Megger ile kapasitör voltaj dayanımı testi

taydin

Timur Aydın
Staff member
Ya arkadaş bu megger'i birşeyler öğreniriz diye ödünç aldım, ama bildiklerimi de unutturdu bu bana :mad:

3.3 nF, 630 V luk bir film kapasitör aldım ve kapasite/esr sini ölçüp bir kenara not ettim. Sonra da megger ile 1 kV'a kadar ramp testi yaptım. 1kV'a kadar sorunsuz dayandı. Şaşırdım tabi. Ama sonradan düşününce, belki bu 630V luk değer, AC değeridir ve DC dayanım hep bundan daha fazla oluyor.

Bu arada tekrar kapasite/esr ölçtüm, bir değişiklik yok. Sonra 2.5 kV ramp test yaptım. Gene dayandı!

Tekrar kapasite/esr ölçtüm, bir değişiklik yok! Sonra 5 kV ramp test yaptım, GENE DAYANDI!

Tekrar kapasite/esr ölçtüm, gene belirgin bir değişiklik yok. Bu nasıl iştir yav?

Keşke elimde 15 kV luk megger olsa da şuna şöyle 15 kV'u döşeseydim.

Acaba 15 kV'a da dayanır mıydı bu? :rolleyes: Asıl o zaman kafayı yerdim herhalde ...

Bir dakka bir dakka, bana kalırsa sanki önemli birşey keşfettin ;)

Yüksek değerli bir direnç kondansatöre seri bağlı, dolayısıyla büyük ihtimalle konsansatörün sınır voltajını çoktan aşıyorsun ama direnç geçen akımı ve hasarı engelliyor. Direnci çıkarıp sadece kondansatör ile dene istersen :)

İyi de öyle olsa kaçak akımın sınır voltajından sonra artması lazımdı. Öyle bir artış göremedim. Ama sadece kapasitör ile deneyeceğim şimdi :rolleyes:

Mesela diyelim 800V'ta voltaj sınırını aştık. Bağlı olan direnç 10 MΩ. O zaman o noktadan sonra 80 µA akım geçmeye başlaması lazım. Ama 5 kV'a kadar akım 80 nA'i geçmiyor!

Evet direkt kondansatörle test ettim, tam olarak aynı senaryo, izolasyon direnci 70 GΩ civarı, en son kaçak akım 77 nA

LCR metre ile ölçtüm, kapasitör turp gibi ...

Buyur burdan yak.

Çin malı boktan bir kapasitör bu yav. NASA'dan falan gelmedi :) Nasıl bu kadar dayanıklı çıkıyor bu?

Mantıklı bir önerim kalmadı, mantıksız birşey önereyim. Acaba meger gerçekten 5 kV veriyor mu?

Voltajı ölçtüm. Megger'in gösterdiği voltaj ile multimetrenin ölçtüğü neredeyse aynı ve 5 kV

Bu arada yüksek voltaj probunun direnci (990 MΩ) ve multimetrenin iç direnci (10 MΩ) de tam olarak 1 GΩ olarak gösteriliyor.

IMG_20191025_002519.jpg

IMG_20191025_002528.jpg

Sorun kapasitörde, fazla dayanıklı :p

Valla ben geri kalan bildiklerimi de unutmadan bunu geri vereceğim yarın :)

Bu olayı şöyle mıncıklayalım.
Bir kişi ayakları topraktan yalıtılmış halde kontrol kalemi ile faz'a değiyor.
Kontrol kalemi yanmaz haliyle. Ya da çok çok az yanar.
Diğer bir kişi toprağa temaslı vaziyette elindeki kontrol kalemini bu kişiye dokundurduğunda ne olur?
Bu sorunun cevabı yukardaki bilinmeyenler için bir anahtardır.

Bağlantıyı göremedim bununla bizim dayanıklı kapasitörün. Ama dediğin örnekte her iki kişinin de kontrol kalemi yanar. İstersen kauçuk çizme giy ve kontrol kalemini faza değdir :)

:D Abi anlamadığım nokta şurası kondansatör ilk anda kısa devre davrandığı gibi ölçü aleti direk cıkışı kesmiyor mu ? yalıtkanlık patladı diye.:rolleyes:

Herhalde belli bir süre kısa devre akımının geçmesini görmesi gerekiyor. Mit525'in kısa devre akımı 3 mA. Kapasitör de anında şarj olduğu için bu durum gerçekleşmiyor.

Bu meret kesin 15 kV'a da dayanacaktı, gözümü korkuttu :D

Kondansatörün dayanma akımını geç, yani mA veya nA yerine 100mA, 200mA veya daha yüksek akım ver. İşi biter.
Bu kadar gerilim vermene bile gerek yoktur. Üzerinde yazan gerilimden ecik fazla versen de olur :D

Abi, 5 kV bile bundan akım geçiremiyorsa, napmam lazım akım geçmesi için? Elektronları el arabası ile ben mi taşıyacam yav?

5 kV veriyorum, en fazla 80 nA ( 80 x 10-9 A) geçiyor.

Alın size 9 canlı kapasitör bu. Yoksa bu 6.3 kV luk bir kapasitör de ben mi yanlış okuyorum :D

IMG_20191025_014800.jpg

Abi kondansatörlerdeki VAR değeri hakkında bilgilerini bir gözden geçir.
Senin o kondansatörün benim tahminimce 5-10A civarı akım geçirebilir üzerinden.

Akım geçirmenin tek yolu gerilim uygulamaktır abi. Ben de ondan bolca uyguluyorum. Benim bilmediğim başka akım geçirme yolları varsa söyle, hemen uygulayayım şu kapasitöre :)

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back