Power Tuşuna basınca Güç kesen Leptop.

Furkan KELEŞOĞLU

Aktif Üye
Katılım
12 Ekim 2019
Mesajlar
486
Arkadaşlar başıma bir bela aldım. annem 200 tl ye bir leptop almış aldığı leptop ACER Ferrari One 200 ilk kez böyle bir şey görüyorum. Leptopu gece kapatıyorlar sabah acmak istiyorlar power tuşuna basıyorlar acılmıyor. bende bakiyim dedim.

Power tuşuna basıyorum 1-2 saniye durup cat direk kesiyor güçü. ramleri cıkar tak. harddisk cıkar tak yok hiç bir şey işe yaramadı. kartı komple söktüm görünürde patlak catlak yok herşey sağlam. sonra harddisk değiştirdim. benim dağınık leptopta ubuntu kurulu harddisk vardı onu taktım. bu sefer powere basınca harddiski bir ceviriyor sonra tak yine güç kesiyor. ram değiştirdim. ramleri silgi ile temizledim. konnektörleri filan temizledim ama yine yok.

Power tuşuna basar basmaz işlemci hemen ısınıyor. bana normal gelmedi hemen okadar ısınması hatta ard arda 3-4 kere bastım el yakacak seviyelere kadar ısındı. işlemci bu arada normal Masaüstü PC ana karttaki işlemci yuvası gibi işlemcisini kolayca soketinden değiştirebiliyoruz.

Ben okadar baktım ettim. anlamadım en son herhalde işlemci gitmiştir diye düşündüm. Bu Bilgisayardan anlayan var mı aramızda ? veya niye böyle yaptığını anlayacak birisi ? bu arada kartta kısa devre olduğu belli cünkü şu smd mosfetlerde tatlı bir ısınma oluyor. anlık güç verip kesme için bu tatlı ısınma olmaması lazım diye düşünüyorum.

Leptop bu :

Birde limitli üretim diyor :D Buda benim saat gibi cıkacak galiba :D
 
Öncelikle güç kaynağı mı laptop mu elimine etmek lazım Furkan. Başka bir güç kaynağından çalıştırmayı dene önce.
 
Eğer başka bir güç kaynağı ile de aynı şeyi yapıyorsa o zaman ikinci test edilecek şey, işlemciyi soğutan fan dönüyor mu. Bir de fanın çıkış menfezleri temiz mi. Oralara genelde kıl tüy yün ıvır zıvır herşey birikiyor ve işlemcinin soğumasını engelliyor. İşlemci ısınınca kendini korumaya alıyor ve gücü kesiyor.
 
Eğer başka bir güç kaynağı ile de aynı şeyi yapıyorsa o zaman ikinci test edilecek şey, işlemciyi soğutan fan dönüyor mu. Bir de fanın çıkış menfezleri temiz mi. Oralara genelde kıl tüy yün ıvır zıvır herşey birikiyor ve işlemcinin soğumasını engelliyor. İşlemci ısınınca kendini korumaya alıyor ve gücü kesiyor.

Power verince Fan hiç dönmüyor. zaten bir harddiskin sesi geliyor. fana bakıyorum kıpırdama bile yok fanda.
 
Laptop içindeki güç devrelerine odaklanmak lazım o halde. Şeması var mı araştırabilirsin. Şema bulursan ilk önce power devrelerinin tamamını kontrol etmek lazım.
 
Laptop içindeki güç devrelerine odaklanmak lazım o halde. Şeması var mı araştırabilirsin. Şema bulursan ilk önce power devrelerinin tamamını kontrol etmek lazım.


Burada buldum indirdim de anlamıyorum ki. bu board üstünde SW1 yazıyor power düğmesi SW1 diye aratıyorum pdf te Diyot gösteriyor. :( Olmayacak gibi bu.
 
İlk sayfada blok diyagram var. Sağdaki kutuların hepsi power'lar. Onları öncelikle ölçüp var olduğunu görmen lazım.
 
