Mühendislik uygulamaları için grafik tasarımı

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,729
Arada bir karşıma çıkan grafik tasarım işleri için ilk önce inkscape öğrenmeye çalıştım. Bir ay kadar kurs seyrettim, üzerinde çalıştım, ama sonunda işimi görmeyeceğine karar verdim ve bıraktım. Karakter fontlarının pek güzel değil, bazı tür ileri seviye gradientleri de yapamıyor. Ayrıca bir çizginin bir çembere teğet olması tanımlanamıyor.

Sonra Corel Draw'ın deneme sürümünü indirdim. Corel Draw'ın iki versiyonu var, Corel Graphics Suite ve Corel Designer. İkincisi mühendislik uygulamaları çin uygun olduğu belirtiliyor. Bunun üzerinde de biraz çalıştım, ama inkscape'deki sorunlar giderilmiş olmasına rağmen çizgi ve çember teğet olayına gene iyi bir çözüm yok. Tamam bir çizyiyi çembere teğet hale getirebiliyorsun, ama o çizgiyi hareket ettirdiğin anda teğetlik bozuluyor. Bir de son sürümleri için hiçbir kurs bulamıyorum. Bunu da bıraktım.

Sonra Adobe Illustrator ile çalışmaya başladım. Bunda da gene inkscape'deki sorunlar, teğet olayı dışında giderilmiş durumda. Ama hem fiyatının Corel Designer'a göre çok daha uygun olması hem de güncel sürümleri için bolca kurs materyalinin olması nedeniyle herhalde bunu kullanacağım.
 
Şöyle bir çözüm kullanmaya başladım: Grafiğin tam olarak belli ölçülere ve ölçüler arasında da sabit ilişki olması gerektiği durumda, bu grafiği katı modelleme yazılımı (Alibre Design) ile çizdim. Burada kesin kriterler (constraint) tanımlamak mümkün. Mesela şu çember şu çizgi ile teğet olacak ve bu teğetlik muhafaza edilecek. Şu grafik öğeleri, şu eksene göre simetrik olacak. Şu grafik öğeleri birbirine tam olarak eşit olacak gibi.

1666628031854.png
 
Sonra katı modelleme yazılımından bu grafiği SVG olarak export ettim ve bunu da Adobe Illustrator ile açtım. Burada artık her bir çizgi birer SVG "path", yani burada değişiklik yaparken artık "constraint" falan kalmıyor. Çizgileri eğip bükebiliyorsun ama matematiksel ilişki falan yok artık. Burada sadece gereken basit değişiklikleri yapacağım. Çizgi rengi, arka plan rengi, gradient vs.

1666628200242.png
 
Sorunu tam olarak anladığımdan emin değilim ama anladığım kadarıyla birbirine dokunmayan veya bağlanmamış iki parçanın birlikte hareket edememesi durumuysa bunu parçaları guruplayarak çözebilirsiniz. Artık aslında birleşik olmasa bile yer, yön, büyütme, küçültme gibi değişikliklerde bilikte hareket edecek ve oranlı olacaklardır.
 
Sorunu tam olarak anladığımdan emin değilim ama anladığım kadarıyla birbirine dokunmayan veya bağlanmamış iki parçanın birlikte hareket edememesi durumuysa bunu parçaları guruplayarak çözebilirsiniz. Artık aslında birleşik olmasa bile yer, yön, büyütme, küçültme gibi değişikliklerde bilikte hareket edecek ve oranlı olacaklardır.

Sorunu anlamak için Corel Graphigs ile şunu dene: İki çember çiz. Sonra da bir çizgi çiz. Sonra da çizginin her iki çembere teğet olmasını sağla. Bu mümkün değil. Ancak göz kararı yapabilirsin, göz kararı yapacaksam da yazılım niye kullanıyorum? Çıkarayım T cetvelini kağıt üzerinde yapayım :D Hadi diyelim bir şekilde %10000 zumladın ve göz kararı teğet yaptın. Çemberi biraz ileri alayım dediğin anda artık teğetlik bozulacak. Ama katı modelleme yazılımında bunların ikisi de mümkün.
 
dolaylı yollarla yapılabilir. mesela 1 tane kare ile. fareyle parçaların üzerine geldiğin zaman başı sonu ve tam ortasına yaklaşıp bırakınca tam oraya oturur zaten. işin bitince kareyi silersin.
Ekran Alıntısı1.PNG
 
İki kasnak düşün etrafında kayış var. Kasnağın birisi küçük. Bunu diyelim yaklaşık olarak çizdin. Sonra kasnaklardan birisini biraz ileri aldın. Tekrar başa dönüp tekrar teğetlemen lazım. Birini teğetleyince diğerinin teğeti gidiyor falan filan. Böyle net ilişkileri bu tip programlarla tanımlayamıyorsun.
 
bazı tür ileri seviye gradientleri de yapamıyor
Hocam iki tür gradient var birisi noktadan uzaklaşınca renkler değişir küresel bir görüntü verir , bir de çizgisel var çizgiye palalael renkler değişir
bunun dışında ileri seviye gradient özellik nasıl oluyor. Bu bahsettiğim svg dosya formatı için yoksa ekrana herşey çizdirilebilir.

