Mikroşlemcili hazır modüller

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,745
Veri ağına bağlanabilirlik, ağ üzerinden kontrol veya yapılandırma, veya Linux işletim sisteminin sağladığı servislerin gerekli olduğu ürünler için bu özellikler temelde iki şekilde eklenebilir:

1) 32 veya 64 bit olan ve Linux tarafından desteklenen bir mikroişlemci devresini sıfırdan tasarlarsınız ve ürüne dahil edersiniz.

2) Üzerinde Linux'un çalıştığı hazır bir mikroişlemci modülünü kullanırsınız.

Sıfırdan mikroişlemci devresi tasarlamak kolay değildir, çünkü mikroişlemci ile kullanıran RAM arasındaki veri aktarımı çok yüksek frekanslarda gerçekleşir. Bu veri aktarımına izin veren PCB'nin tasarımı ise ayrı bir zorluktur. Herhangi bir hatada, işlemci bellekten yanlış veri okuyabilecek veya belleğe yanlış veri yazılacak. bu tip problemler de teşhis edilmesi ayrı zordur, problemin giderildiğini teyit etmek ayrı zordur. O yüzden birçok firma, hazır tasarlanmış ve üzerinde de Linux çalışan modüller kullanır.

Aşağıda bizim firmanın WIFI hoparlöründe kullanılacak olan ARM işlemcili modül ile ilgili görselleri inceleyebilirsiniz. Şu resimde, kullanılan ARM modülün çalışmasını gösteren demo kartı (veya geliştirme kartı da denir). Kartın tasarımı da ilginç :) Bir anakart ve üzerine apartman dairesi gibi yerleştirilmiş destek kartları. Bu kartlardan arada olanı, bir ekran arabirimini gerçekleştiriyor. Onun üzerindeki (en üstte olan kart) ise bir ses kartı olarak işlev görüyor. Ses kartının üzerinde 24 bit ADC ve DAC var, ayrıca çıkışta bir class D amplifikatör var (vidalı terminallerin olduğu taraf). Ses kartına da ayrıca üzerinde MEMS mikrofonlar olan küçük bir PCB takılı. Ayrıca hoparlör bağlantı yerlerinde de, kulaklık bağlanmasına izin veren bir adaptör kartı var.
IMG_20190816_153618.jpg


Burada, geliştirme kartının üzerindeki asıl ARM modülünü görüyoruz. Modül direkt olarak anakart PCB'sine lehimlenmiş durumda
IMG_20190816_153626.jpg


Burada da, bizim bu modülü kullanarak geliştirdiğimiz prototip kartı görüyoruz. Bu kart yeni ulaştı elime. Çalışıp çalışmadığı belli değil. Modüldeki flash belleğe linux yükleyip deneyeceğim ve sorun varsa da sorunun kaynağını belirleyip bir sonraki revizyon için yapılacak değişiklikleri rapor etmem gerekiyor
IMG_20190816_153657.jpg
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,809
Mesajlar
99,206
Üyeler
2,468
Son üye
kate22

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top