Servis manual varsa orada da faydalı bilgiler olur. Şema olarak bence bu yeterli. Parçaların yerlerini bulmak biraz zor olabilir. Belki o paralı şemada parça yerlerini de gösteriyor olabilir.
 
Servis manual varsa orada da faydalı bilgiler olur. Şema olarak bence bu yeterli. Parçaların yerlerini bulmak biraz zor olabilir. Belki o paralı şemada parça yerlerini de gösteriyor olabilir.

Abi paralı olanda PCB çizimi var :D resmini koymuşlar preview olarak. ben bunla uğraşmıyacağım. çünkü leptoplardan oldum olası nefret ediyorum tamirlerinden. sökülecek parca varsada sökülmez. değişse aynısı bul bulabilrsen internette aratırsın cıkmaz. ben vaz geçtim :D
 
Genelde arızalar bir birine çok benzer oluyor. Bence işlemci etrafındaki mosfetlerini kontrol etmelisin, tabi bu durumda da şöyle sorunlar çıkacak karşına, işlemciyi besleyen mosfetlerin çıkışları bobin ile birbirine bağlı oluyor. Sende kısa devre arıyorsun aa bunların hepsi kısa devre olmuş dikeceksin ama aslında... Neyse zaten vazgeçmişsin.:D
 
Merhaba . Ben laptop anakart tamiratıyla ilgili çok video izledim.
Öncelikle anakarta ulaştıktan sonra 3.3v ve 5v bobinleri bulun. Gndyle kısa devre kontrol yapın. Kısa devre var mı? Eğer kısa devre varsa ilgili bobinin bir ucunu devre dışı bırakıp bobinin iki ucuna denk gelen kısımda kısa devreye bakın. Kısa devre hangi tarafta kaldı? Örnegin 5v bobinin de çıkış bacağında kısa devre kalmışsa buraya ayarlı güç kaynagından 5v verin amper 5A de kalsın. Sonra el ile yoklayın ısınan kısmı bulursunuz. Aynı şeyi 1.05v, 1.5v gibi voltaj çıkışı olan bobinlere de uygulayabilirsiniz. Ana mantık bu şekilde....Kısa devre buldugunuz bobinde bir bacağını ayırıp ilgili voltajı verip ısınan yeri bulun.
Anladıgım kadarıyla işleminiz kısa devre olmuş.
 
3v5v yazıyor ilk sayfada sağda. Sayfa 25 de. Bu kontroller RT8206. Bu standbye entegresine 19v gelir 3.3v ve 5v çıkar. Bu entegrede ldo, en1,en2, vcc, pgood ve 3.3v ve 5v çıkış olan yerleri gnd ile kısa devre var mı kontrol et . Eger bir kısa devre varsa bu entegreyi çıkar tekrar kontrol et kısa devreyi. Kısa devre kalkarsa bu entegre kısa devre olmuştur değiştirirsin eğer kısa devre kalkmazsa ilgili yere voltajı verip ısınan yeri bulcan. Once burayı kontrol et power tusuyla işin yok o şekilde bir şey elde edemezsin Furkan ustam.
 
Screenshot_6.png


Şuraları ölçtüm ölçüp aldığım sonuçları yazdım. ölçtükçe yazarım
 
Ustam senin sorunun starttan sonra laptop kendini kapatiyor. Oradaki bazi voltajlar starttan sonra geliyor o. 19v da zaten problem yok eger kisa devre olsaydi amper cok ceker voltaj da cok duserdi.
Biz starttan once voltaj olcmeyecegiz once bahsettigim ayaklari gnd ye gore kisa devre de olcmen lazim. Kisa devre var mi? Var ise hangi ayakta var ve o ayagin nerede gittigini tespit edip harici voltaj verip isinan yeri bulacagiz.
Sen starttan once sabaha kadar voltaj olcsen bosuna.
Ben 200 tane civari video izledim.Ogrendimlerim bunlar. Yanlis anlama.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,659
Mesajlar
97,343
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top