orman yangınlarında teknoloji nasıl kullanılabilr

yesilu

Aktif Üye
Katılım
27 Eylül 2019
Mesajlar
214
erken tesbit olsun müdahale olsun, teknoloji nasıl kullanılabilir düşüncelerinizi merak ettim. insanoğlu o kadar adileşti ki şu espri konusu yapılan çip muhakkak takılmalı herkese, anca öyle başa çıkılır. hatta uzaktan imha özelliği bile eklenebilir. bu yangınları uydudan lazerle çıkarmaları bile ihtimal dahilinde. erken teşhis için gözlem uydularına ve sabit yörüngedeki uydulara (tepemizde sabit duranlara) ir kamera yapay zekalı bir sistem takılabilir mi. veya yangın bombası denen oksijeni patlamayla tüketip yangını söndüren bombalar var, bir dron bu bombayı atabilir daha başlangıçta...
 
Bu kadar yangının aynı zamanda çıkması ancak uydudan lazer ile sabotaj yapılarak mümkün olabilir.. çipe gerek yok..
 
Gözlem uydusuna gerek yok. IHA devriyelerini yurdun her yerine yaygınlaştıracaksın ve termal podla yangın olduğunu algılayacaksın. Hatta yangını çıkarıp da oradan kaçmaya çalışan şerefsizi (veya şerefsizleri) de takip ettireceksin IHA'ya ve yakalanınca da doğrudan vatana ihanetten yargılayacaksın.
 
Türkiye, İtalya, İspanya, Rusya, Makedonya, Yunanistan, Sibirya, Kaliforniya, Kanada, Brezilya, Güney Afrika.
Yav kıyamet mi kopuyor? Birileri Deney mi yapıyor? Birileri sorun mu çıkarmaya çalışıyor? İnsanın aklı ermiyor vallahi.
Bakıyorum yönetimin bütün bakanları çıkıp sırayla açıklama yapıyor;
Şuraya uçak gönderdik, Buradan uçak geldi, Mağdurlara ahır yapacağız, Birilerine 50bin tl ödeme yaptık vs, vs,
Yav kardeşim yangın nasıl çıktı yangın? Farklı farklı yerlerde hemen hemen aynı zaman da nasıl çıktı bu yangınlar?
Antalya'nın göbeğinde de ormanlık alan var, sıcaklık 42-43 dereceyi buluyor. Kendiliğinden yansa orası da yanardı.

Bazı yerlerde görüyorum çam fidanı için kampanyalar başlatılmış. Neden çam yav? Bizim kavak ağaçlarımız var, söğüt ağaçlarımız var daha bin çeşit ağaç varken neden çam? Tamam eyvallah bakımı yok, su ihtiyacı yok, kendi kendine büyüyüp gelişen bir ağaç ama çıra gibi yanıyor işte kardeşim. Önünü alamıyorsun ki. İnce ince diken gibi yaprakları varı. Sürekli dökülüp toprağın yüzünü kaplıyor. 5-10cm kalınlığa kadar bile ulaşıyor. Bir tutuştu mu rüzgara filan gerek yok, zaten tabandan yürür gider. Keza kozalaklar. Hem yanıyor, hem de ateş topu olarak fırlayıp düştüğü yeri yakıyor. Ağaçların suyla pek işi olmadığından zaten kurular, onlarda hiç direnmeden tutuşuveriyor. Bir yararı varsa bin zararı var.

Orman memurlarına her ay verdikleri maaşı termal kameraya versinler, Bir tane gözlem evi gibi bir bina yapıp görüntüleri oraya aktarsınlar.
Böylece orman memurları da cebine 3-5 kuruş atacak diye önüne gelene ağaç kestirmemiş olur. Zaten yangını da haber verene kadar orman kül oluyor. Bir keresinde ormana gittim babamla. 3 tane hakim tepe de 3 tane kulübe tarzı yerler gördüm. Sordum babama bunlar ne diye. Orada gözcülerin olduğunu, yangın çıkarsa itfaiye ye haber verdiklerini söyledi. Üşenmedim, vakit de boldu iki tanesinin yanına kadar gittim. Ne gözlemci var ne bir şey. Kulübeler harabe halinde, içinde içki şişeleri dolu. Hatta bir tanesinin içinde ateş yakıp alem yapmışlar.

Bir şeyler dönüyor dünyada ama benim aklım ermiyor. Tek bildiğim şey bu kadarı tesadüf olamaz...
 
