Mosfetlerle ilgili ödevim var fakat kaynak bulamıyorum

agcent

Üye
Katılım
9 Mayıs 2020
Mesajlar
11
Merhabalar, hocamız ödevimizde "mosfetlerin data sheet'inin incelenmesi" diye başlık istedi fakat benim konuyla alakalı en ufak bir bilgim bile yok yardımcı olabilir misiniz?
 
Konuyla ilgili en ufak bilgim yok diyorum datasheetin ne olduğunu dahi bilmiyorum demiştim dolayısıyla kaynak araştırmada sıkıntı çekiyordum ama bu forumun ne kadar saçma insanlarla dolu olduğunu görmüş oldum teşekkürler sorduğum diğer forumlardan çok güzel kaynaklar edindim :)
 
Sana iyi niyetle yazılmış cevaplara kızmışsın anlaşılan. Ama benim koyduğum o yazıyı gene de oku. Doğru soruyu doğru bir şekilde sormak çok önemlidir. İleride meslek hayatın için de kazanabileceğin en önemli yeteneklerden birisidir bu.

Bir de şunu belirteyim: Muhtemelen elektronik mühendisliği öğrencisisin. Ödevini yapmak için zaman baskısı altındasın anlaşılan ve yetiştiremeyeceğim endişesini taşıyorsun. Ama inan asıl sorun bu değil. Asıl sorun, üniversitede MOSFET'lerin öğretildiği seviyeye kadar gelmişsin, ama konu hakkında en ufak bir bilgin yok, şimdiye kadar hiçbir datasheet de görmemişsin. Yani 4 veya daha fazla yılını heba ediyor olacaksın ve bu konuda birşey yapman lazım.

Yani ödevi falan boşver, doğru bölümü mü seçtin onu düşün bence. Yol yakınken istediğin bölüme gir ve sevdiğin işi yap.
 
Ön yargı ne kadar kötü bir şey ya. Öncelikle mekatronik mühendisliği 2. sınıf öğrencisiyim. İçinde olduğumuz pandemi durumdan haberiniz vardır. Üniversitelerde şuanda yüz yüze eğitim yok, uzaktan eğitimin de ne kadar öğretici olabileceğini tartışmaya bile gerek olduğunu düşünmüyorum. Şuanda şu salgın günlerinde en çok fedakarlığı yapan öğrencilerden biri olup, gerek hükumetin belirsiz açıklamaları olsun gerek üniversitemizin belirsiz açıklamaları olsun hepimiz stres altındayız ve dönemi nasıl bitireceğimizi düşünüyoruz. 10 ders alıyorum, 1 haftada yetiştirmem gereken 3'ü proje olmak üzere 10 tane vize ödevim mevcut. Sizler, belki de elektronik alanında bizden çok daha bilgili insanlarsınız. Benim sizden ricam konunun tamamını bana anlatmanız değil, sadece bir kaynak sağlamanızdı. Yine de teşekkür ederim. İyi günler.
 
Sen konu ile ilgili spesifik sorular sor, ben ve buradaki diğer üyeler eminim yardım eder.
 
İnternette ödev ve ders ile ilgili konular sorulurken işin etiği/raconu gereği "ben şunları denedim, yapamadım" demek önemli. Zor bir durumda olabilirsin ama bunun suçlusu da biz değiliz, bize neden kızılıyor anlamadım.
 
İlk mesajda doğrudan linkleri verecektim.

Baktım ki anahtar terimler arandığında ilk sırada benim paylaşacağım site çıkıyor.

Farkındalık oluşturmak istedim.

Amacımız sizi araştırmaya yönlendirmek. Araştırmayı öğrenmek meslek hayatınızda çok fayda sağlayacak.
 
