Laminasyon Yöntemi ile evde PCB imalatı

Tüm PCB'leri hazırladım. PCB'ler pertinax olduğu için tiner ile temizlerken bazılarından boya tam olarak çıkmadı ve renk değişikliği oldu. Ama bakırlar temiz, sorun olmaz.

Deliklerini delmem lazım, sonra montaja başlayacağım.

IMG_20190803_153745.jpg


IMG_20190803_195644.jpg
 
 
Printeri almak için kendini ikna ettin herhalde Sercan şimdi printerde yapacak iş arıyorsun :D
 
Sonuç ortada, videolar montaj mı? :D
 
Sonuç freze yöntemi kadar iyi olmasa da fena değil. çok ince ayrıntı elde edilemeyebilir bu şekilde. Aslında şu rapido kalemlere uygun bir mürekkep doldurulsa da onunla direkt yolları çizdirsen süper olur. Normal rapido mürekkebi suda eriyor, erimeyeni lazım.

Mesela edding permanent içindeki mürekkebi 0.2 lik rapidoya koyduğunu düşün.
 
Hmm 3d printer ile parafini süreceğine direkt olarak filament ile çizsen yolları? filament de dayanması lazım aside. Kalın yol lazımsa filamenti yan yana dök. Valla bunu denemek lazım :)
 
Evet Banada mantıklı geldi normalde 3D printerlerin nozzle leri 0.4 mm fakat 0.1 mm nozzle lerde mevcut 0.1 mm nozzle takıp bu fikir gerçekleştirilebilir. tabi bunun için 3D printerini feda edebilecek FEDAİLERE ihtiyaç var :D Aslında bizim fatihte 3D printer var bir sorayım ona :D
 
Evet Banada mantıklı geldi normalde 3D printerlerin nozzle leri 0.4 mm fakat 0.1 mm nozzle lerde mevcut 0.1 mm nozzle takıp bu fikir gerçekleştirilebilir. tabi bunun için 3D printerini feda edebilecek FEDAİLERE ihtiyaç var :D Aslında bizim fatihte 3D printer var bir sorayım ona :D

Niye feda ediyorsun yav? Zaten 3d printerin işi değil mi filament dökmek :) Bakırın üstüne döksün işte.
 
Niye feda ediyorsun yav? Zaten 3d printerin işi değil mi filament dökmek :) Bakırın üstüne döksün işte.

Yok abi mum filan koyarsak diye dedim. Yoksa filament ile basacak isek sorun yok :D birde 3D yazıcıya PCB koyunca tekrardan offset ayarları yapmak gerek sıfırlama noktasını falan tekrardan yaptırmak lazım.

Ya birde şöyle bir şey var. pcb nin hiç yamuk olmaması lazım :D neyse ona bir hal care bulunur heralde.
Abi sendeki frezee ile PCB kazıma yapabilirmisin acaba ? eğer olursa volan kollarına step motor bağlar PCB kazıyan bir CNC ceviririz :D
 
Ya birde şöyle bir şey var. pcb nin hiç yamuk olmaması lazım :D neyse ona bir hal care bulunur heralde.

Evet işte burada gelen dönüp dolaşıp vakum tabla işine geliyoruz :) Onda baya aşama kaydettim artık işin bilimine hakimim. Vakum tabla ile PCB'yi emeceksin, böylece ayna gibi düz olarak oturur.

Abi sendeki frezee ile PCB kazıma yapabilirmisin acaba ? eğer olursa volan kollarına step motor bağlar PCB kazıyan bir CNC ceviririz :D

Yaparız da benim freze 2 tonluk makina :oops: X ve Y eksenlerine 1 kW, Z eksenine 2 kW servo motor lazım olur ... CNC işi için ayrı, daha küçük bir makina yapmayı düşünüyorum. Üniversal olacak, hem plastik hem çelik işleyebilecek, 3d yazıcı olarak da çalışabilecek.
 
Evet işte burada gelen dönüp dolaşıp vakum tabla işine geliyoruz :) Onda baya aşama kaydettim artık işin bilimine hakimim. Vakum tabla ile PCB'yi emeceksin, böylece ayna gibi düz olarak oturur.



Yaparız da benim freze 2 tonluk makina :oops: X ve Y eksenlerine 1 kW, Z eksenin 2 kW servo motor lazım olur ... CNC işi için ayrı, daha küçük bir makina yapmayı düşünüyorum. Üniversal olacak, hem plastik hem çelik işleyebilecek, 3c yazıcı olarak da çalışabilecek.


Üniversitedeyken yarı zamanlı calışıyordum okulda. CNC makinasını kullanıyordum. medefe işliyorduk. çerçeve filan yapıyordum. bir nevi operatör gibiydim. Makina ağır ve büyük olmasına rağmen splin motor kısmını elinle bile esnetebiliyordun. O aralar o makinanın her yerini incelemiştim :D dedim bende PCB kazıyan bir şey yapayım. araştırdım ettim. Fakat acayip pahalı bu sektörü. heleki kaliteli bir şey yapmak istiyorsan. dünya paralar gider projeye tabi buna + tecrübesizliğide katarsak. Arge sürecinde bu fiyat dahada artabilir.

