NAS sorunları devam ediyor

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,729
Bu NAS bana vakit kazandıracağına şu birkaç gündür o kadar büyük bir vakit kaybına sebep oldu ki, aldığıma çok pişman oldum. Herşey son derece uzun sürüyor. Hala 1.8 TB veriyi kopyalayamadım :mad:

Dün rsync ile otomatik tüm dizinleri kopyalarken NAS alarm tonu çaldı ve 3 tane RAID5 diskten birisi offline oldu. NAS'ı shutdown ettim ve tekrar başlattım. Bu arada shutdown etmek de 5 dakika sürüyor, açılması da 5 dakika sürüyor lanet şeyin. Açıldıktan sonra disklerin durumuna baktım. 3 diskin birinde 144 tane bad sector var diyor. SMART testi de "WARNING" veriyor, bir de yanına açıklama yazmış "bu diski yenisi ile değiştirmeyi değerlendirin" diye. Ulan dün aldım diski, ne yenilemesi?

SMART testlerini manuel olacak çalıştırayım dedim. İki çeşit test var, birisi "rapid" diğeri "complete" test. Rapid olan 1 dakika gibi sürer dedi. Çalıştırdım testi. 10 dakika geçti hala test devam ediyor. Tepem iyice attı, şeytan şuna bir tekme at diyor. Testi durdurdum. Artık "complete" testi çalıştırmaya yeltenmedim bile. Sonra mutfağa gidip bir kahve yaptım geri geldim. Tekrar disklerin durumuna baktım, daha önce kocaman "WARNING" "istersen değiştir diski" falan uyarıların hepsi gitmiş. bad sector sayısı 0 a inmiş, herşey yeşil. Sanki dalga geçiyor benle. Gel de şimdi buna güvenip verilerini sakla. Tam bir skandal. Şu anda tekrar diskleri benim linux makinaya takıp linux'taki software RAID ile denemek istiyorum ama o da çok uğraştıracak, ne yapacağım bilmiyorum.

Biraz önce ekranda gördüğüm bir mesaj da üzerine tam tuz biber ekti. Kendi kendine "rebuild RAID" diye bir görev başlattı. Bitme süresi de 12 saat ile 100 saat arasında değişiyor ... Al sana NAS.
 
bir süredir kafamda vardı nas fikri eski notebooku bu iş için ayırmak istiyordum.
Ben en iyisi 1 tane daha 480 ssd alayım o dolunca bakarız ne yapacağımıza
 
NAS işini ayrıntılı öğrendikten sonra ve günümüzün harddisklerini de ayrıntılı olarak tanıdıktan sonra iyi seçimleri yapıp doğru cihaz satın alınabilir. Ama benim sürekli bilgisayar parçası takip ettiğim, sürekli bilgisayarı güncellediğim zamanlar artık geride kaldı. Şu anda bir bilgisayar toplayınca, ihtiyacımın üzerinde bir donanım topluyorum ve en az 5 yıl, çoğu zaman daha fazla kullanıyorum.

Şimdi tekrar baktım, benim dün bir ayağı çukurda görünen YENİ harddisk şu anda turp gibi sağlıklı olarak görünüyor. Ama başka bir ekrana bakınca orada hala WARNİNG yazısı var. Neyse, dizinleri otomatik kopyalayan script'te şimdi her dizin arasına iki dakika sleep koydum. O arada cache ile mi uğraşacak, kaşıntısını mı giderecek ne yapacaksa yapsın. Bir de belki harddiskler sürekli yazmadan dolayı aşırı ısınmış olabilir diye NAS'ı TAM OLARAK klima'nın önüne koydum. Artık ısınmasına imkan yok. Bakalım şimdi ne yapacak.
 
Nas için özelleştirilmiş bir linux dağıtımı vardı. Linuxta iyisin belki senin için daha esnek olabilirdi...

 
Uğraştıktan sonra benim linux makina ile de devam edebilirdim, diskler orada takılı idi ve LVM ile iki diski birleştirmiştim. Benim amacım bu işlerin ayrıntısına girmeden işi halletmek idi o yüzden bu NAS işine girdim. Bir kenarda hiç bakım gerektirmeden tıkır tıkır çalışır diye düşünüyordum :)
 
kopyalama bitti, ama gene NAS öttü ve aynı diski disconnect etti. reboot edince de bu sefer bad sector sayısı 700 e çıkmış.