Bu tür sorular virüsten önce de soruluyordu, sonrasında da sorulacak. Bir şeyleri bahane ederek ancak kendinizi kandırmış olursunuz. Nette mosfetler hakkında çok fazla bilgi var. Ben sadece elektronik hobicisiyim. Elektroniğin hiç bir alanın da tam bir fikrim yok. Sadece nerede ne lazım olursa onun hakkında bilgi bulabiliyorum. Hatta sizin gibi burada da soru sormuşluğum çoktur. Ama ben hiç bir zaman hiç birşey bilmiyorum demedim. Önce araştırdım.
Ben ne yapacağım? ( anahtarlama ile led yakıp söndüreceğim)
Bana ne lazım? (Mosfet)
Ne yapacağım bu mosfetle? (Anahtarlama)
Nasıl bir mosfet lazım? (Düşük güçte çalışan yeterli)
Sonra gelip buraya konuyu açarım, devre şemasını eklerim bulduğum olası mosfetlerden hangisinin uyacağını sorarım.
Direk gelip hoca ödev verdi. Bana anahtarlamalı led devresi lazım dersem aynı şekilde banada davranırlar.
@taydin abinin dediği gibi öğrencisin ama mosfet hakkında hiç bilgin yok. Benim de bilgim yok. Sen sorunca açtım youtube'a baktım. Evde Elektronik kanalında çok güzel anlatılmış konu.
Sadece diploma almak için gidilen okuldan kimseye hayır gelmez. İşe alırken diploma istedikleri doğrudur ama kendi mesleğin hakkında bilgin yoksa en fazla deneme süresi boyunca çalışırsın.
Aç bir tane mosfet datasheet'i oku, anlamaya çalış. Anlamadığın yeri screenshot al kırmızı çizgiyle daire içine al. "Ben burayı anlamadım" de. Bak nasıl yardım yağıyor.
 
Işe alırken diploma istedikleri doğrudur ama kendi mesleğin hakkında bilgin yoksa en fazla deneme süresi boyunca çalışırsın.

Konuyu acan arkadasi ve gorevini duzgun yapanlari tenzil ederek;

İstisnai durumlar haric olmak uzere, boyle durumlarda bir sekilde kamu calisani olunur. Cunki kamuda isten cikarma yok. Mesela formasyon alinir ogretmen olunur, boylece yeni ogrenciler yetistirilir... Ne kisir dongu ama..!
 
Son düzenleme:
Kamu da olsa işi bilmeyen adamı kimse tutmaz. İşten çıkarma yoksa da sürgün var. Ordan oraya sürer dururlar. Öğretmenlik ise zor iştir. Çünkü çocuklarla uğraşmak zordur. Gençlerle uğraşmak ise daha zordur. Hem işi bilmeyeceksin hemde bilmediğin işi yine senin gibi bilmeyen gençlere anlatmaya çalışacaksın. Şahsen ben kovulmadan istifa ederdim :D
Hepsini geçtim insanın önce kendisine saygısı olması lazım. Öyle "Diplomayı aldım. Alttan girer üsten çıkar, maaşımıda alır yatarım aşşa" diyen adamın zaten ne kendine, ne evladına, ne de ülkesine bir hayrı olmaz.
 
Abilerim, merak etmeyin ben bölümümü küçüklüğümden beri isteyerek seçtim. Dediklerinizin bir çoğunda haklısınız fakat çok önyargılı cevaplarınız olmuş. Öncelikle başarılı bir mühendisin nasıl olması gerektiğini inanın çok iyi biliyorum internetten edindiğim onlarca yazılım kursu olsun, 1 yıldır b2 seviyesinden başlayıp devam ettiğim toefl kursu olsun, kendimi geliştirmek için çabalıyorum. Şimdi ben buraya ne yazsam illa ki beni haksız çıkaracak birşey yazabilirsiniz e nihayetinde benden iş alanında çok daha tecrübeli insanlarsınız. Ülkedeki mühendislik bölümlerinin ne hale geldiğinin farkındayım insanlar sırf tutuyor diye mühendislik bölümlerini yazar oldular. Ben onlardan biri değilim olmayacağım da içiniz rahat olsun :)
 
Biliyorsunuzki ben bir öğrenciyim işim daha öğrenmek, iş yapmak değil. Mosfetler hakkında bilgi sahibiydim fakat datasheet in ne olduğunu bilmiyordum. Araştırmalarımla 20 sayfalık mosfet adı altında, kesinlikle bilimsel araştırmaya uygun olarak, araştırma makalemi yazıp gönderdim. Datasheet kısmını da öğrendim araştırdım ödevimi tamamladım :)
 
Merhaba bende aynı probleme sahibim. Datasheet ile ilgili bir kaynak bulamadim. Son ümit bu forumu buldum. Ama tamamen hayal kırıklığına uğradım. Arkadaşı soru sorduğu için linçlemişsiniz. Yani iyi bir mühendis olmanın öncüllü datasheet bilgisine sahip olmakmıdır?
Çoğu üniversite 'uzaktan eğitim' zırvasıyla eğitim verdiklerini düşünüyorlar. İşimiz eskisinden daha zor. Lütfen insanların ne durumda olduğunu bilmeden ön yargıyla üzerine saldırmayalım.
 
