Raspi güvenli kapatma

fmy

Aktif Üye
Katılım
8 Aralık 2019
Mesajlar
155
Merhaba,

yaklaşık iki aydır şöyle bir proje üstünde çalışıyorum. Alternatif plc projesi. şöyle ki daha önce birçok elektronik kart yaptım sahadan veri toplayan makinaları kontroleden ve haberleşen tarzlarda. genelde plc yerine kullanıldı bir kısmı. tabiki plc kadar fonksiyonel değil ancak seri üretim sistemler için ciddi fiyat farkları oluşturdu ve sahada birkaç yıldır çalışıyorlar. Şimdi de şöyle bir işin içinde buldum kendimi. çalıştığım fabrikada yaklaşık 200 tane çok eksenli tornalar ve cncler var. bu makinalardan üretim adedi, ıskarta adedi, bazı noktaların sıcaklıkları gibi verilerin toplanması isteniyor. birkaç yıl önce her tezgaha bir plc koyup birde modem ile veriler sql e basılma işine girişilmiş, güzelde olmuş ancak şuan maliyetlere bakıldığında ciddi masraf. çünkü şuan bir siemens plc 200 dolar. e bunun rs485 i rs232 modülü modemi derken, 400 doları buluyor maliyet. buna alternatif olarak bu işi raspi ile yapalım demişler ve iş bana kaldı =)) bende yazılım tarafını ve saha testlerinin bir kısmını hallettim. sensörler ile rs485 modbus ile haberleşip verileri topluyorum, sqlite ile db e yazıyor ve ayrıca uzaktaki ms sql servera yazıyorum. işin donanım tarafına geçtim. ve ilk yapmam gereken şey safe shutdown yani elektrikler kesildiğinde veya bi sorun olduğunda şarteli indirince 15sn içinde raspiyi güvenli bir şekişde kapatacak ups yapayım diyorum. bu işi supercaplar ile yapmayı planlıyorum, benzer saha tecrübesi olan arkadaşlar varsa tavsiyelere açığım. proje bitince burda yaptığım çalışmaları da yayınlayıp açık kaynak bir proje haline dönüştürmek istiyorum.
 
Eğer raspberry pi sadece ağ üzerindeki bir sql sunucuya veri gönderiyorsa, lokal bir hard diske veri yazmıyorsa, shutdown edilmeye de ihtiyacı olmaz.
 
hocam yani ani olarak fişi çekmenin veya elektriksel kesilmelerin lokale kayıt yaparken gerekleşmesi ile sd karta veya file sisteme zarar vereceğini söylüyorsunuz sanırım. veri yazma işlemi uzak bir noktaya yapılıyorsa bu sisteme zarar vermez gibi anlıyorum doğru muyum
 
1621277564072.png
 
Aynen. Lokal diske birşey yazmıyorsan shutdown konusunda kaygılanmana gerek yok.
 
peki işletim sistemi benden habersiz yazıyorsa? bunu nerden anlayabilirim acaba
 
ama yinede lokal e de yedekleme yapıyorum, bu dalgaya girmem gerekecek. lipo mu supercap mı konusunda çalışıyorum
 
Konuyu daha önce @fmy ile görüşmüştük. Üzerinde birkaç noktada karar kıldık ama orada kaldı.
Aşağıdaki özelliklerle projeyi kontrol edilebilen ve pil yüzdesi okunabilen bir powerbank olarak yeniden hayata geçirip bir proje olarak yapsak bence güzel olur.

1-) Pi4 ile enaz 2-3 saat kullanılabilmesi için toplam pil gücünün 25-30 watt olması gerekir.
2-) Pillerin paralel yada seri bağlı olması şarj akımı ve şarj tekniğini değiştirecek. 1s3p kurulumda 2 amper şarja izin veren ve 5 voltta 3 amper çıkış verebilen stepup gerekecek. Bana zor geldi açıkçası.
3s1p kurulumda 3seri pili balanslı şarj eden bir devre yada şarj devresi + balans devres ile şarj işlemi yapılabilir. (Tp4056 dışında lipo şarj bilgim yok) 12.2 voltu 5 volt 3 amper verecek şekilde switching regülatör lazım. Tps5450 yada tps54560 ile kolayca yapılabilir.
Geriye pil voltajını okunup Pi4 bilgisayara aktarılması kalıyor. Arduino pro mini, pic16f1827, pic8f2550 gibi bir mcu ile seri port üzerinden aktarılabilir.

Online UPS mantığı ile yada besleme hattı üzerine iki diyot konularak sadece enerji yokken besleme yapması sağlanabilir.

Son iki nokta: stepup yada step down regülatör pi4 bilgisayar kapandıktan sonra kendini kapatmalı. Yoksa pi4 bilgisayar enerji gelince tekrar açılamaz.

Diğer bir nokta pi4 bilgisayar pil voltajını okumak yanında harici besleme olan asıl enerjinin kesildiğini algılayabilmeli. Bunun için de opto ve transistörlü küçük bir devre kullanılabilir.

Yada yukarda bahsettiğim kısım Küçük bir mekanik anahtar ile set edilip istenen modda çalışması sağlanabilir.
Önerilere açık bir konu /proje.
Siz ne ekleyip çıkarırdınız? 1s3p yada 3s1p hangi kurulum ve şema/eleman kullanırsınız?
 
  • Beğen
Reactions: fmy

Forum istatistikleri

Konular
5,820
Mesajlar
99,343
Üyeler
2,476
Son üye
mrmandos

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top