Paslanmaz celik milde ya da boruda minicik kaynak topu olusturmak.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
3,718
Anlatacagim isleme kaynak demeye dilim varmiyor.

10mm capli paslanmaz celik borunun uc kismina cok yakin bir noktadan 3mm capli bir delik deliyorum. Daha sonra bu boruya sifir gececek sekilde paslanmaz celik bir boru daha sokuyorum.

3mm delikten iki boruyu birbirine toplu igne basi buyuklugunde kaynak topu olusacak kadar kaynak islemi yapacagim.

Borularin nar gibi isinmasina izin veremiyorum.

Nasil bir cozum getirebilirim.
 
Pulse TIG ile yapılır bu iş. Çok kısa bir ON time ve çok uzun bir OFF time tanımlarsan, tek atım meydana gelir.

Veya kuyumcuların kullandığı lazer kaynağı.
 
Istedigim isi yapabilecek en ucuz makine hakkinda bilginiz var mi?
 
Lazer kaynağı ben kullanıyorum. Fiyatı hakkında bilgim yok ama tig den pahalıdır.

Alternatif olarak ben pirinç çubuk lehimlemek için arax lehim teli alıp kullanmıştım. Üzerinde özellikle paslanmaz çeliklerin lehimlenmesinde kullanılır yazıyor. Tel içerisinde pasta yerine başka bir madde var metallere lehimlemeyi kolaylaştırıyor. Belki iş görebilir. Nar gibi olmasada lehimleme sıcaklığı gerkecektir.
 
Lazer kaynağı ben kullanıyorum. Fiyatı hakkında bilgim yok ama tig den pahalıdır.

Alternatif olarak ben pirinç çubuk lehimlemek için arax lehim teli alıp kullanmıştım. Üzerinde özellikle paslanmaz çeliklerin lehimlenmesinde kullanılır yazıyor. Tel içerisinde pasta yerine başka bir madde var metallere lehimlemeyi kolaylaştırıyor. Belki iş görebilir. Nar gibi olmasada lehimleme sıcaklığı gerkecektir.
Asetilen gaz mi kullanilacak?

Kapasitif desarjli makineler olur mu acaba?

 
Oyun hamuru gibi olanlar mi?

Su anda polyesterle yapistiriyorum. Fakat iki boru arasinda bosluk olmadigi icin zar gibi bir tabaka yapistiriyor o da bir sure sonra atiyor.

Aslinda uygulamamdan bahsedeyim.

8mm vidali mili 5mm delip icine step motor kafasini sokuyorum. Arada cok az bosluk var. Merkezleme hatasini yok edinceye kadar yapisitrici surulmus bu ikiliyi dilediim gibi minciklayabiliyorum. Merkezleme gerceklestiginde yapistirici milleri kendi hallerine biraktigimda sabitlemis oluyor.

Fakat uygulamada kullandigim yapistirici (polyester) bir sure sonra atiyor.

Motor miline yapistirici girmesi icin ekstra kanallar da actim ama olmadi.
 
Bu bildiğimiz standart lehim teli. %60 kalay %40 kurşun.

Kuyumcular bir de kalem kadar küçük şaloması olan gümüş kaynağını kullanıyorlar.

Değil. Pastası farklı. Resimde ürün etiketinde arax yazıyor. Aynı olduğunu düşünüyorsan pcb üzerinde kullan bak neler oluyor. :D



1665866450169.png


Bendeki feray marka ama şimdki bakınca soldexde de arax ifadesi gördüm. Kumteli de senin linkten gördüm. Arax kelimesi nerden geliyor bilmiyorum ama sanırım hepsi aynı özellikte.
 
Yok lehim icin havya vs olmaz. Kutleler buyuk. Asetilen alevinde mi isitacagim demek istemistim.
 
Tamam şimdi anladım. Isıtabildiğin sürece yöntem fark etmez sanırım. Ben bir kere büyük bir kütlede kullandım. Onda da elimde havyadan başka bir şey olmadığı için havyanın aynı anda hem sıcak havasını hemde kalemini kullanarak işimi görmüştüm.
 
Paslanmaz lehimlemek için özel fluxlar da var. Bir keresinde gerekmişti. Flux bulamayınca evde yapılabilir bir alternatifini aramıştım.
Bir youtube videosundan görüp çinko-karbon mildeki çinkoyu tuz ruhunda çözdürerek flux olarak kullanabildim. Isı kaynağı olarak pürmüz kullanmıştım. Bazı denemelerim başarılı oldu lehim çok sağlam oldu, sıkıntının sıcaklık kontrolü olduğunu düşünmüştüm. Çözeltinin derişimi vb için bilgi yoktu, bu da sonuca etki ediyor olabilir. Ama deneysel olarak kaldı, tek seferlik olmasa flux alırdım yada bu araxlardan alırdım.
Bu metot önerim değil çünkü sonuç %100 diyemeyeceğim. Ancak yoklukta iş yapar...
 

Forum istatistikleri

Konular
5,813
Mesajlar
99,250
Üyeler
2,475
Son üye
Omertlha

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top