Megger ile kapasitör voltaj dayanımı testi

Şimdi film kapasitörler ile ilgili araştırıyorum da, bunların kendi kendini iyileştirme özelliği varmış. İzolasyon delinse bile neredeyse hiç kapasite kaybetmeden çalışmaya devam ediyormuş :O

Bu forumda ilk açtığım konudaki sandalye geldi şimdi aklıma :)

 
Ama bu da tatmin edici değil. Çok kısa süreliğine 5 kV verip çeksek, hadi delindi sonra da kendini iyileştirdi diyelim. 4 dakika boyunca voltaj 1 kV un üzerinde seyrediyor. En sonunda da 5 kV oluyor.

Test 100V ile başlıyor ve 1000V/dak artış hızı ile 5000V'a kadar devam ediyor.
 
Ya o ölçü aletin akım vermiyor gıcıklık yapıyorsa :D
ÖZEL İLAVE.
Test esnasında o kondansatörün üzerindeki gerilimi gerçekten ölçebilecek kişinin elini öper ayaklarını mıncıklarım :D

Multimetre ile ölçerim abi bunu, ne var bunda? :) Hatta biraz önce ölçmüştüm, yukarıya bak.

Test boyunca voltaj hiç dip yapmıyor, doğru ölçüm yaptığını da biraz önce doğruladım.

anlık dip yapıyor olabilir mi? Hadi diyelim %10 oranında dip yapıyor. Geri kalan %90 niye bozmuyor bunu? :mad:
 
Polyester yalıtkanlı kondansatörler, 1 nF - 1 µF aralıklarında kapasite değerleri alıp sinyal kondansatörleri olarak ve integral alıcı RC devrelerinde kullanım alanı bulurlar. Polipropilin kondansatörler ise düşük kayıplılık, yüksek gerilime dayanabilme ve delinmeye direnç özellikleri ile bilinir ve sinyal kondansatörü olarak kullanılırlar. Hassas kapasiteli olarak üretimi yapılabilmektedir.

Diye Wikipediaya yazılmış. Ozaman bu kondansatör 5kV ta Dayanım gösteriyor ise Ani Deşarj ilede bozulmaması lazım delinse bile tamir olması lazım ? Mantıksız mı ?
 
Delinmeye direnç diye birşey olmaz Furkan. O fizik kurallarına aykırı. Yeterince voltaj olursa izolasyon mutlaka delinir. Ama bunlarda delinme sonrası belli bir bölgede metal kaplama buharlaşıp gidiyor diyor, dolayısıyla çok cüzi bir kapasite kaybı ile çalışmaya devam ediyor.

Ama 5 kV bu, sürekli delinme, sürekli iyileşme derken artık belli bir kapasite kaybı ölçmem lazım. Ama anlamlı hiçbir fark ölçmüyorum.
 
Şimdi direkt 5 kV verdim, yani ramp falan yok. 0V dan anında 5 kV'a çıkıyor. Akım birkaç µA ile başlıyor, bir dakika sonra 18 nA'e iniyor, izolasyon direnci de 350 GΩ. Bu delinmiyor yani ...

İşte şimdi elimde planladığım 3 kV luk güç kaynağı olsa, onunla da denerdik ama yok. Bunu bir şekilde deleceğim, kafaya taktım :D
 
Abi havasız ortamda bu olay gerçekleştiği için buharlaşıp gitmiyorsa tekrar buharlıştığı yere yayılıyorsa homojenik olarak ? Şebeke kesicilerinde bunun gibi bir durum yaşandığını duymuştum.

Belki de. Ama hiç mi kapasite değeri değişmez? Bu kapasitörü çekmecesinden aldım ve 3.355 nF ölçtüm. Sonra da saatlerce işkence ettim, 5 kV'u sırtından eksik etmedim. Şimdi tekrar ölçtüm kapasite değeri 3.364 nF. Yani kapasite 9 pF artmış :D
 
Neyse iyi beyin fırtınası oldu hep beraber :) Çözemedik ama ...

Yamyam abinin dediği olayı elimde yüksek voltaj güç kaynağı olunca deneriz. Diyelim 3 kV güç kaynağı ile denedik (bu kaynak 100 mA verebilecek bir kaynak) ve bu kapasitör anında patladı gitti. Buradan nasıl bir anlam çıkarırız?
 
