opamplı güç kaynağı yaptım ama ua741 takınca 0 volta düşmüyor

AhmetTunç

Yeni Üye
Katılım
3 Mart 2023
Mesajlar
7
opamplı güç kaynağı yaptım ama ua741 takınca 0 volta düşmüyor, lm741 takınca o dan başlıyor ama bu seferde yüke binince voltajda düşme oluyor. Çıkış transistorlerini değiştirdim, mosfet taktım yine aynı. İlginç bir şey oluyor çıkışla 741 in 6. ayağında 1.5 volt fark var. Ustalardan yardım rica ediyorum.
 

Ekler

  • simple-adjustable-741-power-supply-circuit-compressed.jpg
    simple-adjustable-741-power-supply-circuit-compressed.jpg
    14.1 KB · Görüntüleme: 82
4 numarada gerçekten -9V olduğunu teyit et. Ölçümü devrenin şasesine göre yap, yani 0V yazan yere göre.
 
Ustam devreyi 15 volt yaptım ve çıkışa önce 3055 i bc 337 ile sürdüm bu hatayı aldım, transistordan şüphelendim irf 540 mosfet bağladım yine aynı.
1-Yüke bindiğinde 7 ve 4 numaralı ayaklarında hiç düşme olmuyor, mv değerlerinde kıpırdanma var ama npn transistorun base ayağında çok hafif yükselme olduğu halde çıkışında 1 veya 1.5 volt düşme oluyor.
2-Boşta 6 numaralı ayakla çıkış transistorün ayağında 1 veya 1.5 volt fark var.
3-boştayken çıkış diyelim 11 volt 2 amperlik bir yük bağladığımda 6 numaralı ayakta 11.3 volt oluyor ama çıkış 10.5 volta düşüyor.
 
Çıkıştaki voltajın, 6 numaradaki voltajdan 1 V civarında eksik olması normal birşey. 0 V seviyeine inmiyor diyordun, düzeldi mi? Bir de 4 numarada -9 V varmı diye sormuştum.
 
entegre soketine ua741 takınca 0 volta düşmüyor. ayar 1.5 volttan başlıyor ama lm741 takınca 0 volttan başlıuyor fakat bu seferde diyelim 15 volttayken 2 amper yüke bindirince 3 volt gibi bir düşme oluyor.
 
Herhalde -9V sorusunun cevabını alamayacağım senden ... Aklıma da başka bir olasılık gelmiyor, umarım sorunun kaynağını bulabilirsin.
 
Ustam -9 volt da sorun yok. Ben entegrekleri alibaba dan almıştım belki de sıkıntı onlarda dır. şimdi internetten sipariş verdim bakalım onlar nasıl olacak.
 
Olmazsa şöyle bir devre buldum pcb çalışmasını bitirip bunu yapıyim diyorum. Hem akım ayarlı daha kullanışlı. Bu 741 ler iyice sıktı beni.
 

Ekler

  • PowerSupply.gif
    PowerSupply.gif
    8.2 KB · Görüntüleme: 63
Pcb hazır, ustam bir kontrol etsende hata varmı söylesen. taş dirençlerde değişiklik yaptım sorun çıkarsa onlarda çıkar. Yarın da ütüleme yöntemiyle çıkartıp deniycem.

Adsız.png
 
Last edited by a moderator:
Pcb hazır, ustam bir kontrol etsende hata varmı söylesen. taş dirençlerde değişiklik yaptım sorun çıkarsa onlarda çıkar. Yarın da ütüleme yöntemiyle çıkartıp deniycem.

22645 eklentisine bak
Pcb dizaynında hata var.
11500uF oraya sığmaz.
3 tane 1ohm 5w oraya sığmaz. Onun yerine 1 tane 0.33ohm 5w taş direnç kullanabilirsin.
Out çıkışını 2N3055 in sağına koy. Aşağıdan da - hattını yanına taşı. Pcb yaparken oraya ikili klemes koyarsın. Mümkünse 2N3055'i metal kılıf kullan ve soğutucuya monte et.
 
Pcb dizaynında hata var.
11500uF oraya sığmaz.
3 tane 1ohm 5w oraya sığmaz. Onun yerine 1 tane 0.33ohm 5w taş direnç kullanabilirsin.
Out çıkışını 2N3055 in sağına koy. Aşağıdan da - hattını yanına taşı. Pcb yaparken oraya ikili klemes koyarsın. Mümkünse 2N3055'i metal kılıf kullan ve soğutucuya monte et.
Muhtemelen 1500uF yazacakti, yanlis yazmis. Tas direncleri dik monte edecek herhalde. 2 tane 2N3055 demis ama orada tek montajlik yer var. Zaten ikisini paralel baglamak icinde devreyi degistirmesi gerek. 0.1Ohm'luk direncleri her transistor icin ayri kullanmasi lazim ki yuk esit dagilsin transistorlere. Zaten yuke binince bu devredede en az 2V dusme yasanacak. Hem transistor ic direnci, hem yuk dagitim icin kullandigi tas direncler yine 2V min voltaji dusurecek. Zaten altta cok yer birakmis. Alttaki yuke girmeyecek malzemelerin hatlarini inceltip direncleri dik monte etse ust taraf epey rahatlar PCB'de. 2. 3055 icin yer acar boylece. Tip41'e kopru atmak yerine onu sola cekip oraya 3055 sigdirabilir bir tane daha.
 
Son düzenleme:
3055 transistörler için aluminyum soğutucu aldım kutunun arkasına monte etmeyi düşünüyorum. Taş dirençleri de dediğiniz gibi dik koyarım ve tek tek bağlarım. Şu an elimde malzeme var ama kondanstörlere güvenmiyorum sıfır takmayı düşünüyorum. lm723 sipariş verdim gelince hallederim. Şimdi pcb de dediğiniz gibi değişiklikler yapıyim montajda sizlerin değerli fikirlerinize müracaat ederim. Sağolun.

Aklıma geldi, 3055 ler yerine 5 amperi kaldıracak mosfet kullansam nasıl olur.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,660
Mesajlar
97,365
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top