Bir de şu eğitimci abilerimiz vardı. Arada bir gelir en alt kesim çalışanlara eğitim verir, yangın tatbikatı yaptırırlardı. Sanki üst düzey yöneticiler itfaiyeciliği analarının karnında öğrenmiş gibi.
Neyse konu o değil de bu eğitimci abilerimiz yılda birkere gelir el arabasının içine benzin döküp tutuştururlardı. Sonrada içine bir damla kimyasal atarak anında koca el arabasındaki ateşi söndürürlerdi. Sahi bu kimyasallar nere de yav.
Önüne gelen su su diye bağırıyor. Teknoloji nerede? Eğitim de bir damla kimyasal ile yangın söndürenler nerede?
 
Neden çam yav? Bizim kavak ağaçlarımız var, söğüt ağaçlarımız var daha bin çeşit ağaç varken neden çam? Tamam eyvallah bakımı yok, su ihtiyacı yok, kendi kendine büyüyüp gelişen bir ağaç ama çıra gibi yanıyor işte kardeşim. Önünü alamıyorsun ki. İnce ince diken gibi yaprakları varı. Sürekli dökülüp toprağın yüzünü kaplıyor. 5-10cm kalınlığa kadar bile ulaşıyor. Bir tutuştu mu rüzgara filan gerek yok, zaten tabandan yürür gider. Keza kozalaklar. Hem yanıyor, hem de ateş topu olarak fırlayıp düştüğü yeri yakıyor.

Çam ağacı yangına karşı evrimleşmiş bir ağaçtır. Ne kadar bunu başarmış ayrı mesele ama kozalaklar patlarken etrafa tohum saçarlar. Yanan çam ormanın yerinde hiç müdahale olmadan yine çam ormanı kendi kendine yetişir... Tabi bu kendi kendine yetişme olayı fidan dikmeye göre daha uzun zaman alır...

---


Benim anladığım uçak, helikopter vs. büyük yangınları söndürmek için yeterli değil ve söndüremiyoruz. Sadece yayılmasını engellemeye çalışıyoruz. Her yere otoban gibi geniş geniş yangın şeritleri açmak böl parçala yönet mantığı ile belki faydalı olabilir....
 
Bence başlık çok güzel. Bu çerçevede kalıp konumuzla ilgili fikir yürütmek fayda sağlayabilir.

Sanıyorum iki günde çam ağaçlarının fayda-zarar ilişkisini kuracak kadar bilgi sahibi olamayız. 3-5 twitten hereketle bilgi sahibi olmadığımız konularda fikir yürütmek olmaz. Bu konuda fikir beyan etmek için ayıp olmasın diye en azından iyi bir kaynaktan en az bir kitap okumak lazım.

Örneğin çok basitçe Barış abinin de seslendirdiği "dere boyu kavaklar" türksünde bile geçer. Kavak, söğüt ağaçları genelde akarsu kenarlarında yetişir...

Daha dün sahada olan arkadaşlarımla konuştum. Çok ciddi siyaset malzemesi üretiliyor. Saha ile sosyal medyada konuşulanlar arasında bağ yok.

Bu iş samimiyetle ele alınmalı. Ya sahada ya uzaktan maddi, manevi ya da emek veren insanlara saygı ifadesi olarak sessizce bir an evvel yangını söndürmenin derdinde olmak gerek.

Ortalık yanarken boş sohbete girmek bence çok abest. Zaten yangınlar söndüğünde hassasiyetinde samimi olanlar konuşmaya devam edecektir, o zaman konuşmak da gerekir...
 
Orman yangınlarını PKK üstlendi arkadaşlar. Gerçi sonra efendilerinin kızması sonucu o mesajlarını sildiler. Bu yangınlar doğal değil. Türkiye ile askeri anlamda baş edemeyen PKK'ya efendisi talimat verdi, böyle alçak metotları kullanmaya başladılar.

