Rusların interneti ayrılıyor söylentileri

taydin

Timur Aydın
Staff member
Daha önce Rusya facebook ve twitter'i yasakladı. Onlar açısından düşünürsen mantıklı bir hamle. Facebook ve twitter, böyle zamanlarda batının diğer ülkelere karşı kullandığı bir silahtır. Bizde de yasaklanıp yerli olanların devreye sokulması lazım ama neyse.

Ama en son Rusların internetten tamamen izole edileceğine dair söylentiler dolaşıyor. Bu bana biraz tuhaf geldi. Eğer batı bunları internetten izole ediyorsa, dangalakça bir iş yapmış olur. Facebook ve twitter olmasa da, ne güzel ana akım meyda ve hollywood filmleri ile Rus halkının beynini yıkıyordu. Bu imkanı kaybetmiş olacak. Ama Ruslar kendilerini internetten ayırıyorsa, bu da pek aklı başında bir iş değil. İnternet çok önemli bir bilgi kaynağı, böyle bir kaynaktan halkını mahrum etmiş olacak.

Çok tuhaf olaylar yaşıyoruz artık, bilinen ve alıştığımız birçok varsayımı tekrar gözden geçirmemiz gerekecek. Bugün Rusya için internet izolasyonu bir olasılık ise, yarın Türkiye için de aynı olasılık gündeme gelecek, çünkü Türkiye de artık batının düşmanları bloğunda yer alan bir ülke. Ben şahsen artık, alabildiğim kadar basılı yabancı kitap almaya çalışıyorum. İnternet gittiği zaman sudan çıkmış balığa dönmemek için herkesin artık bir lokal bilgi arşivi hazırlaması lazım diye düşünüyorum.

"Bilginin mahremiyetine ilk ihanet Roma dönemünde Romalılar tarafından olmuştur." diye derin bir felsefi görüş var ama şimdiki konjektörüde böyle şeyleri konuşmak özgürlükçülerden dayak yemek için fazlasıyla yeterli. Çünkü onlar söyleyip başkaları dinlediği sürece özgürlükten bahsediyor. Geçen demokrasi, özgürlük, basın hakları diye PR yapan bir arkadaşa gayet medeni iki satır yazdım beni engelleyip, yazdıklarımı sildi. Nasıl bir tezatın içindeyse artık. :D

Neyse gereksiz uzattım. Yani bilgiye erişiyoruz da edindiğimiz bilgi ile ne çıkarım elde ediyoruz? Ruslarda bu konu çok daha gelişmiş. En ufak işte bile örneğin kimya bilgilerini gözlemeleme fırsatı oluyor. Ben o bilgide 1 tane bırak amatörü profesyönel bile Türkçe kaynak görmedim. Hem onlar Çin ile sınır oldukları için her türlü malzeme tedariğini doğrudan sağlayabiliyor. Bizim gibi bindikleri dalı kesmeyip gümrük işleri de kolaysa artık...

Bu durumda internetten ne çıkarım elde ediyorlar yani kısıtılamak ile ne elde ediyorlar ona bakmak daha faydalı olabilir. Yeterince Rusça teknik kaynak varsa, boş boş konuşan insanları kısıtlamanın çok da bir etkisi olmaz.

Elektronik ile ilgili faydalı bilgi kaynaklarının neredeyse tamamı Rusya dışındaki sunucularda yer alıyor. Mesela EEVBlog, youtube, elektronik ile ilgili başka birçok forum ve kişisel projelerin olduğu blog sayfaları.

Ama internet izolasyonu, eskiden yaygın olan ama artık unutulan birçok etkinliği de geri getirecektir. Projelerin sergilendiği buluşmalar, aynı konuya ilgi duyanların üye olduğu kulüpler vs tekrar geri gelir.

Bence biz olaya Latin alfabesi çerçevesinden bakıyoruz. Kiril alfabesi ile yazılmış kaynakları bizler kaynaktan saymıyor olabilir miyiz?

Ben bir çok yerde bulamadığım servis kitapçığını aşağıdaki gibi kiril alfabesi ile yazılmış sitelerde buluyorum. Tabi bu kaynakların derinlikleri de önemli. Ruslar Torrent konusunda da ayrı bir paylaşım ağına sahip ve her türlü kaynağa (yasa dışı) erişmek mümkün oluyor.

Yandex buluttaki verileri yedeklesek iyi olur bence.
Yıllar sonra çocuğuma, "oğlum senin fotoğraflar Rusya-ukrayna savaşında kayboldu" gibi saçma bir cümle kurmak istemiyorum.

Öte yandan internetleri ayırmalarının sosyolojik açıdan büyük problemler doğuracağını düşümsem de teknik açıdan aşırı zorlanacaklarını düşünmüyorum. Çünkü adamlarda son teknoloji olmasa da, üretim ve bilgi konusunda kendilerine yetecek kadar alt yapıları ve tecrübeleri var.

