Osilatör devresi hakkında sorular

Öğretmen27

Aktif Üye
Katılım
21 Mayıs 2019
Mesajlar
571
Merhaba ustalarım ve hocalarım.
Aşağıdaki transistörlü yükselteç devresinde (1.Şema) CE kondansitörü( sanırım bypass kond. diye geçiyor) ne işe yarıyor?
Bir de 2. şemada xtal ve c1 ile devrenin frekansı ayarlanırken, çıkıştan alınan RF direnciyle de sinyalin genliği mi ayarlanıyor acaba? Doğru mu anlamışım?
 

Ekler

  • osilatör.JPG
    osilatör.JPG
    24.1 KB · Görüntüleme: 448
  • osilatör 2.JPG
    osilatör 2.JPG
    25.1 KB · Görüntüleme: 477
Tek transistörlü yükselteçlere konulan RE emitter direncinin amacı, yükselteç kazancının besleme voltajı ve yük değişimlerinden fazla etkilenmemesinin sağlanmasıdır. Yani RE yükselteci daha stabil hale getirir. Ama bunu yaparken getirdiği negatif geri beslemeden dolayı, yükseltecin toplam kazancının da düşmesine sebep olur.

Ama eğer RE direncine bir CE bypass kapasitörü paralel bağlanırsa, kazancı azaltan negatif geri besleme, en azından AC sinyaller için ortadan kalkar, çünkü AC frekanslarda CE kapasitörü, RE direncini kısa devre eder. Böylece kazançtan feragat etmeden stabil bir yükselteç elde ederiz.

İkinci osilatördeki RF direnci, R1 ile birlikte eviren yükselteç olarar kullanılan OPAMP'in geri besleme oranını belirler. Dolayısıyla RF yi değiştirmek çıkıştaki sinyal genliğini değiştirir. Ama şunu da belirtmek lazım, bir kristal osilatör yapmak için OPAMP'a göre çok daha verimli yöntemler vardır, o yüzden bu randımanlı bir devre olmaz.
 
Beyz emiter hattında akan akımı bir nevi kısıtlıyor bu direnç. Bu direnci veya zorlugu ortadan kaldırmak için bu CE kond. konuluyor anladığım kadarıyla.
Nihayetinde collektor emiterden akan akım, beyzden emitere akan akıma bağlı. Kondansitör yüksek frekanslı sinyalde akım geçişine rahatlıkla izin veriyor.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,787
Mesajlar
98,997
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top