Oksi Asetilen Kaynağı ve güvenlik

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,557
Oksi asetilen kaynağında, bir torç içerisinde karıştırılarak elde edilen oksijen ve asetilen karışımının alevi kullanılır. Aşağıda koyu mavi olan tüp oksijen, sarı olan tüp de asetilendir.

1579598107473.png


Asetilen gazı, oksijen ile birleştirildiğinde, çok yüksek sıcaklıktaki (kabaca 3300°C) bir alev ile yanan bir gazdır. Gaz halinde olduğu zaman, belli seviyedeki mekanik şoklar bile patlamasına sebep olabilmektedir, o yüzden sıvı aseton içerisinde çözünmüş olarak kullanıma sunulur. Bir sızıntı olduğunda kullanıcının farketmesi için de sarımsağa benzer bir koku katkısı yapılır. Tüpteki basınç belli bir değerin altına düştüğünde, daha halen çözünmüş asetilen gazı olduğu halde o tüpün yenilenmesi gerekir. Yani buradan, asetilen gazının son derece tehlikle bir gaz olduğu ve bütün güvenlik tedbirlerine azami ölçüde riayet edilmesi gerektiği kolaylıkla anlaşılıyor.

Ama geçen Avustralya'daki bir atölyedeki iş kazasını okudum. Normalde oksijen ve asetilen ayrı tüplerde muhafaza edilir, ve kaynak yapılacağı zaman bu iki gaz el torcunda karıştırılır ve buradaki alev ile kaynak yapılır. Ama bu kazanın konusu olan atölyedeki kişi, "ne bu böyle yav, iki tane kocaman tüp, ne gerek var" deyip, oksijen ve asetileni karıştırıp bir mutfak tüpünün içine basmış :oops:

Bu mutfak tüpü ile de hatta birkaç kaynak yapmış ve ne güzel sonuç aldığını da arkadaşlarına anlatıyormuş. Ve onlara da öneriyormuş bu metodu :D Ama gerçekte olan şuydu: Oksijen ve asetilen karışımının yanması sırasında alev, tüpün hortumuna doğru ilerlemeye çalışıyor. Ama tüpteki gaz karışımının basıncı yeterince yüksek ise, hortumdan çıkan karışımın hızı, alevin tüpe doğru ilerleme hızından fazladır, ve alev dışarıda yanar. AMA, tüpteki karışımın basıncı düştükçe, artık alevin tüpe doğru ilerleme hızı baskın gelmeye başlar ve alev tüpün içine doğru ilerler.

Nitekim bu adam, bu tüp ile bir süre iş yapmış. Ama artık karışımın basıncı azalınca alev tüpün içine giriyor. Oluşan patlama ve mutfak tüpünün şarapnel etkisi ile hem kendisi hem de atölye paramparça oluyor ...
 
Olay Avustralya da olmuş ama okuyunca direk adamın uyruğunu merak ettim :) . alevin yürümesi olayını herkes görmüştür, ilk yakıldığında gazlar ayarlanırken garip hırıltılı bir sesle yanıyor, ayarlanınca ufak bi patlama sesiyle beraber o mavi kesici alev oluşuyor. ayrı tüplerde olduğunda alev yürüse bile iki gazın birleştiği yere kadar gider
 
Valla hakkaten Türk çıkarsa herşey yerli yerine oturur. Malum bizim gaz kaçağı test etme metodumuz çakmak :D
 
Olayın haberini buldum. Yeni Zelanda'da olmuş, onu da düzeltelim. Herhalde Türk değil (tabi soyağacını bilemeyiz :katil2: )

 
Bu oksijen kullanımına bende bir güvenlik uyarısı yapayım.

Oksijen ile çalışırken mutlaka sök tak yapılıyor. Vana başlarını dişlerini dokunurken ellerimiz mutlaka temiz olmalı. Özellikle çalışırken ellerimiz yağ olmuşsa bu vana başlarını diş birleşim noktalarını ellemememiz gerekiyor.

iyi forumlar.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,358
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top