Magmaweld monostick 200İ ile amatör kaynak denemeleri

ibrahimcelik

Kıdemli Üye
Sonunda bir kaynak makinası alabildim ve 2.5mm rutil elektrod ile deneme kaynağı yaptım ilk defa kaynak yapıyorum tavsiye ve önerilere açığım
IMG_20241120_185754.jpg
IMG_20241120_223130.jpg
IMG_20241122_172246.jpg
IMG_20241122_172251.jpg
IMG_20241122_172253.jpg

• Beğen
Reactions: umk
Hayırlı olsun. Darısı başıma...
Gözünü ne pahasına olursa olsun koru.
Koltuğun üstünde kaynak yapma
Ateşle oynama
Git oyuncak arabanı bitir, onla oyna. :katil2:

Mini - Mono - Pro arasındaki farkar neler ki?

Mini - Mono - Pro arasındaki farkar neler ki?
Ministick ailenin en küçük üyesi megastick bir üst üyesi monostick de bir üst seri ürünü benim anladığım mesela atıyorum şuan 200 amper de monostick 10dk termik açmadan elektrod eritebiliyor ama 200 amperlik megastick 5-6dk elektrod eritebiliyor pro da birkaç mod özeliği de var sanırım ark ayarı vs
@taydin doğru muyum abi ?

ilk defa kaynak yapıyorum tavsiye ve önerilere açığım
3 ila 5 mm kalınlıkta metallerle denemeler yap. Metal parçası üzerinde, iki metali birleştirmek dışında, ark mesafesinin kontrolü, ilerleme hızı, kaynak banyosunu kontrol etme gibi alıştırmalar yapabilirsin. İnce malzemelerle uğraşmak başlangıçta yıldırır ve işe yarar geri besleme alamazsın yaptığın işten. Çok iyi video kaynakları var, yardımı olur. Bir tanesi aşağıda. türkçe weldwolf var.

Atölyede aerosol tenekeleri olur, kesinlikle yakınında olmasın, dikkatsizlikle patlayabilir.

Kaynak gerilimi düşüktür, buna rağmen ölümler olmuştur, sıcakta terli-tuzlu cildin direnci düşer, elektrodu tutan elle maskesini kaldırırken ölen olmuş. Şaseyi tamamlamamaya dikkat et, benim de kaynak gerilimiyle hafifçe çarpıldığım oldu.

Kaynak sıçrantısı yerden sıçrayıp sinsice alevlenecek talaş, kumaş, üstübü vb. üzerine gidebilir, yangın oldukça gecikmeli başlayabilir.

Valla ben de lazım olur diye zamanında 3 fazlı 280 A ExpressWeld almıştım. Şimdiye kadar kullandığımı hatırladığım en yüksek amper 140 A idi, o da çok geldi, 120 A de işi bitirmiştim :D Uzun iş döngüsüne de gerek yok, öyle sürekli kesintisiz kaynak yapman gereken durumlarla bir hobici karşılaşmaz diye düşünüyorum.

Galvaniz kaplı çelikleri kaynatırken çok iyi havalandırma yap ortamda, yoksa bir çeşit sarhoşluğa sebebiyet veriyor galvaniz. Bir de cürufları temizlememişsin, o yüzden kaynak kalitesini değerlendiremiyoruz :)

Atölyede aerosol tenekeleri olur, kesinlikle yakınında olmasın, dikkatsizlikle patlayabilir.

Bir bir keresinde benzinli üstübülerin yanında kaynak yapmıştım. Üstübü yığını alev aldı ve üzerinde ne kadar tepindiysem sönmedi. Bereket kaynak eldivenleri vardı, yanan üstübüleri elimle alıp dışarı attım. Üstübüden zerre kadar kalmayıncaya kadar yanmaya devam ettiler, hiçbir şey de söndüremedi.

Genel olarak şöyle bir başarı kriteri koyabilirsin kendine: Eğer kaynak bittikten sonra cüruf ya kendiliğinden düşüyorsa veya çekiçle bir iki tıklamada ayrılıyorsa, o kaynağın iyi olma ihtimali yüksektir. Ama cüruf kesinlikle çıkmıyorsa, metalin içine nüfuz etmişse o kaynak iyi olmamış demektir. Bu yöntem kaynağın iyi olduğunu kanıtlamasa da çoğu parametrenin doğru ayarlandığını göstermesi bakımından kullanışlıdır.

Bir bir keresinde benzinli üstübülerin yanında kaynak yapmıştım. Üstübü yığını alev aldı ve üzerinde ne kadar tepindiysem sönmedi. Bereket kaynak eldivenleri vardı, yanan üstübüleri elimle alıp dışarı attım. Üstübüden zerre kadar kalmayıncaya kadar yanmaya devam ettiler, hiçbir şey de söndüremedi.
Böyle ucuz atlatılmış kazalar insana iyi ders oluyor. Ben de sandalye süngeri yakıyordum, sıçrantı kumaşı delmiş ve alttaki sünger için için yanmaya başlamıştı, kaynak işi bittikten bir süre sonra kokuyu farkettim. Şimdi kaynakla işim olunca merasimle başlıyorum kaynağa, amatör atölyede tezgahta illa ki wd40, balata spreyi, boya-tiner tenekelerinden biri oluyor, uzaklaştırıyorum.