Ben de fırsat bu fırsat, RAID 5 olayını bir deneyeyim dedim. Diyelim ki bu sorun çıkaran disk gerçekten sorunlu, yani bana bozuk disk satmışlar. Olabilir, ilk benim başıma gelen birşey de olmaz. Araştırdım RAID 5 de bozuk disk olunca nasıl değiştiriliyor diye, ilk defa iyi bir haber aldım :) Tek yapılması gereken, cihazda enerji varken sorunlu diski çıkarmak, aletin ötmesini beklemek, yeni diski yerine takmak. Ben de öyle yaptım, bir süre düşündü taşındı, sonra ötme sesi gelmeye başladı. Ulan bunu da mı beğenmedin diye tam açacaktım bayramlık ağzımı, baktım arayüze meğer diski tanıyınca da ötüyormuş. Demekki bunun bildiği tek ötüş var, "NAS yandı bitti kül oldu" ötüşü ile "yeni disk algılandı ve hiçbir sorun yok" ötüşü de aynı.

Şimdi "rebuilding RAID Group 2" dedi. Bitme süresi de 12 saat. Artık birkaç gün sürmeyen bir işlem görünce sevinecek hale geldim :mad:
 
Şimdi şöyle birşey farkettim. Sorunlu olan disk için "disk info" aldım

Firmware Version 0001
Ata Version 10
Ata Standard 109

Sonra sorunsuz çalışan disk için info aldım:

Firmware Version 85
Ata Version 9
Ata Standard 41

Araştırınca bu 85 li versiyonun mantıklı olduğunu görüyorum. 0001 versiyonu mantıklı değil. Benim satın aldığım iki tane diskin de versiyon bilgisi bu. Daha önce RAID5 te iki tane 0001 bir tane 85 vardı. 0001 lerden birisini çıkardım, yeni taktığım diske baktım, o 85. Yani şu anda RAID5 te bir tane 0001, iki tane 85 var.

Sanki bana tamir edilmiş ve firmware'i tekrar yazılmış iki tane disk kakalamışlar gibi ... Normalden ucuz fiyata da almadım.
 
NAS tan çıkardığım bad sectörlü diski şimdi linux makinasına taktım. Üzerinde 5 tane partition vardı. Partition'ları silmeye çalışıyorum, silemiyorum, "device or resource in use" diyor. Ama kullanan falan yok, onu kontrol ettim.

Sonra partition türlerine baktım, raid member gibi bir tür ismi verilmiş. Herhalde benim Debian linux çekirdeğinde RAID desteği var ve bunların raid parçası olduğunu algılayınca onlara bağlanıyor. Şimdi yeni kernel derlemek de istemiyorum, kernel'daki RAID'i kapatmanın yollarını da araştırmak istemiyorum. Aklıma Linux'un "zincirli testere" muadili aracı olan dd yi kullanmak geldi. dd ile diske başından itibaren 100 MByte rastgele değerler yazdırdım

Bash:
$ dd if=/dev/random of=/dev/sda bs=1M count=100

Windows'da böyle birşeyi yapacak ve işletim sisteminin parçası olan bir program yok. Ancak bir program indirerek belki yapılabilir, o da malum, spyware, virüs, her bir boku da beraberinde getirecek. Doğru çalışacağı da meçhul. Ama bu dd en az 40 yıldır linux'un bir parçası.

Nasıl zincirli testereyi bacağına tuttuğun zaman "are you sure?" falan demeden bacağını güzelce keser, dd programı da hiç öyle "are you sure?" falan demez. Partition table varmış, partition varmış, data varmış, hiç bakmaz, tamı tamına 100 MByte lık random veriyi diske ilk sektörden itibaren yazar.

Nitekim yazdı, sistemi reboot ettim ve artık disk RAID olarak falan tanınmadı. Şimdi bad block testini yapıyorum.

Bash:
$ badblocks -t random -w -s -b 4096 /dev/sda

Bu testin yaptığı şey, bütün sektörlere rastgele değerler yazarak geri okuyor. O yüzden bir gün gibi sürecek. Ama şu anda testin %60 ı tamamlandı ve hiç hata yok. Hadi bakalım, buyur buradan yak.

