3005 seçeneği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bende Rigol DP831 war lakin artık üretilmiyor sanırım.
+30v 2A -30V2A ortak Ground ve izole +8V 5A.
Çok işime yarıyor. Çokta sağlıklı.
Geçmişte OWON kullanmıştım. OWON yüzünden değerli cihazlarıma hasar wermiştim.
Kazara çıkışlar kısa süreliğine kısadevre edilip bırakılırsa Allah ne verdiyse çıkışa köklüyor.

Rigol bu konuda muhteşem bir denetime sahip.

Rigol bütçemi zorlayacak gibi görünüyor. @132kHz 'in bahsettiği korad ka3005 seçeneği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Noktadan sonra 3. basamağı dahi doğru gösteriyor volt ölçümünde. Akım o kadar hassas değil ama gayet yeterli. Fiyatına göre çok iyi bir ürün bence.
İki eksiği var tipi küçük olsa da yine ağır sayılır tepesinde bir taşıma sapı olsa güzel olurdu bence.
Bana göre en büyük eksikliği yazılımsal bir durum ama geçenlerde yaptığım bir işte sürekli volt değiştirip tepkiyi ölçmem gerekiyor.
Voltaj ayarına gelince değişim yapabiliyorsunuz 4-5 saniye içinde bir değişiklik yapmazsanız encoder volt menüsünden çıkıyor sürekli.
Bu da bana her 10-15 sn de bir voltaj ayar tuşuna basıp sonra ayar yapmama sebep oluyor. Bu sebeple iki pot koysalarmış ya da ayar süresi biraz daha uzun olsaymış daha iyi olabilirdi.
Birçok kişiyi etkilemeyebilir bu durum ama beni yavaşlattı. Yine de bu fiyata oldukça iyi ana işini oldukça iyi hassas bir şekilde yapıyor.

Geçmişte OWON kullanmıştım. OWON yüzünden değerli cihazlarıma hasar wermiştim.
Kazara çıkışlar kısa süreliğine kısadevre edilip bırakılırsa Allah ne verdiyse çıkışa köklüyor.

Rigol bu konuda muhteşem bir denetime sahip.
Rigol ile cihazlarıa hasar vermemek adına kendinden koruması mı var yoksa siz birkaç düğme ile mi bunu aktifleştiriyorsunuz, eğer öyle ise bu düğmeler hangileri?

Son düzenleme:
Rigol ile cihazlarıa hasar vermemek adına kendinden koruması mı var yoksa siz birkaç düğme ile mi bunu aktifleştiriyorsunuz, eğer öyle ise bu düğmeler hangileri?
Kısa devre ettiğinde aşırı akım yüklememekle beraber tekrar açık devre ettiğinde de set ettiğin gerilimi asla aşmaması gerekir.
OWON set edilen gerilimin çok çok üzerine çıktığı için hasar veriyordu.
Bunun düğmelerle de ilgisi yok.
Kullanıcının setettiği sınırların dışına çıkıp çıkmamasıyla milgisi war.
Zaten öyle düğme ile de olacak bişey değil problem.
1728042667847.jpeg

Kısa devre ettiğinde aşırı akım yüklememekle beraber tekrar açık devre ettiğinde de set ettiğin gerilimi asla aşmaması gerekir.
OWON set edilen gerilimin çok çok üzerine çıktığı için hasar veriyordu.
Bunun düğmelerle de ilgisi yok.
Kullanıcının setettiği sınırların dışına çıkıp çıkmamasıyla milgisi war.
Zaten öyle düğme ile de olacak bişey değil problem.
36627 eklentisine bak
Cihazın iç yapısındaki koruma devreleri ile alakalı demek ki. Kullanıcının bir şey yapmasına da gerek kalmıyor. Bu iyiymiş.

Rigol ve Siglent'in gelişmiş güç kaynaklarında, ayarlanan değerlerden ve regülasyondan tamamen bağımsız olarak çalışan OCP (aşırı akım koruması) ve OVP (aşırı voltaj koruması) var. O anda güç kaynağı ne yapıyor olursa olsun, ayarlanan limite ulaşıldığında çıkış kesiliyor.

