LM338K Lineer Güç entegresi 5A verebiliyor mu gercekten?

Altair

Kıdemli Üye
XL4016 ile SMPS guc kaynagi yapmistim. Sorunsuz kullaniyorum. Ama bir de lineer guc kaynagi yapayim diyorum. Simdi devre semasi, Op-amp, transistor falan ugrasmak zor geldi. Elimde 2x12V 120W trafo var. LM338K 5A verebilir gorunuyor. LM338 yeterli olur mu? Ornegin 12V kademesindeyken cikistan 3V - 5A almak istesem buna dayanabilir mi? Uzerinde 50W yuk kalacak. Elimde buyukce aluminyum sogutucu var, fanda eklerim. Boyle calisirsa yapayim. Tembelim bu aralar, basite kacmak geliyor icimden. :bilmem3::bilmem3:

Orjinali pahalıdır.Büyük soğutucu ile çalışır.Ben çin çıkması 5x5 AL bükme soğutucu ile 2 A sürekli aldım.
Hafif ılıma vardı.Kutu küçüktü.Trafodan dolayı yer sıkıntısı vardı. 9-15 vol arası ayarı var. Kesinlikle 50 W ısı kalacak şekilde düşünmeyin.
Regüle farkı 3 volt olsa bile 5 A için 15 W ısı güç LM338K üzeriğnde kalıyordu. Malum pahalı entegre.
Tabiki trafonun 12 ve 17 volt ara çıkışları var.Çünkü; LM338K entegresine giriş voltajı, çıkışta alacağınız voltajın en fazla 2-3V fazlası olabilir.
Zaten ısı buradaki fark voltajı ile aldığınız amper in çarpımı ile oluşan güçten oluşur.Tüm doğrusal regüle devrelerinde bu kural geçerlidir.
Bu şartlar altında Lm338K için iyi bir soğutma ile rahatlıkla sürekli olarak 3.5 4 A alabileceğinizi düşünüyorum.

kılıfın 25 derecede olduğunu varsayarsak anlık verebileceği akımı gösteren grafik şu.
Buna göre giriş voltajı ile çıkış voltajı arasındaki fark yalaşık 15v olana kadar peak 5 amper verebiliyor.
sürekli verebileceği akım ise termal koruması olduğu için soğutmaya bağlı.
grafikten benim anladığım bu.
Ekran Alıntısı.PNG

Son düzenleme:
50w ile güzel ısınacaktır. Anlık denemeler yapacaksan sorun olmayabilir. Ancak sürekli güç çekecek isen cpu soğutucusu bağlamanda fayda var.

50w ile güzel ısınacaktır. Anlık denemeler yapacaksan sorun olmayabilir. Ancak sürekli güç çekecek isen cpu soğutucusu bağlamanda fayda var.
Elimde eski bilgisayar sogutucularindan var, onlardan kullanmayi dusunuyordum bende. Eski soketli olanlar PC piyasasinda para etmiyor diye yok pahasina satiliyor. Elektronik devrede kullanilacak sogucutulara gore bedavaya geliyorlar nerede ise. :dans1::dans1:

Elimde eski bilgisayar sogutucularindan var, onlardan kullanmayi dusunuyordum bende. Eski soketli olanlar PC piyasasinda para etmiyor diye yok pahasina satiliyor. Elektronik devrede kullanilacak sogucutulara gore bedavaya geliyorlar nerede ise. :dans1::dans1:
Bende de intelin var aluminyumun nispeten ucuz olduğu zamanlar basmışlar kalın bloğu PC de basit iş bilgisayarı, doğru iş için köşede tutuyorum.

Merhaba,
Oldukça kullanışlı bir entegre ama orijinali çok pahalı.
QtyPrice (USD)
1 — 99$78.018

O zaman bu pattis sanirim. :rolleyes:

Bu da orijinal.

200 TL veremem zaten, o zaman transistorlu yapmak daha mantikli olur. Pattis olani denemek lazim. Belki 3A falan verebiliyordur.

O zaman bu pattis sanirim. :rolleyes:

Bu da orijinal.

Çok kullanışlı ve çok amaçlı da kullanabilirsiniz. Datası ve fiyat linki aşağıdadır.

Mosfet kılıfında var 338 özdisanda. Bu arada diğer çevremden aldığım bilgilerle beraber söylüyorum direnç.net sebze satıyor.

