Megger ile kapasitör voltaj dayanımı testi

150 nF, 63 V luk bir kapasitöre megger ile 1000V verdim. Anında gitti ve megger 3 mA'de akımı sınırlandırmaya başladı. Tam kısa devre olmadı, şu anda 2.7 kΩ gibi bir direnç ölçüyorum.

Başka bir 150 nF, 63 V luk bir kapasitöre megger ile 5000V verdim. Kısa bir çıtırtı sesi geldi, o da anında gitti ve megger 3 mA'de akımı sınırlandırmaya başladı. Bu da tam kısa devre olmadı, şu anda 1.6 kΩ gibi bir direnç ölçüyorum.

Meger yanlış göstermez. Ancak megerin kullanım klavuzu önemlidir.

Kullanım kılavuzunda neye bakacaz abi? :) Bu aleti, akımı 3 mA ile sınırlandırılmış 5 kV luk bir laboratuvar güç kaynağı olarak düşün. Akım 3 mA'den az olduğu sürece bu güç kaynağın çıkışında 5 kV olacaktır. Bunun için kullanım kılavuzuna bakmama gerek yok. Zaten 5 kV olduğunu da ölçüyorum. Buradaki tereddütü anlamadım doğrusu.

220V şehir şebekesi akım olarak yüksektir. O kondansatörü şebekeye bağlamanı belirtirken DC dayanma gerilimini biraz aş demek istemiştim.
şebekeye bağlandığında akacak akım çok düşük te olmayabilir. Kondansatörün kapasitesi doğrultusunda AC de fazla akım da akabilir. Ancak kapasite çok büyük olursa 50Hz için çok küçük direnç sözkonusudur.

DC dayanma gerilimi 630V. Şebekedeki maksimum voltaj da 310V. Bu durumda şebeke ile bu kondansatörün izolasyonunu delemeyiz.

Geçen akımdan dolayı ısınıp patlamasına gelince:

Z = 1 / (2πfC) = 964.5 kΩ

Irms = 220 / 964500 = 228 µA

Prms = 220 * 0.000228 = 50 mW

Bu akım ve bu güçte bu kapasitöre hiçbirşey olmaz. Hatta ısınmaz bile.

63V kondansatörü 1000V ile bozmuşsan, takribi 15 katı fazla gerilim uygulamışsın demektir.
Demekki 630V luk kondansatöre de 15000V uygulayabilseydin aynı durumu görebilirdin.

63V kondansatöre direkt 1 kV ve 5 kV verdim. Ramp test değildi bu. Şimdi ramp test yaptım 250V gibi bir değerde gitti.

100V'da izolasyon direncini ölçtüm 50 GΩ gibi. Yukarıdaki film kapasitöre göre izolasyon direnci oldukça düşük. O yüzden de voltaj dayanımı çok daha düşük.

Hah işte aradığım cevap.
Bu 63V kondansatöre güç kaynağından doğrudan 100-150V verdiğimizde kondansatör uçuyorsa iddiayı ben kazanacağım demektir.
Ama 250V a kadar kondansatöre birşey olmazsa siz haklı olacaksınız ve birşeyleri öğrenmiş olacağım.

Valla ben neyi tartıştığımızı da artık kaçırdım :) Aramızdaki görüş ayrılığının da ne olduğunu bilmiyorum doğrusu. Ama dediğim gibi 100V'da izolasyon testi yaptım ve 50 GΩ ölçtüm. Yani 100V bunu bozmadı.

Ramp test ise 100V'dan başlıyor, dakikada 2000V hızla artıyor ve 500V'da bitiyor şekilde yapılandırdım. 250V civarında çıtırtı ve koku oluştu. Test kendiliğinden sonlanmadı ama, çünkü tam kısa devre olmadı kapasitör. Dolayısıyla 250V'dan önceki voltajlarda da iyi olduğunu varsayabiliriz.

Bence ornek uzerinden ilerlersek 63 voltluk kondansator 200 - 300 voltaja dayaniyor olabilir.

Kondansatorlerin calisma gerilimi o kondansatorun maksimum izolasyon dayanim gerilimi degildir.

O kondansatorun dielekt malzemesi 250 volta dayanabilir ama calisma omru cok dusecektir dusuncesindeyim.

Zaten çalışma voltajı, belli bir sıcaklık aralığı ve yaşlanma neticesinde dielektriğin vasfını yitirmesini de hesaba katarak belirleniyor. Bir de çalışma güvenliği açısından belli bir marj konduğunu düşünürsek, ideal şartlarda kapasitörün çok daha yüksek voltajlara dayanması mantıklı.

Tek yapılması gereken şey ise 63V luk kondansatöre 150V verip ne kadar sürede patlayacağını test etmeye kalıyor.

Bu konuda net bir veri elde edemeyiz abi. Bu hem çok uzun sürebilir, hem de o süre kapasitörler arasında çok büyük değişiklik gösterebilir. Ortam şartlarına göre ve maruz kaldığı voltaj ve akım şartlarına göre de değişir. Üreticinin garanti ettiği çalışma voltajı neyse, onu esas alıp, onun üzerine de bir güvenlik marjı koyup öyle kullanmak lazım. Ben küçük voltajlar için iki kat diye hesap ediyorum, daha büyük voltajlar için %50 gibi. 16V gerekiyorsa 35V, 50V gerekiyorsa 100V, 310V gerekiyorsa 450V gibi.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back