Ben Korad kullanıyorum şu ana kadar sorun yaşamadım (en fazla %50 yükte kullandım).
OCP ve OVP Korad güç kaynağında var. OCP özelliğini deneme imkanım da oldu.

Hangi marka alırsanız alın cihazı iyi test etmeden pahalı ekipmanlarınızı bağlamayın. Çıkışında yük bağlı iken şebeke butonundan aç kapa yapmayın. Açma kapatma işlemlerini cihaz yüksüzken yapın.

Alacağınız cihazla ilgili deneyimlerinizi paylaşırsanız iyi olur bizim için de.

Hali hazırda lineer bir güç kaynağın varsa, ben Riden serisi cihazları tavsiye ederim. Ben çok uzun zamandır birçok modelini kullanıyorum ve çok memnunum.

Şu an özellikle pil şarjında filan hassas ayar yapmaya yarayan RD6012P modelim var. Bununla birlikte 30A verebilen yüksek akım için RD6030 modelim var.

Hatta o zaman en yüksek akım seçeneği olan 24A için Çin'den 6024 modelini almıştım. Aldıktan 2 gün sonra 30A verebilen 6030 modeli çıktı. Çıktığında bir de kampanya düzenlediler. Ben 6024 kargoya verildiği için iptal edemedim, ama kampanya sebebiyle ikisini de almış bulundum. 6024-W modeli hiç açılmamış vaziyette duruyor.

20241004_151155.jpg

Çıkışında yük bağlı iken şebeke butonundan aç kapa yapmayın. Açma kapatma işlemlerini cihaz yüksüzken yapın.

Burada demek istediğini anladım, ama bu yanlış anlaşılmaya da müsait. Sen şebeke tarafını açma kapamadan bahsediyorsun, ama Korad 3005 gibi güç kaynaklarında çıkışı açıp kapama için de ayrı bir buton var. Bu buton ile çıkışı açıp kapatırken mutlaka yükün önceden bağlanmış olması lazım.

Bu buton ile çıkışı açıp kapatırken mutlaka yükün önceden bağlanmış olması lazım.
Önce çıkışı açıp sonra yükü bağlamak mantığa aykırı değil mi ? Aşırı akım, kısa devre, ark bilumum ne gibi olumsuzluklar varsa hangisini istersen seç beğen al gibi bir durum olurdu galiba :D

Ben Korad kullanıyorum şu ana kadar sorun yaşamadım (en fazla %50 yükte kullandım).
OCP ve OVP Korad güç kaynağında var. OCP özelliğini deneme imkanım da oldu.

Hangi marka alırsanız alın cihazı iyi test etmeden pahalı ekipmanlarınızı bağlamayın. Çıkışında yük bağlı iken şebeke butonundan aç kapa yapmayın. Açma kapatma işlemlerini cihaz yüksüzken yapın.

Alacağınız cihazla ilgili deneyimlerinizi paylaşırsanız iyi olur bizim için de.
Rigolde yüklü yüksüz nasıl isterseniz kapatıp açabilirsiniz.
Siz çıkışı aktif et demeden çıkış vermez. Bu butonlarla çıkışı aktif edebilirsiniz ancak. Enerjiyi kapatıp açtığınızda çıkışlarda kapalı gelir.
1728047133841.png

Önce çıkışı açıp sonra yükü bağlamak mantığa aykırı değil mi ? Aşırı akım, kısa devre, ark bilumum ne gibi olumsuzluklar varsa hangisini istersen seç beğen al gibi bir durum olurdu galiba :D
Bu dediklerin olacaksa akım ve gerilim limiti koymanın ne anlamı kalırki?
Yükü de ne zaman istersen o zaman bağla.

Soruna sebep olan, güç kaynağı çıkışına konan ve 470 μF gibi olan elektrolitik kondansatör. Bu olmasaydı bir sıkıntı kalmazdı.

Birçok komponenti seri bir şekilde test etmek istiyorsan, çıkışı açıp problar ile testleri yapmak istersin. Ama işte bu elektrolitik kondansatörden dolayı bazı yarıiletkenleri ve LED'ler test ederken telef edebiliyorsun.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back