Orijinalini 500 TL dan aşağı bulabileceğinizi zannetmiyorum.
Lm338K tek başına portatif bir regüledir. Dolayısıyla, minyatür güç kaynakları için uygundur. Ancak soğutucu büyüklüğünden de kaçmamalıyız.Yer kaplamayan Bir kutuda kullanılması için üretilmiştir. Tabii ki trafoda küçük olmalı.
Yukarıda yazdığım gibi ben AliExpress'ten Çin çıkması kullanılmış Lm338k satın aldım ve bu güç kaynağını 3-4 yıl kullandım. Sürekli akımda 3 amper için uygun olduğunu söyleyebilirim.
Alüminyum (aynı zamanda soğutçu olarak kullanırsınız) bir kutu olursa projeniz oldukça şık olacaktır.

Orijinalini 500 TL dan aşağı bulabileceğinizi zannetmiyorum.
Lm338K tek başına portatif bir regüledir. Dolayısıyla, minyatür güç kaynakları için uygundur. Ancak soğutucu büyüklüğünden de kaçmamalıyız.Yer kaplamayan Bir kutuda kullanılması için üretilmiştir. Tabii ki trafoda küçük olmalı.
Yukarıda yazdığım gibi ben AliExpress'ten Çin çıkması kullanılmış Lm338k satın aldım ve bu güç kaynağını 3-4 yıl kullandım. Sürekli akımda 3 amper için uygun olduğunu söyleyebilirim.
Alüminyum (aynı zamanda soğutçu olarak kullanırsınız) bir kutu olursa projeniz oldukça şık olacaktır.
500 Lira hala buyuk para benim gozumde. Akim ayari olsa belki verilebilirdi de bu haliyle benim icin zor. Texax Instruments'in soyle bir dizayni var. Buradaki buck converter yerine LM317 ve iki - uc transistor kullanip akim limitleme kismini onlara eklemlemeye calissam basarili olur mu acaba? LM321 yerine de tek beslemeli oldugu icin LM358 baglarim. Bir deneyeyim aksma simulasyonda. Belki tutar. Devreye geri donen pini LM317'nin Adj ucuna baglarim.

Not : Voltaj ayari icin bir tane LM317, akim ayari cin onun onune bagli seri bir tane kullanmayi dusunuyorum, tek LM317 degil.

Ekler

• Current limiting.png
    Current limiting.png
    96.6 KB · Görüntüleme: 115
Voltaj ve Akım ayarlı bir lineer ve bir switch mod güç kaynağım var. Akım ayarını yıllardır kullanmadım.
Akü ya da pil şarjı için kullanacaksanız projenize yazık olur.
Sadece Voltaj ayarlı daha basit ve yükte voltajı düşmeyen düşük maliyet bir iki devre var onu yapın.

Örnek

Transistör yerine 2x Mj2955 kesinlikle 5 amper alırsınız.
Bu devre tarafımca denendi ve yükte voltaj düşümü yapmıyor. Tİ web sayfası Lm317 manuel PDF sinde bu devre var.

Son düzenleme:
Voltaj ve Akım ayarlı bir lineer ve bir switch mod güç kaynağım var. Akım ayarını yıllardır kullanmadım.
Akü ya da pil şarjı için kullanacaksanız projenize yazık olur.
Sadece Voltaj ayarlı daha basit ve yükte voltajı düşmeyen düşük maliyet bir iki devre var onu yapın.

Örnek

Transistör yerine 2x Mj2955 kesinlikle 5 amper alırsınız.
Bu devre tarafımca denendi ve yükte voltaj düşümü yapmıyor. Tİ web sayfası Lm317 manuel PDF sinde bu devre var.
XlL016 ile yaptigim 0-30V / 10A ayarli guc kaynagim var zaten iki adet. Onlardan memnunum. Akim ayarini guvenlik onlemi olarak kullaniyorum sadece. Normalde SMPS uzerinde yapiyorum zaten her isimi. Olur da devrede sorun cikarsa, istedigim gibi calismazsa guc kaynagindan mi degil mi diye emin olmak icin istiyorum lineer guc kaynagini. Yedek olacak yani. Belki yilda iki uc defa isim dusecek.