Yoksa bildiğimiz 3D printerin mekanizması bile cnc olmaya yeter. CNC lerde kayış kullanamıyoruz. cünkü tork lazım az zorlandımı kayış diş atar bunun yerine vidalı mil kullanıyoruz ama vidalı millerdede diş arasındaki boşluklardan sebep. ilelri doğru kazıma yaparken makina geri doğru kazıma yaptığında o aradaki boşluk yüzünden tam bir ilerleme yapamıyor gerçi buna yazılımla offset değeri veriliyor diye biliyorum. bir ara yaylı somunlar vardı halen daha vardır belki. o boşuluğu alıyordu.

Sonrada bilyalı mil filan gördüm onda hiç boşluk oluyormuş direk kayma prensibiyle calışıyor. kanallarda bilyalar geziniyor. diş yok yani. Dediğim gibi iyi makina şuan doların değerinide göz önüne alırsak iyi para tutar.
 
O MFD işleyen makinalara "router" deniyor, onlar ne kadar ağır da olsa rijit makinalar değil. Onda bir milimetre hassasiyet elde edersen çok mutlu olman lazım. Bendeki metal işleyen freze. Buna 0.2 mm matkap ucu tak, sonra da spindle'a uçan tekme at, belki ayağını kırarsın ama o 0.2 mm matkap ucuna birşey olmaz :D
 
MARKER kalemler bana göre iş değil.
Ben yıllardır bu kalemler ile çalıştım. Hala da belli amaçlar için kullanmaktayım.
Eğer bana kızıp dövmezseniz size bir öneride bulunayım.
Bir PCB için en ideal seçenek PARAFİN'dir. Bildiğimiz MUM.
Ancak ısı sözkonusu olduğu için uygulaması biraz zor olabilmektedir.
Ben yıllar önce PCB yaparken plaketi önce mum ile kaplıyor sonra da yollar haricindeki yerleri bıçak ile kazıyordum.
Çok uğraştırıyor olsa da nitrik asite bile dayanıklı idi. Yollarda iğne ucu kadar bile deformasyon olmuyordu.
3D printere parafin konulup, mevcut ısısı ile çizim yapılabilirse dadından yinmez.
3D yazıcı doğrudan parafin yazamaz diye düşünüyorum. Çünkü Flementi step motor çekerek başlığa ittiriyor. Bakırın üzerine komple parafin kaplayıp nozul yerine de yaylı bir kazıyıcı iğne ile yolların olduğu yerler yukarıdaki videodaki gibi temizlenebilir.
 
 
Birside şu jlpcb gibi 10 adetli pcb üretim işine girmedi. Şöyle uygun fiyatlı girseler ülkede mühendislik seviyesi ilerleyecek. Birçok öğrenci pcb sebebiyle çoğu projesini ilerletemiyor. Veya projesine harcayacağı eforu gidiyor pcb'ye harcıyor. Aslında bakanlığın, elektronik fakültelerinin bu işe el atması lazım artık. Yoksa meslek liseleri halledecek.

Bu işi jlcpcb kadar ucuza yapmak kolay olmasa gerek. 10 adet özel hazırlanmış PCB'yi 3 5 dolara yapıyor adamlar. Tahmin ediyorum ki parayı binlerce PCB isteyen büyük müşterilerden kazanıp bizim gibi hobicileri reklam ve ayak alışkanlığı için sübvanse ediyorlardır. Yoksa Batılılar enayi değil, onlar da yapardı, ama Çin kadar ucuza yapmıyorlar.

Bence böyle az kar marjlı işlerde Çin ile rekabet etmeye çalışmak efor ve enerji kaybı. Ama "zararına yapalım, devlet hobicileri/öğrencileri sübvanse etsin diyorsanız" ilginç fikir derim :)
 
Bence en iyisi bizlerin, iyi sonuç veren ve çok da uçuk olmayan bir maliyetle evde yapılabilecek metotlar ortaya koymamız. Yoksa başlalarına kalırsa yaya kalacağız gibi :)
 
Basit through hole, tek taraflı PCB'yi evde yapmakta fazla sıkıntı yok dediğin gibi. Bunun için, yerli firma olsa bile hemen anında sonuç almak adına kendin yapıverirsin.

Ama benim kendim yapmak istediğim, çok küçük boyutlu SMD entegrelerin de olduğu çift taraflı bir PCB. Artık hobi o seviyeye geldi. Birçok ilginç tasarım için artık SMD gerekiyor.

Burada da standart laminasyon yönteminda büyük zorluklarla karşılaşılıyor. İki tarafın deliklerinin üst üste gelmesini sağlamak gerekiyor, çünkü birçok tasarımda hala through hole komponent de olması gerekiyor (mesela pin header'lar). Veya alt üst geçiş için via'lar gerekiyor. Bu sorunu çözen ve gerçekten işe yarayan bir metot çok yararlı olur. Youtube'da yüzlerce başarı hikayesi video var, ama bunların gerçekten başarı mı yoksa "başarılıymış" gibi gösterilen, sırf abone sayısını artırmak için tiyatro videolar olmadığının bir garantisi yok.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,266
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top