ibrahimcelik
Kıdemli Üye
Sonunda bir kaynak makinası alabildim ve 2.5mm rutil elektrod ile deneme kaynağı yaptım ilk defa kaynak yapıyorum tavsiye ve önerilere açığım
Kutuyu ilk açıp denemek için oraya aldım abi maskesiz punta bile atmıyorum merak etme abiHayırlı olsun. Darısı başıma...
Gözünü ne pahasına olursa olsun koru.
Koltuğun üstünde kaynak yapma
Ateşle oynama
Git oyuncak arabanı bitir, onla oyna.
İnşallah magmaweld Prostick klpro mig makinan olur...Hayırlı olsun. Darısı başıma...
Gözünü ne pahasına olursa olsun koru.
Koltuğun üstünde kaynak yapma
Ateşle oynama
Git oyuncak arabanı bitir, onla oyna.
Ministick ailenin en küçük üyesi megastick bir üst üyesi monostick de bir üst seri ürünü benim anladığım mesela atıyorum şuan 200 amper de monostick 10dk termik açmadan elektrod eritebiliyor ama 200 amperlik megastick 5-6dk elektrod eritebiliyor pro da birkaç mod özeliği de var sanırım ark ayarı vsMini - Mono - Pro arasındaki farkar neler ki?
3 ila 5 mm kalınlıkta metallerle denemeler yap. Metal parçası üzerinde, iki metali birleştirmek dışında, ark mesafesinin kontrolü, ilerleme hızı, kaynak banyosunu kontrol etme gibi alıştırmalar yapabilirsin. İnce malzemelerle uğraşmak başlangıçta yıldırır ve işe yarar geri besleme alamazsın yaptığın işten. Çok iyi video kaynakları var, yardımı olur. Bir tanesi aşağıda. türkçe weldwolf var.ilk defa kaynak yapıyorum tavsiye ve önerilere açığım
Atölyede aerosol tenekeleri olur, kesinlikle yakınında olmasın, dikkatsizlikle patlayabilir.
Böyle ucuz atlatılmış kazalar insana iyi ders oluyor. Ben de sandalye süngeri yakıyordum, sıçrantı kumaşı delmiş ve alttaki sünger için için yanmaya başlamıştı, kaynak işi bittikten bir süre sonra kokuyu farkettim. Şimdi kaynakla işim olunca merasimle başlıyorum kaynağa, amatör atölyede tezgahta illa ki wd40, balata spreyi, boya-tiner tenekelerinden biri oluyor, uzaklaştırıyorum.Bir bir keresinde benzinli üstübülerin yanında kaynak yapmıştım. Üstübü yığını alev aldı ve üzerinde ne kadar tepindiysem sönmedi. Bereket kaynak eldivenleri vardı, yanan üstübüleri elimle alıp dışarı attım. Üstübüden zerre kadar kalmayıncaya kadar yanmaya devam ettiler, hiçbir şey de söndüremedi.
Evet temizlemedim neden çekince param kalmadı m10 tijden kendim yapacağım onu yarınValla ben de lazım olur diye zamanında 3 fazlı 280 A ExpressWeld almıştım. Şimdiye kadar kullandığımı hatırladığım en yüksek amper 140 A idi, o da çok geldi, 120 A de işi bitirmiştim Uzun iş döngüsüne de gerek yok, öyle sürekli kesintisiz kaynak yapman gereken durumlarla bir hobici karşılaşmaz diye düşünüyorum.
Galvaniz kaplı çelikleri kaynatırken çok iyi havalandırma yap ortamda, yoksa bir çeşit sarhoşluğa sebebiyet veriyor galvaniz. Bir de cürufları temizlememişsin, o yüzden kaynak kalitesini değerlendiremiyoruz
Şaseyi tamamlamama dikkat et şase ucuna temas etme demek mi ?Atölyede aerosol tenekeleri olur, kesinlikle yakınında olmasın, dikkatsizlikle patlayabilir.
Kaynak gerilimi düşüktür, buna rağmen ölümler olmuştur, sıcakta terli-tuzlu cildin direnci düşer, elektrodu tutan elle maskesini kaldırırken ölen olmuş. Şaseyi tamamlamamaya dikkat et, benim de kaynak gerilimiyle hafifçe çarpıldığım oldu.
Kaynak sıçrantısı yerden sıçrayıp sinsice alevlenecek talaş, kumaş, üstübü vb. üzerine gidebilir, yangın oldukça gecikmeli başlayabilir.
Şöyle izah edeyim: Çıplak elle iş parçasını tutarken kaynak yapılabiliyor, insanı da çarpmıyor çünkü elektrot pensesi yalıtkan. Ama bir şekilde elin veya dirseğin şaseye(yani şase pensesinin takılı olduğu parçaya) temas halindeyken kaynak elektrodu vücudunun başka bir yerine temas edebilir. Bu durumda da genellikle şiddetli çarpılmıyorsun, ama şiddetli çarpıldığın durumlar olabiliyor. Örtülü elektrot kaynağında makine sürekli çalışır oluyor, elektrot ve şase arasında hep voltaj oluyor, bunu unutmamak lazım.Şaseyi tamamlamama dikkat et şase ucuna temas etme demek mi ?
Deri eldiven biraz daha güvenli bir çalışma ortamı oluşturmaz mi abi ?Şöyle izah edeyim: Çıplak elle iş parçasını tutarken kaynak yapılabiliyor, insanı da çarpmıyor çünkü elektrot pensesi yalıtkan. Ama bir şekilde elin veya dirseğin şaseye(yani şase pensesinin takılı olduğu parçaya) temas halindeyken kaynak elektrodu vücudunun başka bir yerine temas edebilir. Bu durumda da genellikle şiddetli çarpılmıyorsun, ama şiddetli çarpıldığın durumlar olabiliyor. Örtülü elektrot kaynağında makine sürekli çalışır oluyor, elektrot ve şase arasında hep voltaj oluyor, bunu unutmamak lazım.
Mesela kaynağı sonlandırırken, arkın sonlandığı anda elektrotta anlık yüksek gerilim oluşuyor sanırım. Ben bir kaç kere elimle tuttuğum iş parçasını puntalamaya çalışırken çarpıldım. Anlam verememiştim, çünkü her zaman çarpılmıyordum. Teknik detayını daha iyi izah edecek biri olabilir. Ama şundan emin olabilirsin, çarpılıyorsun ve ölüm riski sıfır değil.
Yok abi daha yerde yapamıyorum merdiveni kim kaybetmiş de ben bulayımMerdiven üzerinde çalışmanız gerekirse dikkatli olun. Elektrot pensesi merdivene değerse ve elinizle kaynak yaptığınız parçaya (dolayısıyla kaynak makinesinin şase bağlantısına) dokunursanız çarpılma ihtimaliniz çok yüksektir.