Valla ben de lazım olur diye zamanında 3 fazlı 280 A ExpressWeld almıştım. Şimdiye kadar kullandığımı hatırladığım en yüksek amper 140 A idi, o da çok geldi, 120 A de işi bitirmiştim :D Uzun iş döngüsüne de gerek yok, öyle sürekli kesintisiz kaynak yapman gereken durumlarla bir hobici karşılaşmaz diye düşünüyorum.

Galvaniz kaplı çelikleri kaynatırken çok iyi havalandırma yap ortamda, yoksa bir çeşit sarhoşluğa sebebiyet veriyor galvaniz. Bir de cürufları temizlememişsin, o yüzden kaynak kalitesini değerlendiremiyoruz :)
Evet temizlemedim neden çekince param kalmadı m10 tijden kendim yapacağım onu yarın :katil2:

Kaynak gerilimi düşüktür, buna rağmen ölümler olmuştur, sıcakta terli-tuzlu cildin direnci düşer, elektrodu tutan elle maskesini kaldırırken ölen olmuş. Şaseyi tamamlamamaya dikkat et, benim de kaynak gerilimiyle hafifçe çarpıldığım oldu.

Kaynak sıçrantısı yerden sıçrayıp sinsice alevlenecek talaş, kumaş, üstübü vb. üzerine gidebilir, yangın oldukça gecikmeli başlayabilir.
Şaseyi tamamlamama dikkat et şase ucuna temas etme demek mi ?

Şaseyi tamamlamama dikkat et şase ucuna temas etme demek mi ?
Şöyle izah edeyim: Çıplak elle iş parçasını tutarken kaynak yapılabiliyor, insanı da çarpmıyor çünkü elektrot pensesi yalıtkan. Ama bir şekilde elin veya dirseğin şaseye(yani şase pensesinin takılı olduğu parçaya) temas halindeyken kaynak elektrodu vücudunun başka bir yerine temas edebilir. Bu durumda da genellikle şiddetli çarpılmıyorsun, ama şiddetli çarpıldığın durumlar olabiliyor. Örtülü elektrot kaynağında makine sürekli çalışır oluyor, elektrot ve şase arasında hep voltaj oluyor, bunu unutmamak lazım.

Mesela kaynağı sonlandırırken, arkın sonlandığı anda elektrotta anlık yüksek gerilim oluşuyor sanırım. Ben bir kaç kere elimle tuttuğum iş parçasını puntalamaya çalışırken çarpıldım. Anlam verememiştim, çünkü her zaman çarpılmıyordum. Teknik detayını daha iyi izah edecek biri olabilir. Ama şundan emin olabilirsin, çarpılıyorsun ve ölüm riski sıfır değil.

untitled.JPG

İki tane yarım cm kalınlığında yada daha kalın da olabilir iki silindirik vida gibi malzeme resimdeki gibi kaynak nasıl yapılır bir fikriniz var mı ? yani tekniği nedir ? ikinci resimdeki gibi görüntü olsun istiyorum

Şöyle izah edeyim: Çıplak elle iş parçasını tutarken kaynak yapılabiliyor, insanı da çarpmıyor çünkü elektrot pensesi yalıtkan. Ama bir şekilde elin veya dirseğin şaseye(yani şase pensesinin takılı olduğu parçaya) temas halindeyken kaynak elektrodu vücudunun başka bir yerine temas edebilir. Bu durumda da genellikle şiddetli çarpılmıyorsun, ama şiddetli çarpıldığın durumlar olabiliyor. Örtülü elektrot kaynağında makine sürekli çalışır oluyor, elektrot ve şase arasında hep voltaj oluyor, bunu unutmamak lazım.

Mesela kaynağı sonlandırırken, arkın sonlandığı anda elektrotta anlık yüksek gerilim oluşuyor sanırım. Ben bir kaç kere elimle tuttuğum iş parçasını puntalamaya çalışırken çarpıldım. Anlam verememiştim, çünkü her zaman çarpılmıyordum. Teknik detayını daha iyi izah edecek biri olabilir. Ama şundan emin olabilirsin, çarpılıyorsun ve ölüm riski sıfır değil.
Deri eldiven biraz daha güvenli bir çalışma ortamı oluşturmaz mi abi ?

Merdiven üzerinde çalışmanız gerekirse dikkatli olun. Elektrot pensesi merdivene değerse ve elinizle kaynak yaptığınız parçaya (dolayısıyla kaynak makinesinin şase bağlantısına) dokunursanız çarpılma ihtimaliniz çok yüksektir.

Merdiven üzerinde çalışmanız gerekirse dikkatli olun. Elektrot pensesi merdivene değerse ve elinizle kaynak yaptığınız parçaya (dolayısıyla kaynak makinesinin şase bağlantısına) dokunursanız çarpılma ihtimaliniz çok yüksektir.
Yok abi daha yerde yapamıyorum merdiveni kim kaybetmiş de ben bulayım :katil1:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back