Notebook Mainboard'da Kırılan Kondansatör Değeri Hk.

oadibelli

Yeni Üye
Katılım
18 Aralık 2021
Mesajlar
3
Hocalarım merhabalar,

Bir problemim var. Görüntüsünü atmış olduğum laptopta DVD bölümü çıkarılıp SSD mekanizması yerleştirilirken ilgili portu istemsiz kırdım hemen yanındaki kondansatörde bununla birlikte kırıldı. Bu kondansatör yokken de çalışıyordu ancak son zamanlarda laptop reset atmaya başladı bazen 5 dakikada bazen 1 saatte bazen de 2 saat sonra reset atıyor. Ben de sorunun bundan olduğunu düşünüp anakartı çıkarıp bir bilgisayarcıya gittim. Kondansatörün kırıldığını söyledim ve bilgisayarın durduk yere reset attığından bahsettim, kırılmış olan kondansatör ve yuvasını da götürdüm ancak kendileri kondansatörün bacaklarının kırıldığı için tekrar takılamayacağını söylediler ve yerine farklı bir kondansatör taktılar. Bu takılan kondansatörün değeri 63V görünüyor(doğru kondansatör mü takıldı hiçbir fikrim yok) fakat notebookta hala reset olayı devam ediyor. Laptop üzerindeki işlemci macunu,fan temizliği vs. yapıldı. SSD ve RAM'ler değişti, adaptörlü ve adaptörsüz hatta bataryalı ve bataryasız da denendi bunlar da çözüm olmadı. Benim de aklım bu kondansatöre gidiyor, aşağıya kırılan kondansatörü bırakıyorum 25V bir kondansatör ama tam değerlerini anlamadım kaç mikrofarat ve ben bir elektrikçiye gittiğim zaman bu kondansatörün aynısından nasıl isterim,yanlış veya farklı bir kondansatör almak istemiyorum sizlere danışmak istedim.

Ayrıca ekstra çözüm yolu öneriniz varsa veya ondan değil şundan dolayı bu problemi yaşıyorsun dediğiniz bir şey varsa onları da dinlemek isterim.
Şimdiden ilginiz için teşekkür ediyorum, sağlıklı günler.
 

Ekler

  • kirilan_kond.jpg
    kirilan_kond.jpg
    135.2 KB · Görüntüleme: 121
  • kirilan_kond2.jpg
    kirilan_kond2.jpg
    127.9 KB · Görüntüleme: 140
  • takilan_kond1.jpg
    takilan_kond1.jpg
    208.5 KB · Görüntüleme: 135
  • takilan_kond2.jpg
    takilan_kond2.jpg
    141.3 KB · Görüntüleme: 121
Bence sorun o kondansatörden değil. Yerine takılan da uygun. Sorun işlemcinin aşırı ısınması bence. DVD bölümünü çıkarıp SSD yi takınca büyük ihtimalle içerideki hava akışı değişti ve işlemci yeterince iyi soğuyamıyor. Denemek için SSD yi söküp tekrar DVD yi takabilirsin.
 
Bence sorun o kondansatörden değil. Yerine takılan da uygun. Sorun işlemcinin aşırı ısınması bence. DVD bölümünü çıkarıp SSD yi takınca büyük ihtimalle içerideki hava akışı değişti ve işlemci yeterince iyi soğuyamıyor. Denemek için SSD yi söküp tekrar DVD yi takabilirsin.
Az önce stres testine soktum hocam 101-102 dereceyi gördüğü halde reset atmadı, işin ilginç tarafı anlık sıçrama oluyor derecelerde..
Ben daha öncede çok takip ediyordum böyle anlık sıçrama olmuyordu, mesela CPU Package 55 derece iken bir anda 79'a fırlıyor sonra düşüyor kullanıma bağlı olarak ama bu anlık gerçekleşiyor yavaş yavaş değil, termal sensörlerde problem olsa dereceyi hepten yanlış gösterirdi herhalde. Böyle oluncada aklıma voltaj dengesizliği geliyor.
 
Voltaj dengesizliği olsa pilde düzgün çalışması lazımdı. Ama pilde de aynı sorun oluyor dedin.
 
Voltaj dengesizliği olsa pilde düzgün çalışması lazımdı. Ama pilde de aynı sorun oluyor dedin.
Evet, batarya takılı iken de aynı şekilde problem yaşıyorum ama bir fark var. Şarj cihazı ve batarya takılı iken kapandıktan 1-2 saniye sonra açılıyor fakat sadece batarya takılı iken kapanınca tekrar açılmıyor manuel olarak powera basıp açmam gerekiyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,343
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top