Son düzenleme:
Diğer merak ettiğim ise çinliler. Bunların interneti zaten ayrı gibi. Bunlarda genelde ingilizce bilmezler. Hatta fabrikalarına batıdan gelen insanları gezdiren kızlar bile doğru dürüst dil bilmiyor. Hal böyle iken bunların kaynakları gerçekten neresi? Çince diye biz mi göremiyor?

İleri teknoloji geliştiren bir ARGE ekibinin İngilizce bilmemesi mümkün değil. Böyle bir ekip de mutlaka internetteki en iyi bilgi kaynakları olan ingilizce kaynaklardan yararlanıyordur.

Çinin interneti aslında ayrı değil. Sansür var. Bidiğim kadarıyla uygun olmayan bir yerlere girdiğin zaman tarayıcıda bir uyarı çıkıyor "buraya girme, çık, sonra gözünün yaşına bakılmaz" diye :D

Standart bir ev kullanıcısı için internet mesajlaşma ve sosyal medya vb dar bir çerçeveden ibaret. Bizler sürekli teknik konular araştırdığımız için algı olarak toplumun genelinden kopuk düşünmek gibi bir yanılgıya düşebiliriz.

Çinin kendine ait sosyal medyası var. Diğerleri yasaklı. Haber kaynakları zaten kendine ait. Hobi vb işler için zaten bireysel siteler vardır diye tahmin ediyorum. Bunlar dışında toplumun geneli için zaten internette başka bir alan yok.

İnternetti izole etmek aslında sanıldığı kadar zorlayıcı bir durum değil. Sadece bizim gibi insanlar sıkıntı yaşar tıpkı bir dönem Wikipedia yasaklandığında çektiğimiz sıkıntı gibi.

@taydin 'a katılıyorum. Yerli olan wikipediaların devreye sokulup, bunların yasaklanması lazım.

Wikipedia'nın bilimsel ve teknik içerikli sayfaları, en güvenilir bilgi kaynaklarından birisi. Bunların yasaklanmaması lazım.

Eğer yasaklanacaksa, siyasi içerikli sayfaların yasaklanması lazım, çünkü bunların hepsi batı propagandası ve yalan dolan. Ama bu da teknik olarak mümkün olmayabilir. Her wikipedia sorgusunda yüz binlerce yasaklanmış sayfanın taranması artık siteyi kullanılamaz hale getirebilir.

Buna tekkeyi bekleyen çorbayı içer denir. Sadece Wikipedia için değil bir çok faydalı şeyin içine bu şekilde siyasi propoganda iliştiriyorlar. Yasak değil de bilinç daha önemli...

Kuzey Kore ile 1923'ten beri zaten çok benzer noktalarımız var. Pek batının anlattığı gibi olmayabilir.

Aynen öyle. Batı propaganda makinası, her gün Kuzey Kore hakkında ipe sapa gelmeyen bir sürü yalan uyduruyor. Millet de aynı yalanı duya duya en sonunda doğru olduğunu zannediyor. Bir keresinde Kim Jong Un dayısını uçak savar ile idam etti dediler. Sonradan Trump ile yapılan toplantının merasim görüntülerinde dayısı da vardı. Diktatörlük mü? Diktatörlük. Ama fitne fesat, bitmeyen savaşlar ile bütün dünyaya kan kusturan batılılardan daha insancıl olduğu kesin.

Ruslara bir şey olmaz daha doğrusu üreten ve çalışkan millete hiç bir şey olmaz. Ruslar milliyetçidir kendi üretimi işini görüyorsa asla parasını dışarıya vermez. Bizzat el becerileri yüksek millettir buna kadınlarıda dahil. Kadınına bakarsın taş gibi görünür ama yeri gelir eline baltasını alır odununu yapar kömürlüğüne dizer kendi kendilerine yeterler. Ayrıca ruslar siber dünyada çok tehlikelidir ancak bilinmez. Amerikaya bakmayın ne zaman parası bitse bir ülkeyi önce karıştırıp sonra sömürmüştür o yüzden her zaman bolluk içinde yaşamıştır doğal olarak ta bitmeyen kaynakların meyvesi olarak iyi bir teknoloji elde etmiştir. Ama teknolojisi olmaza kalanından hiç bir cacık olmaz milleti millet değil ordusu ordu değil kırk yamalı bohçadır illaki bir yamadan kaçırır.

chrome da rusça sayfalarda tercüme et çalışmıyordu dün, ambargodan mıdır acaba...

chrome da rusça sayfalarda tercüme et çalışmıyordu dün, ambargodan mıdır acaba...

Herifler Tchaikovski ve Dostoyevski ye bile yasak getirdiler. Chrome'dan Rusça tercümeyi kaldırmalarına şaşmamak lazım :)

şimdi denedim chromeda bir sıkıntı olmadı.
rusça.png

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,952
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back