Nasıl bir mekanik tasarım olabilir ?

Omega

Kıdemli Üye
Katılım
24 Kasım 2018
Mesajlar
2,063
Aşağıdakine benzer bir transistor testerla elko ölçerken-kısa devre etmeyi unuttuğumdan arızalandı .Şimdi yenisi de aynıi akibete uğramasın diye mekanik bir şey kullanıp Zif soketin üstünde önce 3 pini kısa devre edecek daha sonra kompenent ölçülebilmesi için uçlar normal hale gelecek nasıl bir şey yapılabilir?
Tester resimdekine benziyor.

tester ornek.jpg
 
@Omega, hocam mekanikten ziyade elektronik bir şey olabilir. Girişlere bat54s gibi bağlanacak güçlü iki adet shottky , beslemeye de tvs gibi.
 
Eğer kondansatör şarjlı ise, şarj voltajının ne kadar olduğunu bilmiyorsun. Çok pis ark oluşur ve kısa zamanda soketi mahveder. En iyisi ayrı bir metal yüzeyde deşarj etmek. Olan o metal yüzeye olsun.
 
Eğer kondansatör şarjlı ise, şarj voltajının ne kadar olduğunu bilmiyorsun. Çok pis ark oluşur ve kısa zamanda soketi mahveder. En iyisi ayrı bir metal yüzeyde deşarj etmek. Olan o metal yüzeye olsun.
Biraz watlı bir dirençle boşaltırız.Bu arada ne kadarlık bir enerji olabilir?Formülü nedir?
 
U=C.V2/2 diye bir formül var.Voltajı 300 desek C de 2000 uf olsa
Buna göre 2mmx2 mm (0,1 mm kalınlık ) gibi yaklaşık sallama boyutları olan bakır plakayı eritebilecek enerji en az kaç Joule olmalı?
 
Biraz watlı bir dirençle boşaltırız.Bu arada ne kadarlık bir enerji olabilir?Formülü nedir?

Enerjisi nasıl hesaplanır bilmiyorum, ama hesaplasan bile ne işine yarar? Ne kadar ark oluşacak ve bu ark mesela kullandığın rölenin kontaktlarına zarar verecek mi vermeyecek mi nasıl anlayacaksın? Anlayamazsın. Arkı kabulleneceksin ve bir fedai metal yüzeyde öldüreceksin :)
 
Yav niye anlayamayım Timur .Bu amcalar zamanında bu tip deneyler yapmışlardır .Buna görede bir test standartları falan belirlemişlerdir
Ark olmaz demiyorum ama bizde yarım metrelik elko bağlamayacağız. En babası 400 volt yüklü 1000 uf
 
Direncin watlı olması gerekli değil, kondanstördeki şarj çok kısa sürede boşalacak.
Problem ark oluşan yerde hasar meydana gelmesi.
 
Bende onun için cihazın içine girmeden boşaltalım istiyorum
 
Son düzenleme:
Yav niye anlayamayım Timur .Bu amcalar zamanında bu tip deneyler yapmışlardır .Buna görede bir test standartları falan belirlemişlerdir
Ark olmaz demiyorum ama bizde yarım metrelik elko bağlamayacağızEn babası 400 volt yüklü 1000 uf

Diyelim mikrodalga fırının içindeki yüksek voltajlı kapasitörü söktün ve üzerinde 2000 V var. Gene diyelim röleli bir devre yaptın ve röle önce kapasitörü bir direnç üzerinden boşaltıyor. Direnç çok düşük değerli olursa çok pis ark oluşacak ve belki röle kontaktları birbirine kaynak yapacak. Direnç değeri çok büyük olursa bu sefer deşarj uzun sürecek, beklemen gerekecek.

Ama metal bir yüzeye kondansatörün ayaklarını sürtersen, orada patlayacak çatlayacak ne yapıyorsa yapacak, metal yüzeyi perişan olacak, ama neticede üzerindeki voltaj 30 kV da olsa o kondansatör boşalmış olacak ve bu süreçte de hiçbir röle zarar görmemiş olacak
 
Tamam enerjiyi hesapladın, X çıktı. Sonra? Bu nasıl işine yarayacak?
 
Ya Timur 30kilovolt luk kondansatörle ne işim olur.
Bir kondansatör ne kadar büyükse ortamın içine edeceğiyle doğru orantılı gücü olduğu ortada
 
Peki 10 W lık bir direnç var elinde. Kalıcı hasar görmeden ne kadar enerjiyi abzorbe edebilir? Bunu nasıl belirleyeceksin? Bu ortam sıcaklığına bağlı, direncin ne kadar iyi soğutulduğuna bağlı. Böyle şeyleri ancak deneyerek ve bir sürü varsayım yaparak belirleyebilirsin.
 
Ama bir kondansatörün üzerindeki voltaj zamanla nasıl değişir diye soruyorsan al sana çok yakışıklı bir formül :)

[math]V_C = V_S \times e^{(\frac{-t}{RC})}[/math]
Burada VS başlangıç voltajı, VC ise belli bir andaki voltaj. Veya bir kondansatör kabaca %70 oranında ne kadar zamanda boşalır hesaplamak için zaman sabitini kullanabilirsin:

[math]\tau = RC[/math]
Ama bunun pek faydası olmaz. Üzerinde 1000 V olan bir kondansatörün %70 i boşaldıysa bile geri kalan voltaj gene devreyi yakabilir.
 
Timur ortam sıcaklığının bir direncin üzerine ne kadar etki edeceğine ait hesaplamaları hiç inceledinmi?

Amatörler ve malesef fiziği bilmeyen bazı kişiler bazı etkileri çok abartıp dikkate alması gereken bazı faktörleri ise gözardı ediyorlar.
 
Timur konuşulan konu maximum 220 voltla çalışan bir devrede kullanılan kapasitörler .Yada en babası 48 volt DC ye maruz kalmış 1000 u lık kapasitör
1000 volt 100 uf lık kapasitör ne kadardır sence .Bence en az o resmini eklediğim transistor tester kadardır
 
O spesifik örneği hesaplayalım. 48 V değerine şarj olmuş olan 1000µF bir kondansatörü 10 kΩ bir direnç ile deşarj ediyoruz. 1 saniye sonra voltaj ne olur? 4.6 V gibi olur, yani 5 V ile çalışan bir MCU'lu devrede birşeyleri bozamaz.

Screenshot_20210112_001634_cz.hipercalc.pro.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
5,821
Mesajlar
99,359
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top