Photoelektrik Switch Arızası

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Resimdeki photoelektrik switchi basketbol oyunundan söktüm. Görevi atılan topları görerek saymak ama 10 top atıyorsak 3 tane anca sayıyor. Etiketine göre 5v ile çalışması gerekiyor. Mavi + kahve - olarak 5v veriyorum üzerindeki ledin yanmasını bekliyorum ama hiç tepki yok.
Bozuk desem arada neden sayıyor? Sağlam desem neden ledi yanmıyor. Bir türlü anlam veremedim.

20221127_162443.jpg

20221127_162449.jpg

20221127_162455.jpg

20221127_162523.jpg

Son düzenleme:
Yav konuyu yazmışım açmamışım. Saat 3 de yazmıştım. Kahve + mavi - imiş. Ayrıca led sadece okuma anında yanıyormuş

Resimdeki photoelektrik switchi basketbol oyunundan söktüm. Görevi atılan topları görerek saymak ama 10 top atıyorsak 3 tane anca sayıyor. Etiketine göre 5v ile çalışması gerekiyor. Mavi + kahve - olarak 5v veriyorum üzerindeki ledin yanmasını bekliyorum ama hiç tepki yok.
Bozuk desem arada neden sayıyor? Sağlam desem neden ledi yanmıyor. Bir türlü anlam veremedim.
Muhtemelen yapmışsındır ama bu üç kablonun sağlamlığını kontrol ettin mi? Belki kablolarda arada temassızlık oluyordur.

Üzerinde potans var oradan ayar yaptım güzel çalıştı. Sonra yerine taktım yine aksadı. Yerinde iken potanstan ayarlayayım dedim bu seferde cihazda kaçak varmış en az 10 kere çarpıldım.

Anlamadığım ayağım yerde iken kasada hiç kaçak yok. Kontrol kalemi ile bakıyorum ışığıda yanmıyor. Ama üzerine çıkıp ayağımı yerden kesince bildiğin 220 ile çarpıyor. Kontrol kalemini de yakıyor. Bu tarz konulara fazla vakıf değilim. Cihazın fişini çekip üzerindeki bütün düğmelere basarak üzerindeki voltajı boşaltmaya çalıştım ama 10dk filan geçmesine rağmen çarpmaya devam etti. 20dk sonra çarpmayı kesti ama kontrol kalemini azda olsa yakmaya devam ediyordu. Benim ustada izinli olduğundan çok kurcalamadım.

Üzerinde potans var oradan ayar yaptım güzel çalıştı. Sonra yerine taktım yine aksadı. Yerinde iken potanstan ayarlayayım dedim bu seferde cihazda kaçak varmış en az 10 kere çarpıldım.

Anlamadığım ayağım yerde iken kasada hiç kaçak yok. Kontrol kalemi ile bakıyorum ışığıda yanmıyor. Ama üzerine çıkıp ayağımı yerden kesince bildiğin 220 ile çarpıyor. Kontrol kalemini de yakıyor. Bu tarz konulara fazla vakıf değilim. Cihazın fişini çekip üzerindeki bütün düğmelere basarak üzerindeki voltajı boşaltmaya çalıştım ama 10dk filan geçmesine rağmen çarpmaya devam etti. 20dk sonra çarpmayı kesti ama kontrol kalemini azda olsa yakmaya devam ediyordu. Benim ustada izinli olduğundan çok kurcalamadım.
sıfırlama olabilir.

Birde npn, pnp tip olayı var. Npn sinyal verdiğinde siyah uçtan eksi çıkartır. Pnp ise artı çıkartır.

Birde open collector ve pushpull var. Open collector tipler, sinyal yokken çıkış vermez. Pushpull olanlar sinyal yokken ters çıkış verir.
Sinyalden kastım sensörün nesneyi gördüğü an.

Çarpılma olayı garipmiş. Zemin izolasyonlu olabilir. Makine gövdesi toprağa bağlıdır. Sende kaçak yüzünden çarpılıyorsundur. Bir yerde sızıntı vardır. Elektriğin dağıldığı bölümleri ayırarak deneme yanılma nereden kaynaklandığını bulabilirsin.

Smpslerin içinde dahili olarak emi filter var. Pc power supply de de var. Filtre tasarımında faz ve notr den iki kondansatör toprağa bağlanıyor. Makine toprağa bağlı değil ise hafif bir çarpma olur. Makine gövdesi ile makine fişinin toprak terminalini ölçerek kablonun kopuk olmadığını kontrol edebilirsin. Başıma gelen başka bir olay ise prizlerdeki toprak temas iletkenleri geriye kaçıp temas etmiyorlar veya boya kir vs oluyor. Bu durumada dikkat etmelisin.

Yarın ben izinliyim. Muhtemelen bizim usta ben yokken yapar geçer. Eğer yapmazsa salı günü adım adım incelerim hepsini.

Arıza durumunu bir kenara koydum da bu tür cihazların beslendiği panolarda 30mA kaçak akım rölesi olması gerekir. Allah korusun çoluk çocuk çarpılırsa hem vebali büyük hemde kanunen cezası büyük bilginiz olsun.

Arıza durumunu bir kenara koydum da bu tür cihazların beslendiği panolarda 30mA kaçak akım rölesi olması gerekir. Allah korusun çoluk çocuk çarpılırsa hem vebali büyük hemde kanunen cezası büyük bilginiz olsun.
Panoda bir kaç tane KAR var (Yada KAR'a benzeyen şartel de olabilir, emin değilim.)
Genel olarak elektronik ile ilgilendiğim için 220V, 380V, Monofaze, Trifaze yada elektrik panoları gibi konulara hakim değilim.
İşin içine yeni yeni girdiğim için sıkıntı çektikçe öğreneceğim artık. Elimi attığım cizahı olması gereken duruma getirmeden bırakmıyorum zaten. Bu konuyu özellikle takip edeceğim. Çünkü içerideki ekipmanlar kendi malımmış gibi ilgi gösterdiğim gibi, gelen çocuklar da kendi çocuğummuş gibi davranırım. O yüzden birine bir şey olsa cezayı filan geçtim vicdanım beni bitirir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,957
Üyeler
2,825
Son üye
karahanli7

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back