Minyatür QFN entegreye modifikasyon

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Üzerinde çalıştığım kartta ethernet çalışmıyor. Devreyi inceleyince, ethernet phy entegresinin ihtiyacı olan 25 MHz kristalin tasarımda unutulduğu ortaya çıktı. Yeni bir kart revizyonu kesin gerekecek. Ama başka bir sorun olmadığından emin olmak için, phy entegresine hariçten 50 MHz lik clock sinyali uygulayacağım. QFN entegrenin 5 numaralı bacağına. O bacağa bağlı bir bakır yol falan hiçbirşey yok, direkt olarak entegrenin dibine lehimlemem lazım.

PIC-19_09_30_17_03_16.png
 
Böyle bir lehimin mutlaka mikroskop altında yapılması gerekiyor. Yoksa sonuç başarılı oldu mu olmadı mı anlamak mümkün olmaz ve lehim köprüleri de oluştuysa bunu farkına varılmaz.

Önce 0.5 mm2 lik çok damarlı telden bir damarı çıkardım. Çap 0.15 mm. Elimdeki en minyatür havyayı kullanarak bunu entegreye üst taraftan lehimledim (tel çıplak olduğu için PCB'den uzak olması lazım). Bunu yaparken bol flux sürmek gerekiyor ve havya ucunun da sadece bir köşesini entegreye değdirmek gerekiyor.

Sonra da standart 0.1 mil header'dan bir parçayı PCB kenarına lehimledim ve teli de oraya bağladım.

PIC-19_09_30_17_43_12.png


PIC-19_09_30_17_48_44.png
 
Bazan bu şekilde teli lehimlerken komşu ayaklarla köprü oluşuyor. Ben de yaparken sağdaki ve soldaki ayaklarla köprü oluştu. Bol flux ile ve temiz havya ucu ile fazla lehimleri temizleyebildim. Ama ne yaparsanız yapın mutlaka köprü oluşuyor ise, o zaman şöyle bir teknik de kullanılabilir:

Teli entegrenin üstüne japon veya eposki yapıştırıcı ile yapıştırırız. Sonra da lehimi yaparız. Artık yapıştırıcı sayesinde tel yerinde sağlam durduğuna göre, lehim emici fitil ile fazlalık lehimleri uzaklaştırabiliriz.
 
Bu tarz bir işi havya yerine sıcak hava ile yapmak daha kolay olmaz mı? Teli dışarıda flux ve lehim kapladıktan sonra sıcak hava ile ilgili pinin olduğu bölgeyi ısıtıp oraya mikroskop altında tutturulursa köprü oluşma ihtimali en aza inmiş olur gibi düşünüyorum.
 
Entegrenin bir kenarı 3.5 mm, yanı çok küçük ve hafif. Sıcak hava verildiği an tüm lehimleri erir ve teli de değdirince hareket eder.

Havya ile yapınca köprü mutlaka oluşuyor ama flux, veya hiç olmazsa lehim fitili ile köprü kaldırılabiliyor.
 
Entegrenin ortasına kadar termal ban ile yapıştırsan da mı erir?
 
Kıpırdamayacak şekilde sabitlenirse belki olabilir. Ama gene de sıcak havayla geniş bir yüzey ısınıyor olacak, parçayı daha fazla hırpalamış oluyorsun.

Birde şu da var: Bu PCB, 4 katlı. Ortadaki iki layer'dan birisi VCC, diğer GND. İnanılmaz derecede ısı emiyor. Ya oldukça güçlü bir sıcak hava tabancası kullanmak gerekiyor, veya PCB'yi alttan ısıtmak gerekiyor (özel IR veya rezistanslı ısıtıcılar var). Yoksa zayıf bir hava tabancası kullanılınca, lehimler ancak 30 saniye sonra falan erimeye başlıyor ve o 30 saniye içinde de entegre zaten aşırı ısınmaktan nalları dikiyor :)

Ama havya ile direkt cerrahi müdahale oluyor.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,654
Mesajlar
97,284
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top