Neyse yavaştan özellik belirlemek lazım.
-Körük olacak (Metal?, Lastik?)
-Kabin/Oda olacak? Sürgü kapılı vs.
-Yağmama tesisatı olacak
-Su/Bor soğutmalı sistem olacak.
-Atık Su/Bor toplama haznesi olacak.
-Motorlar closed loop step motor olacak
-Kare kızak kullanılacak
-Vidali mil kullanılacak(Kramyer olmayacak)
-Vida başı delikleri mutlaka kapak takılacak şekilde olacak
-Proximiyy probe'lar bindirme yapılmacak şekilde tasarlanacak, ayrıca mekanik switch olacak.
-Z Ekseninde rotate ayarı için dairesel slot sistemli plaka tasarlanacak
....
Ben kendi bakış açıma göre cevaplayayım Cevdet.
Her bir rayın üzerini ayrı ayrı örten akordeon körük kullanabiliriz. Böyleleri piyasada bulunuyor. Ama bunlar sıcak talaşa dayanıklı mıdır emin değilim. Eğer dayanıklı değilse o zaman metal işleme makinaları için özel körük yapan bir yer var Karaköy'de oradan körük yaptırılabilir. Ama önce akordeon'u denemek lazım.
İlk etapta kabin olmasın. Mesela atölyede veya bodrum katında çalıştırırsam etrafa talaş uçması sorun olmayacak. Gerekirse sonradan 4 mm polikarbondan kabin yapılabilir.
Merkezi yağlamayada gerek yok. Makinanın yoğun kullanımı olmayacağı için bir kere yağlanınca uzun zaman gidecek zaten.
Soğutma sistemine de ilk aşamada gerek yok. Bir fırca ucu ile manuel bor yağı uygulansa da olur.
Motorlar konusunda emin değilim. Nispeten yüksek tork gerekecek. Yüksek torklu step motor ile servo motor fiyatlarını karşılaştırmak lazım.
Kesinlikle kare kızak kullanılacak. Hatta yukarıda linkini verdiğim konuda çok önemli bir ayrıntı var. Adam arabaları tablaya sabitlemiş ve kızaklar hareketli. Bu rijitlik açısından ÇOK ÖNEMLİ bence.
Kesinlikle vidalı mil ve çift somun olacak.
Vida başı deliklerini 3d yazıcı ile çözeriz. Sen ölçüleri verirsen sana da bir takım basarım.
Proximity olayını bilmiyorum senin dediğin gibi yaparız.
Z ekseninin ayarı için ben aslında alta saç sıkıştırma gibi birşey düşünmüştüm. Ama çok rijit bir şekilde kontra somunlu birşey yapabilirsek ayarlaması daha kolay olur.
Tabla için 2 cm gibi bir çelik plaka, köprü için de 150 x 150 en az 8 mm etli veya buna yakın artık ne bulunabiliyorsa kutu profil. Profillerin altlarına uygun flanşları yaparım ben. Flanşlar da civatalarla doğrudan tablaya sıkılacak. Her bir flanş 12 tane vida ile sıkılacak. Kaynak yapmak istemiyorum çünkü hem yerini değiştirmek isteyebiliriz hem de kaynak tablanın atmasına sebep olur.