Bu cihazın kısa devre akımı 3 mA evet. Birbirine dolanmış iki zil telini 3 küsür kV ta da deldi. Ve burn moduna alsam o izolasyonu da yakacak bu. Ama bu kapasitöre birşey olmuyor nedense
 
Kaba bir tabir kullanayım da Taydın abi ile dövüşelim. :D
Abi nah mültimetre ile ölçersin :D Önce mültimetrenin iç direncini söylemen gerekmezmiydi :D
İç direnci 1Gohm ila 10Gohm civarında veya daha yüksek olan mültimetren var mı elinde :D

Abi, sana bahsettiğim mesajı önce tam olarak oku sonra devam edelim, yoksa haybeye çok dövüşeceğiz :D

 
En fazla 3 mA verebilen mit525, "burn" modunda bu kabloya ne yapıyor görelim. Voltaj direkt olarak 5 kV.

 
İlk sumsuğu ben yedim :D
O mesaj gözümden kaçmış nedense. Boksöre kafa tutmamalıymışım.

Abi önemli olan burada birşeyler öğrenelim bu alet geri gitmeden, yoksa kim haklı kim haksız olayı değil. Ben çok haksız çıktığım oluyor, buna alışığım :)
 
Taydın abi.
Madem ki bilim uğruna dövüşüyoruz, o halde senden bazı şeyleri isteyebilirim.
Kondansatörün iç direnci değerini müspet olarak belirleyebilmişsen, basit bir ohm kanunu formülünü uygulayabilirmisin.
V/R gibi.
Amacımız bilimsel olarak biryerlere varabilmektir.
O direnç üzerinden geçebilecek max. akım o gerilimlere göre ne kadar çıkmaktadır.

Şimdi bu bir türlü ölmeyen kapasitör 3.3 nF lık. Nispeten değeri düşük olduğu için seri direnç gerekmeden de izolasyon direncini ölçebiliyoruz. Ölçelim:

Önce 500V'da ölçüyorum, cihaz "> 2 TΩ" diyor. Mecbur 1 kV kademesine çıkıyorum, gene "> 2 TΩ" diyor. Mecbur 2.5 kV kademesine çıkıyorum ve nihayet 3 dakika sonra direnç değeri stabilize oluyor ve 2.5 TΩ çıkıyor. Yani izolasyon direnci bu.
 
Ama işin içinde başka detaylar da var ... Kurcalayınca hep böyle oluyor :)

İzolasyon direnci, voltaja da bağlı :) Düşük voltajlarda izolasyon direnci daha düşük, yüksek voltajlarda izolasyon direnci daha yüksek. Sebebi de, yüksek voltajlarda elektronlar kutuplara doğru geri çekiliyor ve orta yerde elektron yönünden çok fakir bir bölge oluşuyor.
 
5 kV'da izolasyon direnci 780 GΩ çıkıyor :) Ama bence doğru olan değer 2.5 TΩ çünkü 500V ve 1 kV kademelerindeki ölçüm ile örtüşüyor. 5 kV gibi yüksek bir voltajda başka etkenler direnci düşürüyor olabilir.
 
Bu kapasitörün izolasyon direncinin neden bu kadar yüksek olduğu ile ilgili biraz araştırma yaptım. Bu tip film kapasitörlerde teflon (PTFE) dielektrik kullanımı yaygın imiş. Teflon da, bilinen en iyi yalıtkanlardandır.
 
EEVBlog'da bununla ilgili bir konu açtım, oradaki bilgili bir elemanın görüşü, bu tip kapasitörlerin çalışma parametreleri açıklanırken çalışma emniyeti açısından çok büyük emniyet marjlarının bırakıldığı yönünde. Bir de bu parametreler açıklanırken, kapasitörün tüm çalışma sıcaklığı aralığının ve yaşlanmanın da hesaba katıldığını belirtenler var.



Yani bu kapasitör gerçekten 5 kV'a aslanlar gibi dayanıyor. Ama üst çalışma sıcaklığı sınırında günlerce 5 kV altında bırakırsak belki de sonuçlar oldukça farklı olacak.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Mesajlar
118,778
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top