Özel Yapım Frekans Jeneratoru

Çok merak ettim benim parmak izim kaç herz acaba.

Havayı ölçerseniz bu şekilde frekanslar göremezssiniz ucuz bir frekansmetre alın ve problarını boşta bırakın göreceğiniz tek frekans 50Hz en kalitelisi'de 50Hz göstrecektir.
 
Frekans neticede titreşim sayısı demek ama neyin frekansı ?
Elektromanyetik frekans, radyo frekansları, ses frekansları, ısı yayan cisimlerin frekansı, ışık frekansı... uzayıp gider. Üç harflilerin frekansı :D
Öncelikle ölçümde hedef ne onu belirlemek gerekir. Çocuğun adını koymazsak konu p*ç olur :D
 
Last edited by a moderator:
bildiğim ve öğrendiğim kadarı ile olay şöyle gerçekleşiyor Öncelikle frekansını ölçmek isdediğiniz cisme ölçüm aletinin propunu dokunduruyorsunuz ve bir çekiç ile cisims hafif bir darbe uyguluyorsunuz bu da cihazın ekranında o cismin frekansını gösteriyor meselaburda bir gitarın :) frekansı ölcülmüş 0.5 hz
Screenshot 2022-09-23 at 15-26-03 Extracting vibration characteristics of a guitar using finit...png
 
bildiğim ve öğrendiğim kadarı ile olay şöyle gerçekleşiyor Öncelikle frekansını ölçmek isdediğiniz cisme ölçüm aletinin propunu dokunduruyorsunuz ve bir çekiç ile cisims hafif bir darbe uyguluyorsunuz bu da cihazın ekranında o cismin frekansını gösteriyor meselaburda bir gitarın :) frekansı ölcülmüş 0.5 hz
19137 eklentisine bak
bahsettiğiniz ses frekansı. Akort ayarı için kullanılan cihazlar var onlarda da temel prensip aynı.
 
Evet Doğrudur. Aklıma büyük bir hayrnı olduğum NikolaTesla geldi birden. Bir frekans jeneratoru kulanarak (rezonans ) ile koca bir binayı kökünde titretmişti öyleki zamanında kapatmasydı neredeyse yıklılacaktı :)) ancak yinede bazı hasarlar aldı
 
Senin bahsettiğin mekanik bir konu. Mekanik yapıların ve cisimlerin bir doğal rezonans frekansı var. Onu bulmak için de değişik basınç dalgaları ile uyartım yapıp cismin gözlemlenmesi lazım. Bu doğal frekansı hesaplayabilen yazılımlar da var (mesela Ansys).
 
Evet yapı statiği ile ilgili mekanik bir husus
 
Metafizikçiler bu rezonansı nasıl kullanıyor bilmiyorum ama, inşaat ve makina mühendisliğinde bu çok kritik öneme sahip bir konu. Mesela ABD deki Tacoma Narrows isimli asma köprünün doğal rezonans frekansı, esen rüzgarın frekansı ile aynı çıkmış ve bu yüzden hafif bir rüzgar koca köprüyü yıktı

 
Mesela otomobillerin şasesinin doğal rezonans frekansının, araba kasislerden geçip hoplarken oluşan amortisör titreşiminden çok farklı olması istenir. Yoksa araba kasisli yolda giderken kendi kendine parçalanır. Motorun titreşimi için de aynı şey geçerli, yoksa rolantide çalışan bir arabanın şasesi bir süre sonra parçalanır.
 
Evet taydin abi anlatığın şeylerin hepsinden haberim var. Mekanik deyince benim aklıma hemen hareketli parçalar geliyor. Oysa ki benim frq sını ölçmek isdeğim sabit şeyler. yukardada anlatım kiristal, taş gibi. Tabikide yolu var Lazer Doppler Vİbration (LDV ) ile diğer bir yöntem ise İmpact Vibratin (darbe) yolu ile ancak bu cihazların fiyatları çok uçuk

1- Yöntem http://www.science4heritage.org/COSTG7/booklet/chapters/ldv.htm

2-Yöntem Darbe Metodu (altaki resim )

Untitled-2.png
 

Ekler

  • 2190-Image-6121-1-17-20170726.jpg
    2190-Image-6121-1-17-20170726.jpg
    234.8 KB · Görüntüleme: 49
Aslında biraz bunun için sormuştum amacınızı.
Anlattıklarınızda titreşim sensörü ya da lazer demeti vasıtası ile cismin salınımı ölçülüyor gibi.

Frekans jeneratörünün buradaki fonksiyonu nedir peki?
Ayrıca 1Hz-1GHz gibi değerlerden bahsetmiştiniz. Örnekler sonik ve ultrasonik frekans aralıklarından. Arada on binlece kat fark var. Çok anlamam ama doğada GHz frekansına yakın titreşecek bir doğal taş olduğunu sanmıyorum.

Ayrıca ölçmek istediğiniz şey cismin kendi içindeki atomların dinamiği ile ürettiği salınımın frekansı mı yoksa rezonans frekansı mı? Bu ikisi de çok farklı şeyler.
 
Evet ölçülüyor Ghz lere yakın titreşecek doğal taş olduğunu bende ihitmal vermiyorum ancak ben yinede olma ihtimaline karşı biraz yüksek tutum
2. sorunuza gelince salınım frekansını ölçmek

Rezonans dediğimiz şey cismin doğal frekansıyla çakışan bir frekansta dışarıdan uyarılmasıdır. Yani önce doğal frekansı tespit edeceğiz mesala 5 khz sonra o cisme dışarıdan 5 khz uygulayacağız ve tahminimce bunun sonucu pekde iyi olamaz sanırım :)
 
Rezonans dediğimiz şey cismin doğal frekansıyla çakışan bir frekansta dışarıdan uyarılmasıdır. Yani önce doğal frekansı tespit edeceğiz mesala 5 khz sonra o cisme dışarıdan 5 khz uygulayacağız ve tahminimce bunun sonucu pekde iyi olamaz sanırım :)

Hayır aslında değildir. Yakın ve teorik konular olduğundan kavramlar biraz karışıyor. Rezonans dalgalarda bir girişim çeşididir. Cismin üzerinden akıp geri yansıyan dalgalar ile akmaya devam eden dalgaların üzt üste binerek genliğin sürekli ya da önemli ölçüde artması durumudur. Cismin doğal salınımı ile değil çoğu zaman şekli ve uzunluğu ile ilgilidir. Mesela aynı maddeden iki çubuk düşünün. Kalınlıkları aynı olsun. Rezonans frekansı çubuğun uzunluğu ile ilgilidir. İçindeki atomların salınımıyla değil. Farklı uzunluktaki çubukların rezonans frekansı farklıdır.

Ya da içinde farklı miktarlarda su dolu bardakları düşünün. Rezonans frekansı içindeki suyun atomlarının salınımıyla ilgili olsaydı her bardağa vurduğunuzda aynı ses çıkardı ancak su miktarına göre farklı sesler çıkıyor.

Başka örnek gitar telleri, aynı maddeden yapılmış farklı kalınlıklardaki tellerin rezonans frekansı farklıdır. Gerilimine göre de değişir.

Dalga teorisini, girişimleri ve rezonansı daha iyi anlamak için şu videoyu şiddetle tavsiye ederim. Elektronik ile ilgili arkadaşlar için de empedans ve empedans uyumu (örneğin bazı sinyallerde niçin ölçüm yaparken 50 Ohm ile sonlandırmamız gerekiyor vb.) ile ilgili çok kıymetli örnekler var deneyde:

 

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,262
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top