Belki de linux ile iştigal etmek fizik tedavi etkisi yarattı :katil2:
 
Şimdi bad block testini yapıyorum.
Bende zamanında üzerinde bozuk sektörler olan bir diske ubuntu altında bozuk sektör taraması yaptırmıştım. Tabii 1-2 gün sürdü. Sonra bulduğum bozuk sektörleri işaretletmek için ilgili komutları girdim (şimdi hatırlamıyorum) ama komutu girdikten herhangi bir sonuç vermedi yani işlem başarılı veya başarısız oldu diye. O zaman emin emin olamamıştım bozuk sektörleri işaretledi mi yoksa işaretlemedi mi diye. Siz daha önce bu işaretleme işlemini yapmışmıydınız, yani sizce bende bozuk sektörler işaretlenmiş midir yoksa doğru komutu girmediğim için mi hiçbir sonuç bildirmedi? Yada bozuk sektörlerin işaretlenip işaretlenmediğini anlamanın bir yolu var mı?

NOT: Sanırım bozuk sektörleri işaretletmek için şu komutları kullanmıştım:

bad.png
 
Son düzenleme:
Bozuk sektörlerin işaretlemesini bizzan harddiskin controller'i yapar. Yani sen istemesen de yapar. Senin bir sektörü kullanman yeterli. Eğer yazamadıysa hemen onu bozuk olarak işaretler diskin kendisi.
 
Bozuk sektörlerin işaretlemesini bizzan harddiskin controller'i yapar. Yani sen istemesen de yapar. Senin bir sektörü kullanman yeterli. Eğer yazamadıysa hemen onu bozuk olarak işaretler diskin kendisi.
Tamam o zaman endişe edecek birşey yok. Bu arada bahsettiğim komut çıktısınının (bozuk sektör işaretleme) ekran görüntüsünü almışım. Sizce bu komut başarılı bir şekilde uygulanmış anlamına mı geliyor?
 
Son düzenleme:
Bozuk sektör taraması için Windows'ta Victoria diye bir program var, çok başarılı.

Acaba hardware RAID yerine ZFS RAID mi deneseniz? Tabi aletin Linux desteği iyiyse.
 
Yeni disk geldi. Taktım ve RAID5 gruba ekledim. "Migrating" dedi. Süre 50 saat :mad: Bunun çabuk yaptığı bir iş var mı acaba çok merak ediyorum.
 
Sorun çıkaran diskin badblock testi tamamlandı. Disk bozuk.
 
Windows'da böyle birşeyi yapacak ve işletim sisteminin parçası olan bir program yok. Ancak bir program indirerek belki yapılabilir, o da malum, spyware, virüs, her bir boku da beraberinde getirecek. Doğru çalışacağı da

Diskedit adlı dos programı ile disk içeriğini ilk sectorden itibaren görüp silmek mümkün.

Disklerin kartlarının alt tarafında motor kafa gibi elemanların bağlantı pinleri doğrudan pcb padlarine basıyor. Korozyon nedeni ile bu tarz sıkıntılar çıktığını görmüştüm. Bozuk diskinin kartını söküp kontrol edebilirsin...
 
Migrating işlemi tamamladı. Sonrasında filesystem büyütmek gerekti, bu da birkaç saat sürdü. Yani neticede terabytelık harddiskler kullanılıyorsa, RAID işleri inanılmaz yavaş. RAID'de disk değiştiriyorsun, birkaç gün "resync" yapıyor. RAID'e disk ekliyorsun, birkaç gün "reshape" yapıyor. Bu bittikten sonra da birkaç saat filesystem büyütmesi tutuyor.

Bir de ben özel NAS harddiski kullandım, Western Digital RED. Bunlar veri güvenilirliği için optimize edilmiş harddiskler, okuma/yazma performansları standart harddisklere göre hiç iyi değil. Bu da büyük bir zaman kaybına sebep oluyor.

Buradan şöyle bir tavsiyede bulunabilirim. Eğer RAID5 yapılandırdıysanız, daha RAID dolmaya yaklaşmadan yeni bir diski ilave edin. Yeni disk "reshape" yapılıyorken RAID5 grubunu kullanmaya devam edebiliyorsun, ama tabi reshape çok daha uzun sürüyor. Böyle yapılınca, disk dolmaya yaklaştığında reshape de tamamlanmış olacak ve disk kapasitesini arttırabileceksiniz.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,789
Mesajlar
99,024
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top