Daha once bir konu acip buna cok benzer bir tanesini kendim yapip akim ayari eklemistim. Sadece simulasyon olarak, devreyi onte etmedim. Sonra konu linkini bulup buraya eklerim. Onu denemeye vaktim olmamisti. Verdiginiz devredeki sonte paralel bagli pot benim dusundugumden biraz farkli kurgulanmis. Ben transistor ile yapmaya calismistim. Burada tristor koymalari iyi fikir. Devre iyi gorunuyor. Transistorlerin esit yuk dagilimi icin emetorlerine birer sont eklenirse oldukca basarili olur gibi.

Bir de C2'nin sagindaki siyah noktalar nedir acaba?

Edit : Devredeki roleye paralel bir zener ve seri bir direnc eklersek sanirim daha yuksek voltajlarda da calisabilir. Tristore bakmadim, gerekirse uygun olanla degistirilir.

Son düzenleme:
Entegre orijinal mi değil mi uğraşmaktansa el verdiği zaman bir tane korad 3005d almak mantıklı bence

Lineer güç kaynağı için farklı daha doğrusu kaçamak bir yöntem kullansak nasıl olur?

Dijital kontrollü bir güç kaynağı yapmayı düşünüyorum. 24V 3A maksimum değerler olabilir mesela. Çok yüksek güç olmasına gerek yok. Aslında yapmak istediğim şey de tasarımı öğrenmek.
Burada merak ettiğim kademeli trafo ve Mosfet/LM338/2n3055 gibi elemanlar ile lineer regüle olacak fakat hem trafodan kaçmak hem de atıl ısıyı azaltmak için trafo yerine SMPS, kademeli çıkış voltajı yerine de switching regülator kullansak nasıl olur?

Örneğin 18 Volt çıkış istiyorum. Elimde 36V 5A smps var diyelim. SMPS'i araya konacak dijital pot + switching regulator ile 21Volta düşürsem sonra LM338 yada Mosfet ile 18 Volta düşürsem lineer güç kaynaklarına göre dezavantajım ne olur? Kontrol tamamen dijital olacak. Seri port / rs485/ wifi/bt yada raspberry gibi bir cihaz olabilir.

Lineer güç kaynağı için farklı daha doğrusu kaçamak bir yöntem kullansak nasıl olur?

Dijital kontrollü bir güç kaynağı yapmayı düşünüyorum. 24V 3A maksimum değerler olabilir mesela. Çok yüksek güç olmasına gerek yok. Aslında yapmak istediğim şey de tasarımı öğrenmek.
Burada merak ettiğim kademeli trafo ve Mosfet/LM338/2n3055 gibi elemanlar ile lineer regüle olacak fakat hem trafodan kaçmak hem de atıl ısıyı azaltmak için trafo yerine SMPS, kademeli çıkış voltajı yerine de switching regülator kullansak nasıl olur?

Örneğin 18 Volt çıkış istiyorum. Elimde 36V 5A smps var diyelim. SMPS'i araya konacak dijital pot + switching regulator ile 21Volta düşürsem sonra LM338 yada Mosfet ile 18 Volta düşürsem lineer güç kaynaklarına göre dezavantajım ne olur? Kontrol tamamen dijital olacak. Seri port / rs485/ wifi/bt yada raspberry gibi bir cihaz olabilir.
Ben bunu XL4016'nin cikisina LM317 ve 2n3055 ( muhtemelen pattis, ucuz cunku, :cheeky1:) baglayarak 3A cekerek yapmistim. Ama elimde oyle surekli degisen akim cekecek bir sey yoktu. Sabit akimda osiloskopta ripple yok denecek kadar azdi. 20mV kadar. Ama oyle 0-3A arasinda surekli degisen bir yukte nasil olur bilemiyorum. Para bulusturup elektronik yuk yaparsam Arduino ile programlarim degisecek sekilde. Oyle denemek lazim.

Hackster.io'da 15mV kadar oluyor demisler. O kadar ripple pilde bile olur zaten. Burada lineer guc kaynagindan besliyorlar devreyi, ben SMPS ile yapmistim deneyi.

Cikisa da 3A'e dayanacak bir bobin takip ne oluyor diye bakmak lazim.

Fakir olmak kolay degil, paramiz olsa alip geceriz Korad'i da yok iste. :katil2: :cheeky1::cheeky1:

Son düzenleme:
SMPS'i araya konacak dijital pot + switching regulator ile 21Volta düşürsem sonra LM338 yada Mosfet ile 18 Volta düşürsem lineer güç kaynaklarına göre dezavantajım ne olur?
Bence Ripple olur. Lineer regülatör smps ripple'ini bastırabilecek mi?

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back