Osiloskop ölçüm durumu?

Endorfin35+

Kayıtsız Üye
Katılım
1 Mayıs 2020
Mesajlar
4,193
Uzun süredir scopun düğmesine basmıyordum. Kullanmayı mı unuttun acaba... Aşağıdaki görselde 4.2V tam dolu pil voltajını ölçüyorum. 400mv pik i nerden bulup ölçüyor bu?

1659380192025.png
 
Bi ara 4.6 volt ölçmüş(max), şimdi ise 4.2 volt ölçüyor. Ardaki fark gibi gözüküyor. Ancak bunu anlık yapması gerekmiyormuydu yav.
 
Anlamadım işte. Frekans yok birşey yok. Sıfır yazmalı diye düşünüyorum. Zaten ripple ölçümünden buraya geldim. İşin içinden çıkamayınca pilde denedim.
 
Pili yüksüz mü ölçüyorsun, yoksa bir yüke bağlı mı? Eğer yüke bağlı ise ve yük peryodik olarak aküden çok yüksek akım çekiyorsa, o zaman belki akü voltajı peryodik olarak 400 mV çökme yapıyordur. O zaman osiloskop bunu ölçmüş oluyor.
 
Eğer vertikal kademe düğmesinin çevirirsen (bir ileri bir geri), bütün geçmiş istatistiklerin silinip tekrar sıfırdan istatistik toplamaya başlaması lazım. En azından bendeki osiloskoplar öyle yapıyor.
 
Probu kısa devre ettiğimde de aynı şekilde ölçüm verdi. Voltaj sıfır. P-p 200mv gibi. Self kalibrasyon yaptım düzelmedi. Sonra köprü diyot filtr kondansatör devresi ile (ac modda) ripple ölçtüm. O zaman doğru çalıştı. Ripple frekansını da gördüm. Yani demem o ki bence yazılımsal bir hata. Frekans göstermiyor iken pp değerini sıfır kabul etmek lazım gibi bir durum çıkıyor.
 
Probu kısa devre ettikten sonra 0 Vpp gösterecek diye birşey yok. Demekki bulunduğun yerde çok ortam gürültüsü var ve 200 mVpp ölçüm yapıyor.
 
Probu kısa devre ettikten sonra 0 Vpp gösterecek diye birşey yok. Demekki bulunduğun yerde çok ortam gürültüsü var ve 200 mVpp ölçüm yapıyor.
Benim uyduruk laptop adaptörüm çalışırken osiloskop tamamen farklı şeyler ölçüyor gürültüden.
 
Bir de bu osiloskoplar 8-bit yani dikey çözünürlükleri 256 değer alabiliyor. Hadi yaklaşık 240 değer / 8 div desek div başına 30 değer alabiliyor. Bu da 5V / 30 = 166mV demek. ADC gürültüsü 3 değer olsa atlasa 400 mV'u geçiyor bile. Yani daha iyi bir ölçüm için dikey olarak yakınlaştırmanız lazım.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,791
Mesajlar
99,039
Üyeler
2,464
Son üye
s4met

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top