Ben de bir svg tasarım programı yapıyorum çünkü artık android telefonlarda png jpg kullanmak imkasız hale geldi ekran çözünürlüğü çok yüksek eğer çok büyük jpg dosyası kullanılmıyorsa resim bulanık görünüyor.
 
bunun dışında ileri seviye gradient özellik nasıl oluyor

Bana bir hat boyunca ilerleyen gradient lazım. Bir çember düşün, çemberin çizgisi üzerinde ilerleyecek gradient. Yeşil ile başlayacak, sarıya ve sonunda kırmızıya dönecek.

Bir TFT ekranda bir analog gösterge oluşturuyorum. İlk başta düşününce kolay gibi geliyor, ama bunu yapmak için bu grafik programlarındaki en gelişmiş özellikleri kullanmam gerekiyor. Hatta o da yetmiyor katı modelleme yazılımını da işin içine katıyorum. Eğer herşey net belli olsa ve değişmese, oturup çizersin veya çizdirirsin ve iş biter. Ama her bakan birşeyi beğenmiyor ve değişiklik yapmak gerekiyor. İşte bu değişiklik yapma, işi zora sokuyor. Bütün çizgiler arasında uzun uğraş ile ayarladığın geometrik ilişki bozuluyor hadi bakalım hepsini tekrar ayarla çok vakit alıyor. Ama katı modelleme ile hiç sorun yok. Gereken parametreyi değiştiriyorum ve tanımladığım diğer kriterler aynen var olmaya devam ediyor :)
 
Video yok ama şu örneği verebilirim:

1666687495729.png
 
Gradient ile ilgili sıkıntım kalmadı zaten. Adobe Illustrator da var bu tip gradientler. Hatta polar koordinat grid bile yapmışlar, işi baya kolaylaştırıyor. Ama teğet konusu ve constraint olayı yok, o yüzden katı modelleme işinden kurtarmıyor. İşin en zor tarafını katı modellemede yapıp Illustratör ile sadece renkleri dolduracak duruma gelmeye çalışıyorum. O zaman iş çocuk oyuncağına dönecek. Beğenilmeyen yeri katı modellemede düzeltip Illustratör ile 10 dakikada çıktıyı alabileceğim.
 
Tahmin ettiğim gibi .Kullanıcı kritik değere ne kadar çok yaklaştıysa renkle uyarması gibi.
Bu uygulamayı hazırlarken program size çember parçasının merkez açısınını veriyormu? Örneğin böyle bir çember için 180 derece diyormu?
 
Tahmin ettiğim gibi .Kullanıcı kritik değere ne kadar çok yaklaştıysa renkle uyarması gibi.
Bu uygulamayı hazırlarken program size daire çember parçasının merkez açısınını veriyormu? Örneğin böyle bir çember için 180 deree diyormu?

Dediğim gibi gradient konusunda bir sıkıntım yok artık. Inkscape'de yoktu bu özellik. Corel Graphics de var mıydı bilmiyorum, zaten onu başka sebeplerden eledim. Adobe Illustratör'de akla hayale gelecek her türlü gradient var.
 
Aslında Illustratör için bir eklenti var, teğet olayına çözüm getiriyor.


Ama yıllık 2700 TL abonelik ile satılıyor :kizgin1: Ve constraint olayı hala çözümsüz. Zaten Alibre Design a yıllık abonelik ödüyorum, o da bu işi fazlasıyla hallediyor.
 
Ben mesajı yazdığımda o gerek kalmadı kısmını görmedim.
Ama o kadar komplex işlemlere gerek kalmayabilir.
Çünkü geometride yayın açısı merkez açının yarısıdır.
Yani yarım çemberi 3 renge bölüneceke yay kaç derece olduğu biliniyorsa hangi renkle boyalı olması gerektiği de bulunur
 
Ben mesajı yazdığımda o gerek kalmadı kısmını görmedim.
Ama o kadar komplex işlemlere gerek kalmayabilir.
Çünkü geometride yayın açısı merkez açının yarısıdır.
Yani yarım çemberi 3 renge bölüneceke yay kaç derece olduğu biliniyorsa hangi renkle boyalı olması gerektiği de bulunur

Daha önce ük renkti zaten. Yeşil sarı ve kırmızı. Beğenilmedi, akıcı geçiş olsun dendi, bir üründe öyleymiş ve çok beğenilmiş.
 
dded.PNG

Tahminimce adobe programı bu şekilde parçalara bölüp her parçayı ayrı ayrı line yada point gradient haline getiriyor, çünkü ne kadar araştırdıysam svg formatta tanımlanmış başka yöntem yok , yoksa programlama açısından çok kolay o sekilde renklendirmek.

Hocam siz böyle bir şekil oluşturup svg kaydedip buraya yüklermisiniz acaba nasıl yöntem kullanmış diye. Tam path üzerine oturan Bitmap resmi de oluşturyor olabilir.
 
Bir gradient yaptım ve SVG olarak kaydettim.

1666718799742.png


Bunu inkscape ile açınca bunu raster image olarak kaydettiğini görüyorum, üstelik de çok berbat bir kalitede. Dediğin gibi SVG de "gradient along path" olmadığı için bunu yapmak durumunda kalıyor.
 

Ekler

  • Untitled-4.zip
    2.9 KB · Görüntüleme: 76
Hocam teşekkürler , svg dogyasını notepad ile açtığımızda bahsettiğiniz gibi gradienti png resim olarak tanımlamış yani matematiksel değil.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,024
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top