 
İHAnın operasyonel maliyeti yüksek olacaktır. Bu yüzden yüksek bir direğe takılmış sabit bir kamera daha mantıklı geliyor. Halihazırda kullanılan bir sistem buldum: https://www.iq-firewatch.com/

Evet farklı gözlem metotları kullanılabilir. Ama terörün ülkenin her yerinde her türlü eylemi yapacağı bir döneme girdiğimize göre bir şekilde tüm ülkenin İHA kapsama alanına sokulması lazım.

organize ve örgütlü bir çalışma ile böyle büyük çaplı yangınlar çıkarılabilir, bunu başından engellemenin bir yolu yok. Yapılabilecek tek şey erken farketmek, ve suçluları yakalayıp EN AĞIR cezayı vermek. Mahkemeye gravatla gelirse de cezasını indireceğine %50 artıracaksın :D
 
Bir de videoda dinlerseniz amiral söylüyor, PKK nın bu eylemi üstlenmesini, sadece birkaç tane gazetemiz dışında HİÇBİR gazete vermedi !!! herhalde PKK yı kötülersek CHP de zarar görür, AKP faydalanır diye. Bu da bizim basının bazı istisnalar dışında ne kadar satılmış olduğunu net bir şekilde gösteriyor.
 
  • Haha
Reactions: 333
9-10 satır yazı yazdım ama sonradan sildim. Keşke chp btö elemanlarını 29 ekimde davulla zurnayla ülkeye almasaydı dedim. Neyse alt tarafa bir yangın söndürme uçağı videosu bırakıyorum. Ben de çay içmeye gidiyorum.

 
Teyzeler o uçağın o suyu ne kadar taşıyacağı vb. hesapları bizimle, hatta daha önemlisi onca sene kafa patlatmış pilotlarla paylaşsa da bu işin matematigini hepimiz öğrensek.

Gerçi durduk yere pilotların oyununu bozmamak lazım. Ne de olsa emek vermiyor, 5 yaşında çocuk gibi ucakla oyun oynuyorlar...
 
@ismaily yazdıklarımı anlamamışsın.
Bu alakasız notu paylaşarak ne fayda elde etmeye çalışıyorsun?

Orman yanıyor, pilotlar da orada mücadele ediyor. Oradaki teyzelerin videosunu sanki pilotlar görevlerini yapmıyorlar da sağa sola asalak şekilde su bırakıyormiş gibi servis ediliyor.

Sen çıkmış siyasi bir tartışmada ben bir tarafmışım gibi bir algı ile bambaşka bir not iliştiriyorsun.

Orada emek veren insanlara saygınız olsun. Siyasi yem gibi kullanmayın. Burası siyaset meydanı değil.

THK yangın için uçaklarını kaldırdı da F16'lar angaje mi etti?
 
Bu iş çoktan siyasi malzeme yapılmaya başladı ve bu durum çok midemi bulandırıyor. Herkes bir şuçlu arıyor veya bir tarafı suçluyor. O bunu dedi bu bunu yaptı vs. boş iş bunlar... Yaşananlardan ders alırmıyız dersek bugune kadar yaşananlardan ders almadık ki bundan sonra farklı olsun... Toplum olarak tabiatımız bu... Fazla bir beklenti içinde olmamak lazım...
 
Herkes bir şuçlu arıyor veya bir tarafı suçluyor.

Evet aynen senin yaptığın gibi. Sen de toplum olarak bizim kendimizi suçluyorsun. Batı dünyası topyekün bize saldırıya geçmiş ise, en mükemmek yönetim bile başta olsa, geçmiş hatalarından ders alan bir toplum olsak, her şeyin en iyisini yapsak ne fark eder? Böyle olsa ağır bedel ödemeden güle oynaya mı atlatacağız?
 
Evet aynen senin yaptığın gibi. Sen de toplum olarak bizim kendimizi suçluyorsun. Batı dünyası topyekün bize saldırıya geçmiş ise, en mükemmek yönetim bile başta olsa, geçmiş hatalarından ders alan bir toplum olsak, her şeyin en iyisini yapsak ne fark eder? Böyle olsa ağır bedel ödemeden güle oynaya mı atlatacağız?

Birbirimizi tam anlamadığımızı düşünüyorum. En mükemmel ve en aydın toplum olalım. Sonra top yekün batı herkes bize saldırsın... Her türlü kaybetmeye mahkumuz madem cehalet mutluluktur mu diyorsun? Öyle yada böyle nasıl olsa bedel ödüyoruz. Ciddien bunu mu demek istiyorsun. Değildir heralde...

Bu nedenle varsın bu konuda birbirimizi anlamayalım!
 
Birkaç tane daha santral yapılsa da elektrik ucuzlasa derken elimizdeki santrali de kaybetmek üzereyiz.
Kemerköy Termik Santrali Yanıyor :(

dünyada yangın.PNG
 

Forum istatistikleri

Konular
5,783
Mesajlar
98,923
Üyeler
2,462
Son üye
W.A.Semih Aslan

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top