O zaman şimdi de ön yargılı olma sırası bende, belli ki çoğunuz üniversite mezunu bile değil hobici, elektronikçi falansınız. Diplomalı insanlar sizin bu söylemlerinize gayet alışık. Her şeyi diplomalı insanlardan daha iyi bildiğinizi sanıp, böyle yerin dibine sokmaya çalışıyorsunuz. Bir terim vardır bilir misiniz ? "aşağılık kompleksi" adında. Size bunu araştırmanızı öneririm. Hatta isterseniz kaynak makale bile atabilirim.
 
Arkadaşlar siz manyak mısınız? Kimse size yardım etmek zorunda değil. Bu ödev başkasına değil size veriliyor.

Konu başlığı Google'da aratılınca çıkan ilk makale bile konuyu güzelce anlatıyor. Bu da şu demek: ödev için Google'da 3 saniyelik bir arama yapmaya üşenilip foruma sorulmuş. Buradaki insanlar enayi mi peki?

Ben birçok forumda kimbilir kaç tane öğrencinin ödevlerine bu kurallar dahilinde yardım ettim. Bu linkteki gibi soru sorarsanız size de elimden geldiğince yardımcı olurum. Bunun dışında para ile ödev yapan siteler/kişiler var. Hiç etik değil ama her şey dahil hizmet almak istiyorsanız bu mecraları kullanabilirsiniz.
 
Ben herkes bana yardım etmek zorunda demedim. Bir soru sordum sadece konuyu beni, öğretmenlerimizi, yerle bir etmeye çalışan söylemlere getirdiniz. Kimse de kimseye sen mühendis olamazsın olsan da seni atarlar diyemez kimse.

İyi ki de yardım etmemişsiniz sizden aldığım bilgilerle zaten geçer not alamazmışım (ön yargı değil mi sallarım bende)
 
mekatronik.org adı üstünde mekatronik. Pardon kime sorsaydık. Neyse teşekkür ederiz.
 
@agcent seni şahsen tanımadığıma göre, senin hakkında sadece yazdıklarına göre (yani mesajın kendisinde ve belki de satır aralarındaki görüntüye göre) fikir sahibi olabilirim, öyle değil mi? Ve bu görüntü de şunu söylüyor: Ödev yapılması gerekiyor, konu hakkında hiçbir bilgisi yok, kısa yoldan bu ödevi bir yerlerden bulup buluşturup işi bitirmek istiyor. Konuyu öğrenmeye zerre kadar niyeti yok.

Gerçek bu olmayabilir, ama GÖRÜNTÜ BU! Dünyadaki binlerce forumun her birisinde böyle yüzlerce soru soruluyor, ve hepsinde de oradaki insanların tepkisi aynı. Şu iki soru tarzını düşün:

1) OPAMP frekans kompanzasyonu hakkında bir ödev hazırlamam gerekiyor. Konu hakkında en ufak bir bilgim yok. Ödev yarına yetişmesi gerekiyor. Lütfen yardımmmmmm!!!

2) OPAMP frekans kompanzasyonu hakkında bir ödev hazırlamam gerekiyor. Devreyi kurdum, ama belli bir frekansta devrenin çıkışında giriş sinyaline ilave olarak parazitler oluşuyor. Bunun sebebi ne olabilir? Google'da biraz araştırınca burada osilasyon meydana geldiğinden bahsediyor, ama konuyu tam anlayamadım. Yardımcı olabilir misiniz?

Sence hangisine yardımcı olmak lazım? GÖRÜNTÜ itibariyle birinci soruyu soranın konuyu öğrenmeye hiç niyeti yok. Ödevi yapacak, sonra da normal hayatına dönecek.

Ama ikinci soruyu soran uğraşıyor, araştırıyor, ve gözlemlerini aktarıyor. Öğrenmeye uğraşıyor.

Bu forumun kuruluş amacı zaten gençleri hobi çalışmalarına yöneltmek ve uzmanlık seviyesi yükseltmek. Dediğim gibi, spesifik olarak MOSFET'lerle ilgili soru sor, ben bildiğim bir konu ise cevap yazarım. Diğerleri de eminim yardımcı olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,813
Mesajlar
99,252
Üyeler
2,475
Son üye
Omertlha

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top